GAZETEMİZDE geçen cumartesi günü yayımlanan “14 Soru Yanıtta Halep-HTŞ Krizi” başlıklı analizimi cuma öğleden sonra yazmaya koyulduğumda, rejim muhalifi Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütü, kalkıştığı saldırıda Esad ordusunu gerileterek Halep’in kapılarına dayanmış bulunuyordu.
#TürkiyeKremlin Rusya Devlet Başkanı Putin'in barış müzakereleri için ABD'nin nabzını yokladığı iddialarını reddederken ABD medyasından dikkat çeken bir analiz geldi. Washington Post Gazetesi'ne göre ABD'nin İsrail'in Gazze işgalini desteklemesi Washington'un dünyanın pek çok yerindeki itibarını zedeledi bu durum Rusya'nın küresel arenadaki konumunu yeniden güçlendirdi.
#RusyaBU dizide bundan önceki yazılarımızda, 2023 yılında Türkiye’nin dış politikasındaki ana yönelişleri ABD, AB ve Rusya ile ilişkiler ve Suriye gibi ana başlıklar altında değerlendirmeye çalıştık. Bugün, son bir yazıyla hepsinin bir bütün olarak ne anlama geldiği sorusuna odaklanmaya çalışalım. Böylelikle, Türkiye’nin dünya ile ilişkilerinde nasıl bir yön duygusuyla, nasıl bir güzergâhta yol almakta olduğunu görebiliriz belki.
#Türk Dış PolitikasoTrendyol oluşturduğu modelle ister Kars’ın bir köyünden, isterse İstanbul’un bir mahallesinden satış yapan KOBİ ve esnafı dünya pazarlarına açtı. 2 yılda 51 bin satıcı çeşitli ülkelere 37 milyonu aşkın ürün sattı. Trendyol, satıcıları aracılığıyla gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026’da ise 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor. Türkiye’de sepet ortalaması 20 dolarken Körfez ülkelerinde bu fiyat 120 dolara çıkıyor.
#TrendyolTürkiye, bölgenin en kritik ülkelerinin yanı sıra ABD ile de temasta. Dün de Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girerek Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Lübnan, Katar ve Mısır liderleriyle görüştü. ‘Sağduyu’ çağrısını tekrarladı.
#Hakan FidanTürkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin seyrini değerlendirdiğimiz dünkü yazımız geçen nisan-mayıs aylarında yürütülen bütün üst düzey temaslara karşılık, bir normalleşme sürecinin başlayabilmesi için iki tarafın görüşlerinin birbirine çok uzak olduğunu, farklılıkların uzlaştırılabilmesinin güçlüğünü konu alıyordu.
#SuriyeYakın dönem, AK Parti iktidarının 2010’lu yıllarda Arap Baharı ile birlikte Ortadoğu’da attığı tartışmalı adımların bir dizi ülkeyle ilişkilerde yol açtığı kopmaların ardından bu ilişkilerin onarım sürecine sokulup normalleşme kapılarının aralanmasına sahne oldu.
#AK PartiCumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu sırasında yaptığı anlaşmalarla ilgili detaylarda enerji başlığı öne çıktı. Edinilen bilgilere göre Arap yatırımcılarla özellikle deniz üstü rüzgâr santrallarıyla ilgili projeler hayata geçirilecek. Kaynaklar, bütün anlaşmalara yerlilik şartının konulduğunu, BAE ile deprem tahvili için de imzaların atıldığını belirtiyorlar.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın körfez ülkelerine yaptığı ziyareti değerlendirirken, “Körfezden cidden iyi neticeler çıktı. Altyapısı hazırlanmış, belli bir olgunluğa getirilmiş konular Sayın Cumhurbaşkanımız’ın ziyareti ile birlikte sonuca ulaşmış oldu. Dolayısıyla aynı anlayışla başka ülkelerle de benzer süreçler olabilir” dedi.
#Kabine ToplantısıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracağız' sözlerine ilişkin, "Yeni İpek Yolları'nı zaten açtık; günaydın beyefendi, biraz gözünüzü açın. Şu anda bu açılan koridorların kapasitelerini daha da artırmak için bütün güzergahtaki ülkelerle oturuyoruz, toplantılar yapıyoruz, konuşuyoruz. Türkiye, tarih yazıyor" dedi.
#Adil KaraismailoğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracağız' sözlerine ilişkin, "Yeni İpek Yolları'nı zaten açtık; günaydın beyefendi, biraz gözünüzü açın. Şu anda bu açılan koridorların kapasitelerini daha da artırmak için bütün güzergahtaki ülkelerle oturuyoruz, toplantılar yapıyoruz, konuşuyoruz. Türkiye, tarih yazıyor" dedi.
#Bakan Karaismaioğlu