Gelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk TarhanÖğrencilerle Kariyer Günü kapsamında bir araya gelen Fütürist Ufuk Tarhan, “İçine girdiğimiz ‘dijital medeniyetler çağı’nda sürdürülebilir ve başarılı bir kariyere ulaşmak için hangi yaşta ve konumda olursanız olun, sürekli versiyon yükseltin. Mutlaka T-İnsan olun; yani kendinizi bir şeyin her şeyini, her şeyin de bir şeyini bilmeye adayın. Gelecekte başarılı olmak için yarının işini yarına bırakmayın” dedi.
#‘Yarının İşini Yarına Bırakmayın’Ufuk Tarhan, bir iş avatarı, gelecek tasarımcısı, fütürist. Bundan 10-20-50 yıl sonra bizleri nasıl bir dünyanın beklediğini merak edenler ve yeni dünyaya hazırlanmak isteyenler için bir T-İnsan modeli öneriyor. Bu modeli ve bizleri bekleyen büyük değişimi T-İnsan kitabında anlatan Ufuk Tarhan’la sohbet ettik. Tarhan, “Matrix filmindeki beyne helikopter kullanma becerisinin enseden yüklenme sahnesi gerçek olmak üzere. İnsanların içine çiplerin, çeşitli implantların takıldığı ve robotlara benzediği, robotların insansılaştığı, yapay zekânın her konuda devreye girdiği bir dünyaya doğru vites yükselttiğimiz kesin” diyor.
#İnsanHarvard Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Dekanı Prof. Dr. Huntington D. Lambert her 10 yılda bir daha önce olmayan mesleklerin ortaya çıktığını, dünyada iki milyar insanın daha iyi bir eğitim beklediğini söyledi. Prof. Dr. Lambert’a göre, gelecekte iyi düşünebilme yeteneği ve teknik becerinin birleştiği ‘T’ insan modeli öne çıkacak.
#MeslekAntalya'da boşanma aşamasındaki eşi Fadim Temirhanoğulları'nı (52) tabanca ile 5 el ateş ederek öldüren Savaş Temirhanoğulları (48), ilk duruşmada, kaç kez tetiğe bastığını hatırlamadığını öne sürdü. Savaş Temirhanoğulları, "Ben bir canavar değilim. Ailesinden özür diliyorum. Kadın öldüren adam adam değil, onurlu insan değil. Ben kalbimdeki gülümü koparmışım" dedi. Fadim Temirhanoğulları'nın annesi Mediha Saçlı ise Temirhanoğulları'na tepki gösterirken, 'Kızımı canice öldürdü, ondan şikayetçiyim. Benim canımı aldı, yavrumu aldı. Benim canım yandı. Hep çocuklar, kadınlar gidiyor. Boşan madem, neden öldürüyorsun. Çok ağır bir ceza almalarını istiyorum' ifadelerini kullandı. Cinayetin işlendiği sırada evde uyuyan, kalktığında annesinin cesediyle karşılaşan çiftin kızları İ.T. ise babasından şikayetçi olmadığını söyledi.
#ANTALYAAntalya'da, eşi tarafından hakkında alınan uzaklaştırma kararı sebebiyle hurdaya dönmüş bir aracın içinde hayatta kalma mücadelesi veren 62 yaşındaki emekli Necdet Tilif, 4 aydır devam eden zorlu yaşam şartlarıyla kamuoyunun dikkatini çekiyor. 4 yıl önce sosyal medyada tanıştığı Z.T. ile yaptığı evlilik, Tilif'i sokakta yaşamaya mecbur bırakırken, Tilif, "Beni koruyacak bir yasa yok mu? Eğer burası Erzurum olsaydı, ilk günden donarak ölmüştüm" dedi.
#AntalyaAntalya'da, eşi tarafından hakkında alınan uzaklaştırma kararı sebebiyle hurdaya dönmüş bir aracın içinde hayatta kalma mücadelesi veren 62 yaşındaki emekli Necdet Tilif, 4 aydır devam eden zorlu yaşam şartlarıyla kamuoyunun dikkatini çekiyor. 4 yıl önce sosyal medyada tanıştığı Z.T. ile yaptığı evlilik, Tilif'i sokakta yaşamaya mecbur bırakırken, Tilif, "Beni koruyacak bir yasa yok mu? Eğer burası Erzurum olsaydı, ilk günden donarak ölmüştüm" dedi.
#Sosyal MedyaHerhangi bir kraliyet ailesinde dünyaya gelmek insana bir dizi ayrıcalık sağlar kuşkusuz... Hatta bambaşka bir ortamda dünyaya gelip böyle bir aileye sonradan evlilik yoluyla girmek bile.
#Kraliçe MaryJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotAdana’da dünyaya gelen bebekten topuk kanı aldırmayan aileye açılan dava sonucu 2.5 aylık bebeğe kayyum atandı. Baba Murat Çakmak, “Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz" diye konuştu.
#Topuk KanıMicrosoft, yalnızca 2025 yılında yapay zekâ altyapısına 80 milyar dolar, Meta ise aynı yıl için 65 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını duyurmuşken, 20 Ocak yani 10 gün önce piyasaya sürülen Çinli yapay zekâ uygulaması DeepSeek’in, yaklaşık 6 milyon dolara mal edilmesi ve daha şimdiden en güçlü rakiplerinin önüne geçmesi, piyasa ve teknoloji dünyasında fırtınalar estiriyor.
#Microsoftİstanbul'da internette cinsel içerikli videolar paylaşıp, Kadıköy'de bir adreste yılbaşı öncesi sapkın parti düzenleme hazırlığı yapan şüphelilere yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Şüpheliler L.S. ve T.T. hakkında hazırlanan iddianamede, 'hayasızca hareketlerde bulunma, şiddet kullanarak hayvanlarla, ölmüş insan bedeni ile ilgili müstehcen yayın üretmek ve satmak' suçundan 11 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
#İstanbulOndokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Doç. Dr. Faruk Aylar, Hayat Kayası Mağarası'nda 'Ay sütü' bakterisi bulunduğunu belirtip, "Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulundu. Özellikle İngiltere ve İskoçya'da 'Ay sütü' dediğimiz madde antibiyotik özelliği ile kullanılıyor. Bundan ilaç yapılması düşünülüyor" dedi.
#Ay Sütü