İstanbul’da barajların ortalama doluluk oranının yüzde 75’in üzerinde olmasına rağmen, İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, İstanbul’da bu ay günlük su tüketiminin rekor kırdığına dikkat çekti. Su tasarrufu çağrısında bulunan Dr. Başa, aşırı su tüketimi nedeniyle susuzluğun her an kapıda olabileceğini hatırlattı.
#IstanbulAB’nin Manisa ihracatında payının yüzde 70’lere ulaştığını dile getiren Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, “Bu ihracat verilerinde, tarımın payı oldukça yüksek. Yaklaşık 8 milyar dolarlık ihracatımızın, 1 milyar doları tarım ürünlerinde geliyor. Şimdi de ‘yeşil ekonomiyi ve yeşil dönüşümü’ benimseyerek bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.
#1Toskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru ErkeSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, "Ortalamanın altında seyreden yağışlar ve üzerindeki sıcaklıklar 'El Nino' etkisiyle daha da uç değerlere ulaşacağı öngörülüyor. Bu nedenle 2023 yılı özellikle tarım ve su kaynakları açısından ciddi problemler yaratabilir" dedi.
#Samsun Ondokuz Mayıs ÜniversitesiBir yandan kapımızdaki açlık, kıtlık, diğer yanda gıda israfı... Pandemide gıda israfının arttığına dikkat çeken Gıda Kurtarma Derneği’ne göre israftan kurtularak hem açlığı azaltabilir hem de gezegenin geleceğini koruyabiliriz.
#Gıda Kurtarma DerneğiTürkiye’deki maden sahalarındaki çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak için harekete geçtiklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Maden karşıtlığı konuşulabilir ve bilimsel zeminde tartışılabilir hale gelmeli. Sektörün su ayak izi için çalışmalara başlıyoruz. Altın madenciliği yerine ortalama 10 milyar dolarlık altın da ithal edebilirsiniz. Bu karar alınırsa saygı da duyarız. Ancak kendimiz üretmek zorundaysak bunu, en çevreci koşullarda yapmamız gerekiyor” dedi.
#ÇanakkaleDünyanın önde gelen moda perakende markalarının çevre, insan hakları ve tedarik gibi alanlarda şeffaflıklarını inceleyen Fashion Transparency Index 2022’ye göre, kritik konularda şeffaflık eksikliği devam ediyor. Büyük moda markalarının sadece yüzde 24’ü, mikroplastikler ve mikrofiberlerin çevre üzerindeki etkilerini nasıl en aza indirdiklerini açıklarken, Fashion Revolution Araştırma Müdürü Liv Simpliciano, “Markaların, daha fazla veriyle taahhütleri konusunda ciddi olduklarını kanıtlamaları gerekiyor” dedi.
#Fashion Transparency IndexUludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) sürdürülebilir üretim ve ihracat için çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini söyleyen UTİB Başkanı Engin, “Bursa’nın geleneksel sektörü tekstilde ekolojik dönüşüme odaklanmış durumdayız. Dönüşümü ne kadar çabuk ve sağlıklı gerçekleştirirsek başarımız ve kazanımlarımız o kadar fazla olacak. Düzenlediğimiz eğitimlerle firmalarımızı bilinçlendiriyoruz” diye konuştu.
#UTİBMatematik ve İngilizce öğretiminde eğlenceli ve günlük yaşamla ilişkili etkinlikler içeren yeni yaklaşımların kullanıldığı, yaz okulu programına uygun matematik ve İngilizce yaz okulu dergileri hazırlandı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaz okulu dergilerinin tüm öğrenci, öğretmen ve velilerin yararlanması için bugün yardimcikaynaklar.meb.gov.tr adresinde elektronik ortamda da erişime açıldığını duyurdu.
#Matematik‘AB Yeşil Mutabakatının ASO Üyesi İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin Yönetilmesi’ projesine başladıklarını belirten ASO Başkanı Nurettin Özdebir, üye şirketlere, eğitimlerin yanı sıra karbon ve su ayak izi hesaplanması konusunda teknik destek vereceklerini söyledi.
