Meteoroloji’nin uyarıları ardından gündeme gelen konulardan biri de süper hücre oldu. Son yıllarda özellikle eylül ve ekim aylarında süper hücreler İstanbul ve çevresini ciddi şekilde etkilemişti. Uzmanlar bu yıl süper hücre yağışlarının devam edeceğini açıklamıştı. Peki, Süper Hücre nedir? Süper Hücre yağışı ne demek?
#Süper Hücre NedirİSTANBUL için meteoroloji müdürlüğünden süper hücre ve dolu için son dakika uyarısı geldi. Süper hücre uyarısı ardından başlayan şiddetli yağışlar başladı ve İstanbul’un birçok ilçesini olumsuz etkiledi. Uzmanlar bu sene süper hücre yağışlarının görülmeye devam edeceğini açıklamıştı. Peki, Süper hücre ne demek? Süper hücre yağışı nedir?
#Süper Hücre Ne DemekSüper Hücre yağışı ve Süper Hücre fırtınası olmak üzere sınıflandırılan şiddetli yağış tanımlamaları, hayatımızın içerisinde yer almaya devam ediyor. Yarı düzenli yukarı-aşağı rüzgar akışlarından meydana gelen çok şiddetli havayı tanımlayan Süper Hücre, yüksek rüzgar olanlarında Süper Hücre fırtınası, iri dolu olanlarında ise Süper Hücre yağışı olarak tanımlanıyor. Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgar yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir fırtına biçimi olarak da ifade ediliyor. İşte, Süper Hücre yağışı için merak edilen bazı bilgiler
#Süper HücreMeteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse uyardı: 'Sıcaklık gölgede 33 derece, hissedilen ise 37 dereceye kadar çıkıyor. Ama asfalt ve beton sıcaklığı 60 dereceye kadar yükseliyor. Bu da ‘süper hücre’ yağışını tetikliyor. Süper hücre yağışlarının etkisi ve sıklığı artabilir...'
#İstanbulSon günlerde her ortamda ‘Bu sene yaz gelmeyecek galiba’ tartışması yapılıyor. Haziran ayının serin ve yağışlı başlaması, bu yazın nasıl geçeceği sorularını beraberinde getiriyor. Peki yaz aylarında ve sonrasında Türkiye'yi nasıl bir hava durumu bekliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#Hava DurumuSüper hücre fırtınası Mersin'de yaşanan son hava olayının ardından merak konusu oldu. Deprem felaketinin ardından Şanlıurfa'yı sel vururken, geçtiğimiz günlerde Kilis ve Gaziantep'te de süper hücre fırtınası görülmüştü. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde ceviz büyüklüğünde dolunun yağması dikkat çekmişti. Çakan şimşeklerin geceyi aydınlattığı şehirlerde sağanak yağış zaman zaman ise doluya dönüştü. Süper hücre fırtınası eylül ve ekim aylarında geçtiğimiz senelerde İstanbul ve çevresini de süper hücre ciddi şekilde etkilemişti. Peki, süper hücre nedir? Süper hücre fırtınası neden olur, nasıl oluşur ne demek? İşte, süper hücre fırtınası hakkında bilgiler...
#MersinSüper hücre fırtınası Kilis'i etkisi altına aldı. Deprem felaketinin ardından Şanlıurfa'yı sel vururken, Kilis ve Gaziantep'te de süper hücre fırtınası görüldü Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde ceviz büyüklüğünde dolunun yağdığı görüldü. Çakan şimşeklerin geceyi aydınlattığı şehirlerde sağanak yağış zaman zaman ise doluya dönüştü. Süper hücre fırtınası eylül ve ekim aylarında geçtiğimiz senelerde İstanbul ve çevresini de süper hücre ciddi şekilde etkilemişti. Peki, süper hücre nedir? Süper hücre fırtınası neden olur, nasıl oluşur ne demek? İşte, süper hücre fırtınası hakkında bilgiler...
#Süper Hücre Fırtınası NedirMeteoroloji’den gelen son dakika bilgilerini CNN Türk canlı yayınında Bünyamin Sürmeli aktardı. ‘İstanbul’da kar yağışı olacak mı? Kar yağışı ne kadar sürecek?’ sorularına yanıt veren Sürmeli ‘Yarın öğleden sonra akşam saatlerine doğru İstanbul’un sınırları içerisine kar girmeye başlıyor. Arkasından akşam gece şehir geneline yayılacak. Şu anda beyaz örtü yapabilecek yerler; Anadolu yakasında Aydos çevreleri, Avrupa Yakası’nda da; Başakşehir, Aranavutköy, Esenyurt çevreleri bu alanda beyaz örtü yapabilecek. Diğer alanlarda ise bir kar yağışı olarak göreceğiz’ dedi.
#Bünyamin SürmeliMeteoroloji’den gelen son dakika bilgilerini CNN Türk canlı yayınında Bünyamin Sürmeli aktardı. ‘İstanbul’da kar yağışı olacak mı? Kar yağışı ne kadar sürecek?’ sorularına yanıt veren Sürmeli ‘Yarın öğleden sonra akşam saatlerine doğru İstanbul’un sınırları içerisine kar girmeye başlıyor. Arkasından akşam gece şehir geneline yayılacak. Şu anda beyaz örtü yapabilecek yerler; Anadolu yakasında Aydos çevreleri, Avrupa Yakası’nda da; Başakşehir, Arnavutköy, Esenyurt çevreleri bu alanda beyaz örtü yapabilecek. Diğer alanlarda ise bir kar yağışı olarak göreceğiz’ dedi.
