Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiAydın, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehir. Kuşadası, Didim gibi ilçeleriyle deniz tatilinin gözdesi olsa da antik kentleri ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer birçok noktası var. Jürimize Aydın’a gitmişken görmemizi önerdikleri yerleri sorduk.
#GazetehaberleriAntik Dönem'de Maiandros (Büyük Menderes) Vadisi'nin kutsal alanı ve şifa merkezi olan “Acharaka Antik Kenti”, Denizli-Aydın karayolu üzerinde yer alıyor. Aydın’ın Sultanhisar İlçesi, Salavatlı Köyü’nde bulunan ve “Ulu Yol” olarak adlandırılan Acharaka, diğer bir antik kent olan Nysa’nın 4 km batısında, Ephesos-Aphrodisias antik kentleri arasındaki tarihî yol üzerine inşa edilmiş.
#Acharaka Antik KentiPopüler rotaları sevenleri de sakin-yalın kaçış durakları arayanları da mutlu eden bir yanı var Güney Ege’nin. Çünkü her ikisini de sunabilen, aradığınızı mutlaka bulacağınız bolca seçenek vaat eden bir zenginliğe sahip. Bu hafta size hem küçük ve sade hem eğlenceli ve hareketli mekânları derledim. Yazması benden, seçmesi sizden...
#Saffet Emre TonguçAnadolu’nun kuzeybatı topraklarında, Midilli manzarasının hâkim olduğu Çanakkale’nin Ayvacık ve Küçükkuyu ilçelerinde keşfe çıkmaya ne dersiniz?. Sahil boyunca uzanan meşhur köyler; Adatepe, Yeşilyurt ve Ahmetçe’yi sizi bekliyor. Hatta Behram’daki Assos Antik Kenti gerçekten görülmeye değer.
#Çanakkale Gezi Rehberi2015’ten bu yana tahta perdelerin ardında saklanan eski bir dost, Beyoğlu’na geri dönüyor. Galatasaray Meydanı’nda, eskiden Yapı Kredi Yayınları’na ev sahipliği yapan tarihi bina, Yapı Kredi Kültür Sanat Binası adıyla 13 Eylül’de kapılarını açacak. Artık bünyesinde sergi salonları, kütüphane, kitapçı, kafe ve bir performans salonu var. Bir cephesi tamamen cam. O camdan Beyoğlu’na bakan İlhan Koman’ın ‘Akdeniz’ heykeli, caddeden geçen herkesi kucaklıyor.
#Sergi- Ayvacık'ın Gülpınar köyünde yer alan Smintheion Antik Kenti'nde yürütülen ''Apollon Smintheus'' kutsal alanı kazılarında, 7 bin yıl öncesine ait mezar ortaya çıkarıldı - ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Takaoğlu: "Smintheion'da 2004 yılında başlatılan prehistorik yerleşim kazılarında ilk kez mezar tespit edildi"
Sicilya’nın yanı başında, Etna Yanardağı manzaralı bir sahil şehri: Reggio di Calabria. Ve onun başını çektiği Calabria bölgesinin birbirinden güzel kasabaları, köyleri... Tarantella dansının, siyah makarna stroncatura’nın, kuru domatesin, Hint incirinin sıcak iklimine, İtalya’nın belki de bize en çok benzeyen köşesine yolculuk!
Amasya, iki günlük kaçamaklar için biçilmiş kaftan. Osmanlı şehzadelerinin tahta hazırlandığı Şehzadeler Şehri, 7 bin yıllık geçmişi ile gövde gösterisi yapıyor. Bir cuma akşamı günbatımı saatlerinde girin şehre. Akşam kızıllığına boyanmış kaya mezarlarını gördüğünüzde büyüleneceksiniz.
Akdeniz kıyısında yazı karşılamaya hazırlanan Tarsus, efsane kahramanlarının şehri. Kimliği hâlâ tartışılan şair Sardanapal 2500 yıl önce Tarsus’a dikilen heykelinin kaidesinden “Ey yolcu, ye, iç ve yaşamaya bak; gerisi boş” diye sesleniyor gezginlere. Anısına dünyanın dört bir yanında katedraller inşa edilen Aziz Pavlus, Roma’da kendisini ölüme mahkum eden yargıca “Tarsusluyum, hiç de önemsiz olmayan bir kentin vatandaşıyım” demişti gururla.
Bahar rotalarına doğru yola çıkmanın tam zamanı. Size kılavuz olsun diye dört seyahat yazarına en sevdikleri bahar rotalarını sorduk: Mehmet Yaşin, "Her döndüğünüz virajda farklı bir tablo var" diye Kapıdağ yarımadasını anlattı. Reyan Tuvi, "Akdeniz ile Ege buluşur da, baharı güzel olmaz mı?" diyerek Datça’yı işaret etti. Saffet Emre Tonguç, "Aşk tanrısı, aşk mevsiminde sizi bekliyor" dedi ve Afrodisias’a gitmeniz için kışkırttı. Fatih Türkmenoğlu, "Ben her bahar aşık olurum, Kaz Dağları’nı turlarım" dedi.
Kaynayan sular, fokurdayan çamurlar, buzul, volkan, fiyort ve şelaleleriyle doğal park gibi bir ülke İzlanda. Bütün kış topraklarını kaplayan kar, yaz aylarında kalktığında altından yemyeşil bir cennet fışkırıyor. Doğal güzellikler, İskandinav efsaneleri arasında serin bir tatili sevenler için ideal.