Yılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı Menüsüİtalya’da yılbaşı, senenin en heyecan verici zamanlarından biridir. İtalyanlar için bu kutlama masanın etrafında toplanmak ve lezzetli yemekleri paylaşmak demektir. Her yıl, bu dönemde çocukluğumun İtalya’sına doğru bir yolculuğa çıkıyorum ve hiçbir yılbaşı sofrasına torrone olmadan oturmuyorum.
#Danilo ZannaBalıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanOsmanlı arşivlerine dalarak, kadı sicillerinden kent müzelerine uzanarak, daha önce hiç görülmemiş çapta bir baklava kitabı yazdılar... Tarihçiler Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın yazdığı kitaba yakından baktık ve bu kitabı hazırlatan Murat Güllü’ye de günümüz baklavacılığını sorduk.
#Yazgı PatarAyva kış aylarının en güzel meyvelerinden. Ayva tatlısının keyfi ise ayrı güzel. Tam da mevsimi gelmişken bu güzel tarifi denemek isteyenler 'ayva tatlısı nasıl kırmızı yapılır' sorusunun yanıtını da araştırıyor. Ayva tatlısının kırmızı olmasnın püf noktası ise oldukça basit. Eğer evde tam kıvamında ayva tatlısını denemek isterseniz tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Ayva Tatlısı TarifiÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıEsad rejiminin yıkılması üzerine Türkiye’deki Suriyeliler de İstanbul, Ankara, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa başta olmak üzere birçok kentte sokaklara döküldü... Kutlamalara katılanlar birbirlerine Şam tatlısı ikram etti.
#EsadSuriye'de muhalif grupların başkent Şam’a girmesi ve Beşar Esad yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından Türkiye'de Suriyelilerin yoğun olduğu kentlerde sevinç gösterileri yapıldı. İstanbul, Ankara, Eskişehir, Hatay, Antalya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana, Siirt, Batman, Bursa, Kayseri, Konya ve Kilis'te yaşayan Suriyeliler kent meydanlarında toplanarak ve konvoy oluşturarak kutlama yaptı.
#SuriyeliKozalak tatlısı tarifi, hem pratikliği hem de lezzetiyle favoriniz olacak. Birkaç malzeme ile kolayca hazırlayabileceğiniz bu nefis tatlı çay saatlerinizi renklendirecek. Eğer denemek isterseniz, kozalak tatlısı tarifi ve yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Kozalak TatlısıHazır yufkayla genelde börek yapsak da aslında yufkayı ana yemekten tatlıya birçok şekilde değerlendirebiliriz. 2 yufkayla yapacağınız kebap, geleneksel bademli perde pilavı ve helvalı rulo tariflerimi deneyin. Bu basit malzemenin lezzete olan katkısına inanamayacaksınız.
#YufkaYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#Karadeniz“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayChef Rüzgar SÜNBÜL Basit malzemeli tatlılar söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden biridir Aniden bastıran tatlı krizlerinde oldukça basit malzemelere sahip oluşu ve son derece pratik yapımıyla her daim ilk tercih edilenlerden biri olur. İşte, Trabzon hurması ile hazırlayabileceğiniz birkaç LEZİZZ tarif önerisi...
#Trabzon HurmasıKanal D’nin sevilen dizisi “İnci Taneleri”nde Ayça karakterini canlandıran Ülkü Hilal Çiftçi, 18 Ekim’de vizyona giren “Kayıp Kamyon” adlı filmde ilk başrol heyecanını yaşadı. Bir yandan “1923 Müzikali”yle de sahnede olan genç oyuncuyla yeni filmini ve diğer projelerini konuştuk.
#Ülkü Hilal Çiftçi