#Bünyamin Sürmeliİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kuvvetli yukarı-aşağı rüzgar akışları ile donan yağmur damlalarının, hareket boyunca büyümeye devam ettiğini belirterek, "Dolu taneleri 15 santimetreye kadar büyüyebilir." dedi.
#Rüzgarİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ülke genelinde etkili olan yağışların hafta sonundan itibaren yerini aşırı sıcaklara bırakacağını bildirdi. Şen, ''Hafta sonundan itibaren aşırı yağışlar bitiyor, Afrika üzerinden sıcak hava dalgası geliyor. Bu sıcaklar bizi bunaltacak. Sıcaklıklar hafta sonundan itibaren kuzey bölgelerde 5-6, güneyde 8-9 derece artacak'' dedi. Bu arada İstanbul için bugün yine kuvvetli yağış uyarısı yapıldı. Yapılan uyarıda vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ulaşımda aksamalar gibi durumlara karşı duyarlı olmaları istendi.
#Prof. Dr. Orhan ŞenSamsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Kahraman, hafta sonu İstanbul'da sel baskınlarına neden olan ve bir kişinin öldüğü sağanağın süper hücre fırtınası değil, birden fazla hücrenin bir araya geldiği hava olayı olduğunu söyledi.
#İstanbulBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Kuzey’den bir serin hava dalgası gelirse ki gözüküyor, Ağustos ayında Karadeniz ve Marmara’da kuvvetli yağışlar, süper hücre oluşumu, kuvvetli dolu yağışı oluşumu, hortum oluşumu riskleri bulunuyor'' dedi. Tek, daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege’de sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine çıkacağını söyledi.
#Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil TekBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Kuzey’den bir serin hava dalgası gelirse ki gözüküyor, Ağustos ayında Karadeniz ve Marmara’da kuvvetli yağışlar, süper hücre oluşumu, kuvvetli dolu yağışı oluşumu, hortum oluşumu riskleri bulunuyor'' dedi. Tek, daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege’de sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine çıkacağını söyledi.
#İstanbulAKOM’dan yapılan yeni açıklamada, "Yağışın il genelinde aralıklarla gece yarısına kadar devam etmesi beklenirken dolu ile ilgili risk en aza inmiştir" denildi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’nden yeni açıklama yapıldı. Açıklamada, "Marmara’da öğle saatlerinde başlayan kuvvetli sağanak yağış Bursa ve Tekirdağ bölgelerinde dolu şeklinde etkili olmuştur. Yağış, Marmara denizi üzerinden geçerek akşam 17.00 sıralarında İstanbul’da etkili olmaya başlamıştır. Yağışın il genelinde aralıklarla gece yarısına kadar devam etmesi beklenirken dolu ile ilgili risk en aza inmiştir" ifadeleri yer aldı.
#Son DakikaMeteoroloji mühendisi Abdullah Kahraman, yarın Marmara genelinde, İstanbul'u da kapsayan bir alanda, süper hücreli fırtına ve ceviz büyüklüğünde dolu yağışının meydana gelebileceğini belirterek vatandaşları uyardı.
#Meteoroloji19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Abdullah Kahraman dün akşam yaşanan yağışı hurriyet.com.tr'ye yorumladı. Kahraman, İstanbul'u vuran yağış ve fırtınanın nedeni için 'süper hücre' değerlendirmesi yaptı. Kahraman, "Bir önceki seldeki durum bir süper hücre değildi teknik olarak. O yağışın süper hücre olmadığını değerlendirmiştim. O orta ölçekli konvektif sistemdi. Süper hücreli fırtına genişliği yaklaşık 10 km mertebesinde olan fırtınadır. Orta ölçekli konvektif fırtına çok daha geniş bir alanda olur" dedi.
#İstanbulİstanbul’da dün adeta gök delindi, bardaktan boşanırcasına yağmur yağdı. Sabah işe gidiş saatine denk gelen yağış, hayatı felç etti. Milyondolarlık bütçelerle yapılan metro, metrobüs, tramvay ve tüneller su altında kaldı. Saat 12.00’ye kadar metrekareye 91 kilogram yağış düştü. Bu da 106 yılın en yüksek 3’üncü yaz yağış değeri oldu. Silivri’de metrekareye düşen 128 kilogram yağış, Ekim 1985’te ölçülen en yüksek yağış miktarını geride bıraktı.
#İstanbulTemmuz ortasında İstanbul'u vuran yaz yağmurunun nasıl olup da afet düzeyine ulaştığı merak konusu... Meteoroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, havadaki nem miktarı değerlerinin tropikal değerlere yakın olduğunu söyleyerek, "İstanbul'da tüm günlük yağış rekorları eylül ve ekim aylarında gözlenmiştir. Bugünü ilginç kılan, eğer rekor gelecek olursa, temmuzda bunun yaşanması" dedi. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ise şiddetli yağışlara, kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesi sonucu oluşan ve 'süper hücre' diye adlandırılan yapıların neden olduğunu söyledi. Tek, İstanbul'a saat 12.00'ye kadar metrekare başına 91 kilogram yağış düştüğünü, bu yağış değerinin son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış değeri olduğunu vurguladı.
#İstanbul