Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri, yatırım fonlarında artan maliyetlere rağmen, fon yatırımcısı sayısında hızlı yükseliş yaşandığını ortaya koydu. Buna göre, yatırım fonları bir yılda yüzde 150 büyüyerek 3.6 trilyon TL’ye ulaşırken; geçen ay itibarıyla fon yatırımcısı sayısı da 5.2 milyonu aştı. Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) verileri ise yatırımcının, yatırım fonları ile enflasyonun üzerinde getiri sağladığını ortaya koydu.
#Merkezi Kayıt KuruluşuEnflasyon oranlarındaki baz etkisi nedeniyle düşüş yaşanırken TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutunca bankalar da mevduat faizini yüksek tutmaya devam ediyor. Faizler yüzde 50'nin üstünde kaldıkça parasını mevduatta değerlendirenler enflasyonun üstünde getiri elde etmeye devam edecek.
#FaizMerkez Bankası bankaların verdiği faiz oranlarını açıkladı. Banka adı açıklamadan verileri duyuran Merkez Bankası 1 aylık mevduata en yüksek faizin yıllık yüzde 53.92 olduğunu belirtti. 1 milyon lirasını bir yıl boyunca faizde değerlendiren mudinin kazancı 642 bin lira oluyor.
#MevduatMerkez Bankası'nın faizi yüzde 50'de korumasıyla birlikte bankalar da mevduatlarında yüksek faize devam etme kararı aldı. Liralaşma stratejisi kapsamında Türk Lirası'na olan talebin artırılması için sıkı para politikasının sürdürülmesine de devam eden Merkez Bankası enflasyonu sağlam zemine oturtmak için çabalıyor. Parasını mevduatta değerlendirenler güncel oranlarla enflasyonun üzerinde getiri sağlayabiliyor.
#BankaTürkiye enflasyonda baz etkisi nedeniyle dezenflasyon sürecine girerken mevduat faizlerindeki sıkı duruş devam ediyor. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutmaya devam etmesi nedeniyle mevduatta yıllık faiz yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşiyor.
#BankaTürkiye enflasyonda baz etkisi nedeniyle dezenflasyon sürecine girerken mevduat faizlerindeki sıkı duruş devam ediyor. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutmaya devam etmesi nedeniyle mevduatta yıllık faiz yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşiyor.
#MevduatMerkez Bankası'nın faizi yüzde 50 düzeyinde tutmasıyla birlikte bankalar da mevduata yıllık yüzde 50'nin üzerinde faiz vermeye devam ediyor. Parasını Türk Lirası mevduata yatıranların kazancı yükselen faiz oranlarıyla artıyor.
#MevduatTL mevduata uygulanan stopajın artırılmasının ardından mevduat faizi geriledi. Tasarruf sahiplerinin net faiz gelirleri ise düştü. 45 bin TL’lik mevduata sahip bir vatandaşın 32 gün vadede net faiz getirisi düzenleme öncesi 1830 TL iken, düzenleme sonrası 1490 TL’ye geriledi. 92 günlük vadede ise 5 bin 480 TL’den 4 bin 500 TL’ye indi. Uzmanlar, mevduattaki son gelişmeleri Hürriyet’e anlattı.
#TL MevduatıPiyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyelerde işlem görürken altın son zamanlardaki zirvesinden geriye çekilme yaşadı. Döviz kanadında dolarda yükseliş durdu ve hafif geri çekilmeler yaşandı. Uzman isimler piyasadaki hareketleri ve geleceğe yönelik değerlendirmelerini açıkladı.
#AltınMevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranlarında değişikliğe gidildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e, bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarıldı. 100 bin lirası olan bir vatandaş 32 gün vade ve yüzde 55 yıllık faiz üzerinden parasını mevduata yatırdığında aylık 241 lira yerine artık 361.6 lira stopaj ödeyecek.
#MevduatLiralaşma stratejisi kapsamında düşük tutulan Türk Lirası mevduatlara uygulanan gelir vergisi stopajı avantajı azalmaya başladı. Kısa vadede yüzde 5 olan vergi 2.5 puan artarak yüzde 7.5'e yükseldi. Parasını mevduata bağlayanlar elde ettikleri faiz gelirinden 2.5 puan daha vergi ödemek zorunda kalacak.