#Murat YILMAZ/AFYONKARAHİSARTÜGİAD, suyun ekonomi içerisinde oynadığı rolün farkındalığını artırmak üzere harekete geçti. Sürdürülebilir tarım ve beslenmenin önünde duran sorunları aşmak için ‘su ayak izi’ kavramının daha fazla kişi tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çeken dernek, 2022 yılı boyunca hayata geçireceği projelerle ‘su ayak izi’ kavramını Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
#TügiadGençler onlara kendi yaşadığımızdan daha kötü bir dünya bırakma hakkımız olmadığını söylüyor, haklılar. Yapılması gerekenlerden biri, gezegenimizi korumak için sürdürülebilir gıdalara yönelmek. Avokado yerine su ayak izi çok daha düşük olan bezelyeyle sandviç ve cipslerin tadına tat katacak enfes bir sos hazırlayabilir, bozulmak üzere olan sebzelerden köfte yaparak israfın önüne geçebiliriz.
#Sürdürülebilir GıdaDünya için alarm zilleri çalıyor! Uzmanlar sıcaklık artışının 4,1 santigrat dereceye ulaşması durumunda 2100 yılına kadar 83 milyon kişinin küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedebileceğini bildirdi. Isınmaya yol açan etkenlerin başında da insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonları geliyor. Peki bir kişinin yarattığı karbon salınımının miktarı nedir, nasıl hesaplanır? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#İklim KriziSon yıllarda tüm dünyada oldukça ekstrem hava olayları meydana geliyor. Bazı uzmanlar söz konusu sıra dışı hava olaylarının artmasının, öngörülebilirliği azalttığından da endişe duyuyor. İklim kriziyle mücadelede ortaya çıkarılan modellemeler gerçekte yaşanılanların gerisinde mi kalıyor? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr'ye anlattı
#İklim KriziZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSVestel, Dünya Çevre Günü vesilesiyle sürdürülebilir ve çevreci yaklaşıma dikkat çekiyor. Bu anlayış ile üretim süreçlerinde karbon ayak izini azaltan Vestel, ürettiği ürünlerle de tüketicilere sürdürülebilir bir yaşam sunmayı hedefliyor.
#VestelYAKLAŞIK 30 yıldır çevre dostu yöntemlerle ürünler üreten Türk organik sektörü, üç büyük proje için güçbirliğine gitti. Türk organik sektörü, kendi potansiyelini dünyaya tanıtacağı bir portal kurmak için harekete geçti. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı (EU Green Deal) ve İklim Değişikliği konu başlıklarında projelere başvuruda bulundu
#İzmirASUD (Ambalajlı Süt Ürünleri Derneği)’nin #subiterseherkessusar etiketiyle sütçülük sektöründe yer alan tüm paydaşlara su kullanımı konusundaki rolünü göstermek, su kullanım durumunun gözden geçirilmesini sağlamak ve suyun verimli kullanımı için olanakların araştırılmasında itici güç olmak için bir proje hayata geçirdi.
#BursaEvde kalmak biraz mecburiyet, biraz da meraktan bizi barista yani kahve ustası yaptı. Hangi çekirdekten hangi kahveyi nasıl yapacağımızı, demleme yöntemlerini ve önümüzdeki günlerin kahve trendlerini uzmanlara sorduk. Kahve dosyamızda her çeşit kahve için hazırlama ipuçları, yerel kahve meraklılarına yumurtalı Vietnam kahvesi tarifi ve ekipman almak isteyenlere bolca öneri var...
#GazetehaberleriUzun zamandır sürdürülebilir yaşamı anlatmak ve çevresinde farkındalık yaratmak için çalışmalar yapan Nil Ormanlı Balpınar’ın bilgi ve deneyimlerini bir araya getirdiği ‘Başka Bir Gezegen Yok/ Atıksız Yaşamın İpuçları’ adlı kitabı bu konuda eşsiz bir rehber niteliğinde.
#Başka Bir Gezegen Yok