Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 2010-2014 yılları arasında Başkanvekilliği görevini yürüten Ahmet Hamsici’nin Etkin Pişmanlık Yasası hükümlerinden yararlanarak yaptığı itiraflar, Türkiye’de “Yetmez ama evet” sloganları altında gerçekleşen 2010 Anayasa referandumu sonrası Türkiye’yi yeni bir bakışla okumak için kritik bir önem taşıyor. Hamsici’nin 31 sayfa tutan ifadesi, Fethullah Gülen cemaatinin referandum sonrasında HSYK’nın oluşumu ve HSYK üzerinden Türkiye’nin yakın tarihi üzerinde icra ettiği rolün anlaşılabilmesi bakımından son derece çarpıcı veriler sunuyor kamuoyuna.
#HsykDarbe girişiminin ardından tutuklanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanıp serbest kalan eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin 31 sayfalık yeni ifadesi ortaya çıktı. Hamsici, 2010’da 160 Yargıtay üyesinin belirlendiği seçim öncesi Fetullah Gülen’in HSYK üyelerine, “En az 140 üye alın” talimatı verdiğini söyledi. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ve Başsavcıvekili Hakan Pektaş’ın koordinesinde devam eden soruşturmada Hamsici, 1977’de lise öğrencisiyken cemaatle tanıştığını ve mesleğinin ilk yıllarından itibaren ilişkisi olduğunu da ifade etti. İtirafları, Yargıtay üyeleri seçimi için kıran kırana pazarlık yapıldığını ortaya koydu. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğinin ardından cemaat mensuplarının HSYK’ya üye olarak seçildiğini itiraf eden Hamsici, özetle şunları anlattı:
#FetöAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY yapılanması soruşturması kapsamında, tutuklandıktan sonra etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak, itirafçı olan HSYK eski Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin ifadeleri örgütün yargı içerisindeki etkisini ortaya koydu. 2011 yılındaki Yargıtay ve Danıştay üyelerinin seçimleriyle ilgili itiraflarda bulunan Hamsici, "Seçim sonucu Fethullah Gülen cemaatinin daha önce belirlediği 108 adaydan 107 kişi aynen Yargıtay üyesi seçildi. Danıştay’da ise cemaatin belirlediği tüm adaylar seçilmiş oldu" dedi.
#FETÖDarbe girişiminden sonra başlayan FETÖ soruşturmaları tam gaz devam ediyor. Eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya açığa alındı. HSYK'nın bu sabah ki toplantısında 2 bin 847 hakim ve savcının daha meslekten ihraç edilmesine karar verildi.
#HakimFETÖ soruşturmaları kapsamında gözaltı kararı verilen 2 bin 700 hâkim ve savcının mal varlığına tedbir konulduğu öğrenildi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da tedbir istenen isimler arasında olduğu öne sürüldü.
#HakimHâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) 2010-2014 arasında görev yapan hâkimlerin çoğu tenzili rütbeye uğrayarak yeni atamalarla mahkemelerde görevlendirildiler. Bir kısmı ise öğretim üyeliğine ve avukatlığa döndü. 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur İstanbul Anadolu 3’üncü İş Mahkemesi’nde yetkilendirildi. 2’nci Daire Başkanı Nesibe Özer ise İstanbul Küçükçekmece 1’inci Çocuk Mahkemesi’nde çocuk hâkimi oldu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adli yargıdan 7 asıl / 4 yedek, idari yargıdan ise 3 asıl / 2 yedek üyenin belirleneceği seçimlerin sonuçları açıklandı. Seçimlerden, hükümetin desteklediği söylenen Yargıda Birlik Platformu (YBP) büyük başarıyla çıktı. Sonuçları değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hakim ve savcılarımız, kendi üzerine yapıştırılan yaftayı kaldırıp, atmışlardır" dedi.
HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi üyesi Teoman Gökçe’yi “kıyım kararnamesi” tepkisiyle daire üyeliğinden istifa ettiren ve “paralel yapıya en büyük neşter” olarak nitelendirilen 2 bin 224’adli, 293’ü idari olmak üzere toplam 2 bin 517 kişiyi kapsayan “yaz kararnamesine” 200’ü aşkın, başsavcı, ağır ceza mahkemesi başkanı, hakim, savcı girdi. Gökçe, 200 kişinin talepleri ve haklarında soruşturma ve disiplin cezası olmamasına rağmen 150 kişinin ise iki yıllık süreleri dolmadan Nakil ve Atama Yönetmeliği’ne aykırı başka yerlere atandıklarını öne sürdü.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ilk kez başkanlık ettiği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bugün çok önemli bir karara imza attı. Dairelerde görev yapan kurul üyelerinin dağılımında değişiklik yapıldı. Yargı çevrelerinde bu değişiklik kararı, "HSYK genel kurulu, daire üyelerinin dağılımı konusundaki yetkisini Adalet Bakanı'na devretmeden, son kez kullandı" olarak yorumlandı.
#HsykAdalet Bakanı’na Kurul Başkanı sıfatıyla üyelerin bulundukları daireleri değiştirme gibi yetkiler veren HSYK teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmesine devam edilirken, HSYK Genel Kurulu bu sabah Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında ve sürpriz bir gündemle toplandı. Kurul gündeminde mazeret kararnamesinin yanı sıra Kurul üyelerinin daire değiştirmesi ve başsavcı kararnamesi de bulunduğu bildirildi.
#Adalet Bakanlığı