Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında renkli ‘Skylla grubu’ heykelleri bulundu. Bakan Ersoy, “Bu olağanüstü heykeller, Helenistik dönemin barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli” dedi.
#DenizliTokat'a yıkılıp yerine yapacak olan yeni okulun temel kazısında, tarihi hamama ait kalıntılar bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipooğlu, "Burada eski bir hamam kalıntısı var. Bu hamam kalıntısını tamamen ortaya çıkaracağız. Açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.
#TokatTokat'a yıkılıp yerine yapacak olan yeni okulun temel kazısında, tarihi hamama ait kalıntılar bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipooğlu, "Burada eski bir hamam kalıntısı var. Bu hamam kalıntısını tamamen ortaya çıkaracağız. Açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.
#TokatPasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıVan'ın Tuşba ilçesinde definecilerin kaçak kazısı sırasında bulunan ve daha sonra bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda Urartulara ait olduğu tespit edilen bulgulara rastlandı. Kazının bilimsel başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, çok iyi korunmuş kerpiç mimari, bazalttan yapılmış temellerde, Urartu'nun kırmızı astarlı seramiklerinin bulunduğunu ancak kendilerini duvarlarındaki resimlerin daha çok heyecanlandırdığını söyledi.
#VanAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaDüzce'de kamyoncuların sorunlarını dinleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Size söz veriyorum. Köprüler, yollardaki büyük paraları düzelteceğiz. O yollar, köprüler kamu özel iş birliği yap-işlet-devret, tamamını kamulaştıracağım" dedi.
#DüzceDünya üzerinde arkeologluk mesleği itibar gören mesleklerden bir tanesidir. Dünya genelinde ünlü arkeologlar bilinse de ilk kadın arkeolog daha çok merak edilmektedir. İlk kadın arkeolog son günlerde iyice araştırılmaya başlanmıştır. Peki ilk kadın arkeolog kimdir? Türkiye'de e Dünya'da önemli kadın arkeologlar kimlerdir? İşte ilk kadın arkeolog ile ilgili tüm bilgiler.
#İlk Kadın Arkeolog Kimdir?İstanbul Beşiktaş'ta metro istasyonu olacak alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen kazılarda deniz seviyesinden 1 buçuk metre derinlikte dairesel taş dizileri bulundu. Çalışmalar ilerledikçe bunların M.Ö. 3500-3000 yıllarına ait kurgan tipi mezarlar olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 6 bin yıllık buluntuların dünya göç haritasını değiştirebileceğini söyleyen arkeolog Mehmet Ali Polat, "Buradaki son veriler, buradaki mezarlar, içerisindeki küçük buluntular ve runik alfabe sembolleri değerlendirildiği zaman Anadolu'dan Balkanlara, oradan Avrupa'nın Kuzeydoğusu ve Karadeniz'e doğru göç haritasını değiştirebilir" dedi. Mezarların Türkiye'de bulunmuş en eski kurgan tipi mezarlar olması nedeniyle öneminin büyük olduğunu ifade eden Polat, ''Bunların önemi ise bu figürinlerin benzerini bugüne kadar bulamamış olmamız'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulİzlanda'da 800 yıldır uyumakta olan bir volkan harekete geçti. Bilim insanları bunun önümüzdeki 200 yıl için çok önemli bir başlangıç olduğunu belirtirken, bölge halkı uzun bir zaman sonra rahat bir uyku çekebilecek olmanın memnuniyetini yaşıyor.
#FagradalsfjallKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2019 yılının Türkiye’de “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesinin ardından Güney Doğu Anadolu’nun en mistik yerlerinden biri olan Şanlıurfa, Göbeklitepe ile anılmaya başladı. Efsanelerin gerçekle iç içe olduğu peygamberler şehri Şanlıurfa, elbette ki sadece Göbeklitepe’den ibaret değil. Şanlıurfa’da yapılacak şeyler oldukça fazla. Balıklı Göl’ü, Halfeti’yi, Harran’ı ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilir, sıra gecesi eğlencesine katılarak yörenin kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Damak tadınıza ve ruhunuza hitap edecek unutamayacağınız bir haftasonu için Şanlıurfa sizi bekliyor.
#BursaMuğla’nın Marmaris ilçesinde, turistik kırsal Turgut Mahallesi'nde bir dağ eteğindeki bulunan ve yıllarca türbe sanıldığı için dua edilen piramit mezarın bir savaşçıya ait olduğu ortaya çıktı. Piramit mezar bakımsızlıktan ve definecilerin talanından harabeye döndü.
#MuğlaOrdu'nun Ünye ilçesinde deniz altında keşfedilen tarihi kalıntılar için harekete geçildi. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Bodrum Müzesi Müdürlüğü’nden gelen su altı arkeologları, kalıntıların sırrını çözmek için bölgede dalış yapıyor. Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, ''Şu an yapılan araştırma, Karadeniz’de yapılan ilk resmi araştırma'' dedi.
#OrduAydın'ın Karpuzlu ilçesinde Alinda Antik Kenti çevresinde araştırma yapan Yüzey Araştırma ekibi, içerisinde yazıt olan oda mezar buldu. Bölgede ilk kez yazıtlı oda mezar bulunması heyecan yarattı. Oda mezarların milattan önce 4'üncü yüzyıllar ile milattan sonra 2'nci yüzyıllar arasında kullanıldığı tahmin ediliyor. Tesadüfen bulunan oda mezarın içerisinde 5 gömü yeri tespit edildi. İçinde 'Thyion oğlu Karatesidemosun' ismi yazılırken, mezarın önce tek kişilik, daha sonra ise aile mezarı olarak kullanıldığı tespit edildi.
#Haber