#MevduatStopaj oranları ile ilgili son dakika açıklama geldi. Resmi Gazete'de Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları güncellendi. Buna göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüze 7.5'a yükseldi. 1 yıla kadar vadeli hesapların stopaj oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseldi. Karar sonrası mevduat stopaj hesaplama bilgisi, yatırımcıların gündemine geldi. Bir vergi türü olan stopaj, en basit tanımıyla kaynağında kesilen vergi anlamına geliyor. Peki, stopaj nedir, stopaj oranı ne demek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Stopaj OranlarıTürk Lirası mevduatlar için getirilen ve uzun süredir yürürlükte olan gelir vergisi stopajına ilişkin düzenlemenin süresi bugün sona eriyor. Yarından itibaren açılacak mevduat hesaplarında stopaj 10 puan artışla yüzde 15 olarak işleyecek. Böylece faiz getirisinden yüzde 5 yerine yüzde 15 stopaj kesilecek ve faiz getirisi düşmüş olacak.
#BankaTürk Lirası mevduatlar için getirilen ve uzun süredir yürürlükte olan gelir vergisi stopajına ilişkin düzenlemenin süresi 30 Nisan 2024 tarihinde sona eriyor. Bu tarihe kadar açıklan hesaplarda stopaj oranı yüzde 5 olarak devam ederken sonrası için düzenleme uzatılmazsa stopaj oranı yüzde 15'e çıkabilir.
#MevduatDöviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatlardan standart vadeli mevduatlara dönüş yapan mudilere yüksek faiz avantajı ortaya çıktı. Bazı bankalar yüzde 65’e kadar DDKKM’den standart vadeli mevduata dönenlere faiz sunuyor. Yıllık kümülatif getirisi de yüzde 88’i aşıyor. Ancak bu standart vadeli mevduata dönüşlerde devamlı yüksek faiz kuralı bulunmuyor. KKM hesaplarına ise yüzde 10-20 aralığında faiz uygulanıyor ve reel olarak enflasyonun çok altında getiri sağlıyor.
#VadeBorsa İstanbul beş günlük kapatmanın ardından bugün açılıyor. Borsa açılmadan bir gün önce alınan tedbirler tek tek açıklandı. Hisse alımında stopaj oranı sıfırlandı. Varlık Fonu Fiyat İstikrarı Fonu üzerinden borsayı destekleyecek. Şirketler genel kurul şartı aranmaksızın geri alım yapabilecek.
#Deprem6’lı Masa dün iktidara gelmeleri halinde yapılacakları açıkladı. Altı liderin de katıldığı törenle açıklanan 2 bin 300’den fazla hedef, politika ve projenin yer aldığı hükümet programı niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde öne çıkan vaatler şöyle:
#6’Lı MasaHazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından ihraç edilen Darphane Altın Sertifikası, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen gong töreniyle ALTIN.S1 kodu ile Emtia Pazarı’nda işlem görmeye başladı. Darphane Altın Sertifikası’nın Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması nedeniyle tören düzenlendi.
#DarphaneTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 1 Şubat 2022 tarihi itibarıyla, yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarruflarını Türkiye’de değerlendirmesinin teşvik edilmesi amacıyla, yurt içi bankalar nezdinde YUVAM hesapları açılmasını kararlaştırdı.YUVAM hesabı şöyle tanımlayabiliriz: Yurt dışında yaşayan vatandaşların; Dolar, Euro, Sterlin ve İsviçre Frangı cinsindeki tasarruflarını TCMB’nin özel dönüşüm kuru ile TL’ye dönüştürebileceği ve TL faiz oranında getiri ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması ve ilave getiri imkanı sunan rekabetçi bir mevduat ürünüdür.Ürünün özellikleri nelerdir?Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım (YUVAM) hesabı, hesap sahibi vatandaşlara kur koruması sağlarken; hesapların vadelerine göre, değişen oranlarda ilave getiri de elde ettirir.YUVAM hesaplarına dönüştürülen döviz tutarları üzerinden hesaplanan ilave getiri, TCMB tarafından Türk lirası olarak ödenir.Hesaplara minimum faiz oranı olarak, TCMB’nin politika faiz oranı uygulanır.YUVAM hesapları 3 ay, 6 ay, 1 yıl ve 2 yıl olmak üzere 4 ayrı vadede yapılabilir.Ürüne özel, sıfır stopaj oranı uygulanır.Hesaptan kısmi çekim işlemi ve hesaba para yatırma işlemi yapılamaz.Hesap vadeden önce kapatıldığı takdirde hesabın açıldığı tarihteki TCMB ABD Doları, Euro, İngiliz sterlini, İsviçre frangı alış kuru ile; hesabın kapatıldığı tarihte saat 11.00’de açıklanan TCMB ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini, İsviçre frangı alış kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenir. Hesaba vadesiz faiz oranı uygulanır. (Sponsorlu İçerik)
#Sponsorlu-İcerik