Tarihi Mezar haberleri sayfasında Tarihi Mezar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2434 Tarihi Mezar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul Beşiktaş’taki metro çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık ve İstanbul’un en eski mezarlıkları olduğu belirtilen kurgan tipi mezarlıkların bulunduğu kazı alanı havadan görüntülendi. Tarihi kalıntılarla ilgili konuşan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan ise, “Bu mezarlarda yatan insanların bir de yerleşim yeri var bu çevrede muhakkak bir yerlerdedir ama nerede olduğunu bilemiyoruz” dedi.
#Beşiktaşİstanbul Fatih'te restorasyon sonrası Bulgur Palas'ın açılışı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’un tarihi meydanları, terk edilmiş endüstri miras alanları, unutulmuş değersizleşmiş kültür varlıkları İBB Miras ile tek tek hayata dönmeye devam ediyor" dedi.
#Ekrem İmamoğluMahir Polat CHP Fatih Belediye Başkan Adayı ilan edilmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Geçmişinde İBB Genel Sekreter Yardımcılığı da bulunan Mahir Polat, Sanat Tarihi, Mimarlık Tarihi, Kültür Yönetimi gibi alanda ihtisasını gerçekleştirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan Mahir Polat, vakıf uzmanı unvanı ile görev aldı. Peki, Mahir Polat kimdir, nereli? CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Mahir Polat biyografi bilgileri
#Mahir Polatİstanbul surları çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Fatih'te bir bölümün yıkılmasının ardından surlardaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, çökme tehlikesi olan duvarlara yaklaşan bölgelerin kapatılacağını söyledi. İBB Bilim Kurulu üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı ise restorasyon çalışmalarının 3 noktada devam ettiğini belirtti. Çöken ve bir kişinin ölümüne neden olan bölümle ilgili de bilgi veren Çılı, "1987 senesinde, surlarda çok yüzeysel bir restorasyon yapıldı ancak restorasyon bile denilemez, göçen kısım da oradaymış" dedi.
#İstanbulİstanbul Şile’de bulunan Çavuş Mahallesi Mezarlığı, 1970’li yıllarda kurulmuş olmasına rağmen bölge çok eski bir yerleşim yeri olduğu için mezarlıkta çok sayıda Osmanlı dönemine ait mezar taşı bulunuyor. Ancak mezar taşları korunmak yerine, Çavuş Mahallesi Mezarlığı'nın duvarlarında kullanılmış.
#GazetehaberleriŞile'de Osmanlı dönemi 16-17 yüzyıla ait kitabeli mezar taşları ve taşların kavukları, örülen mezarlık duvarında kullanıldığı ortaya çıktı. Tarihçi Mehmet Dilbaz'a göre, ilk etapta fark edilmeyen bu durumun duvar sıvalarının dökülmesiyle açığa çıktı.
#ŞileŞile'de Osmanlı dönemi 16-17 yüzyıla ait kitabeli mezar taşları ve taşların kavukları, örülen mezarlık duvarında kullanıldığı ortaya çıktı. Tarihçi Mehmet Dilbaz'a göre, ilk etapta fark edilmeyen bu durumun duvar sıvalarının dökülmesiyle açığa çıktı.
#Şileİstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda eski dergah binasının kalıntıları ve tarihi mezar taşları çıktı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 'Tarihi olarak, İstanbul'un kimliğinde bu tür tekke dergâhların karakterini yansıtır. Klasik bir Osmanlı Konağı, hemen yanında da bir Harem ve Selamlık bölümünü içerir. Tabii burada bir meydan olması gerekiyordu. Ve ek binalar. Bunların tamamı, tarihe dayanamadı ve bugüne ulaşamadılar.' diye konuştu.
#İstanbulİstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda eski dergah binasının kalıntıları ve tarihi mezar taşları çıktı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 'Tarihi olarak, İstanbul'un kimliğinde bu tür tekke dergâhların karakterini yansıtır. Klasik bir Osmanlı Konağı, hemen yanında da bir Harem ve Selamlık bölümünü içerir. Tabii burada bir meydan olması gerekiyordu. Ve ek binalar. Bunların tamamı, tarihe dayanamadı ve bugüne ulaşamadılar.' diye konuştu.
#Haberİstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda eski dergah binasının kalıntıları ve tarihi mezar taşları çıktı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 'Tarihi olarak, İstanbul'un kimliğinde bu tür tekke dergâhların karakterini yansıtır. Klasik bir Osmanlı Konağı, hemen yanında da bir Harem ve Selamlık bölümünü içerir. Tabii burada bir meydan olması gerekiyordu. Ve ek binalar. Bunların tamamı, tarihe dayanamadı ve bugüne ulaşamadılar.' diye konuştu.
#İstanbulBursa'da, evinde çalışan bir vatandaş, balkonundan izlediği inşaat alanındaki kazı çalışma alanında fark ettiği moloz yığını arasındaki erken Roma dönemine ait olduğu sanılan mezar stelini çıkarıp yetkililere teslim etti.
#BursaTürkiye'de genellikle Tunceli'de bulunan ve en az 400 yıllık olduğu tahmin edilen, Akkoyunlu Devleti geleneğinden olan koçbaşı ve taş işlemeli mezar taşlarının olduğu Pertek ilçesi Vasgirt köyündeki tarihi mezarlık alan, tarihi eser kaçakçıları ve definecilerin talanına uğradı. Bölge halkı, alanın korunmasını istiyor.
#SeyahatAydın’ın Karpuzlu ilçesinde bulunan Alinda Antik Kenti yakınlarında yeni bir oda mezar keşfi yapıldı. Nekropol alanı dışında keşfedilen mezar, bölgede içerisinde yazıt bulunan ilk oda mezar olma özelliğiyle de bilim dünyasını heyecanlandırdı.
#Anıt MezarTÜRKİYE'de sadece Tunceli'nin Hozat ilçesinde bulunan ve 18'inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen atbaşı mezar taşları, define avcılarının yaptığı kaçak kazılarla tahrip edildi. Çevre köylerde oturanlar, bölgenin SİT alanı ilan edilerek, koruma altına alınmasını istiyor.
#Tunceli