Sosyal medya platformu X'i geçtiğimiz ay son kez uyarmış ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde bant daraltması uygulanacağını açıklamıştı. Bunun üzerine X çalışmalarını hızlandırmış ve Türkiye’ye temsilcilik açma kararı almıştı. Peki, bu durum hem hukuki hem de sosyal medya dezenformasyonu açısından Türkiye için ne ifade ediyor?
#XUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk'te Twitter (X) sosyal medya platformunun Türkiye'ye temsilcilik açtığını ve temsilci atadığını açıkladı. Öte yandan TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, Dijital Mecralar Komisyonu'nda yaptığı konuşmada X'e tepki göstermiş ve "Twitter'a sesleniyorum ya geleceksiniz ya geleceksiniz. Öyle sanal ofis açıp gitmek yok. Kaç kişi çalıştırıyorsunuz, kaç lira vergi veriyorsunuz? Bunları herkes gibi siz de açıklayacaksınız." demişti.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, X’in (Twitter) Türkiye’de temsilcilik açmaması halinde yeni yaptırımlara maruz kalabileceğini söyledi, platforma bant daraltmanın da gündemlerinde olduğunu açıkladı. Bant daralma yapıldığında milyonlarca insanın kullandığı X’e erişim de zorlaşacak.
#Abdulkadir UraloğluTwitter'da reklam neden verilemiyor sorusu, kullanıcılar ve reklamverenlerin gündeminde yer alıyordu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, Twitter'a reklam verilmesi yasaklandı. BTK, reklam yasağı kararını Twitter temsilci atama yükümlülüğünü yerine getirmediği için aldığını duyurdu.
#BtkTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri TeşkilatıGüneydoğu Asya Uluslar Birliği liderleri, askeri darbenin yaşandığı Myanmar'da orduya, protestocu sivillere yönelik şiddete son verme çağrısında bulundu. Toplantıda, krizin çözümü için 5 konuda mutabakata varıldığı açıklandı.
#MYANMARTürkiye’de temsilcilik açacak sosyal medya platformlarının sayısı artıyor. Şu ana kadar temsilci atayacağını açıklayan VK, TikTok, YouTube, Dailymotion, LinkedIn, Google, Facebook, Spotify, Netflix gibi sosyal medya devlerinin ardından Twitter’ın da temsilci atayacağı açıklandı.
#GazetehaberleriUlaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan "Twitter tarafından bildirilen temsilci atama kararı ile Pinterest dışında ülkemizde temsilcisi olmayan sosyal ağ sağlayıcısı kalmadı. Temsilci atamaya yönelik Pinterest'in yaptığı çalışmaları da yakından takip ediyoruz" DEDİ.
#TwitterUlaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılardan Twitter'ın da yükümlülüklerini yerine getireceğini bildirmesinin sevindirici olduğunu aktardı.
#Ömer Fatih SayanTürkiye gündemi bu aralar öylesine yoğun ki bize neredeyse pandemiyi bile unutturdu. Reform paketleri, yeni sivil Anayasa hazırlıkları, WhatsApp’ın kişisel veri paylaşımı dayatması, Boğaziçi’ne rektör ataması ve sonrasında çıkan olaylar... Hareketli gündemi konuşmak, aklıma takılanları sormak için bu hafta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’u ziyaret ettim. Bu hareketlilik içinde iletişimin önemine vurgu yapan Altun, “Ülkemiz, bölgemiz ve bütün dünya açısından önemli olayların, sıcak gelişmelerin yaşandığı kritik bir zamandayız. Böyle bir dönemde iletişim, tali değil asli bir alan olarak öne çıkıyor” dedi.
#Prof. Dr. Fahrettin AltunTürkiye, Twitter, Periscope ve Pinterest’e cezada üçüncü aşamaya geçti. Buna göre Türk şirketler, bu üç sosyal ağ sağlayıcıya reklam veremeyecek. Reklam yasağına uymayan Türk şirketler hakkında da 15 ayrı kanuna aykırılıktan cezai işlem başlatılacak. Sosyal medya şirketleri 3 ay içinde Türkiye’ye temsilci atamazlarsa bant daraltmaya gidilerek, hızları yavaşlatılacak.
#GazetehaberleriKamuoyunda "sosyal medya yasası" olarak bilinen düzenleme kapsamında, Google (YouTube), TikTok, Spotify, Netflix ve LinkedIn gibi şirketler, Türkiye'ye temsilci atama kararı alırken, aralarında Facebook ve Twitter'ın da bulunduğu bazı şirketler, temsilci atama konusunda henüz başvuruda bulunmadı.
#Sosyal MedyaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YouTube'un Türkiye'de temsilci atama kararına ilişkin, "Rusya, Hindistan ve başka yerlerde nasıl kanunlara uyuyorlarsa 'Türkiye'de de kanunlara uysunlar' diye bir düzenleme yapmıştık. Bunun güzel neticelerini görüyoruz." dedi.
#Youtube