Türkiye ekonomisine olan güven her geçen gün artarken milyarlarca dolar ciroya sahip şirketler Türk şirketlerine yatırımlarına devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu “2021 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’ye gelen Uluslararası Doğrudan Yatırım miktarı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13 artarak 3,35 milyar dolara ulaştı” dedi.
#Ahmet Burak DağlıoğluMEF Üniversitesi, bugünün ve geleceğin en önemli iki konusu olan yapay zeka ve girişimcilik alanlarında her bölümün öğrencisi tarafından alınabilecek iki ayrı yandal açtı. “Veri Bilimi&Yapay Zeka” ve “Girişimcilik” yandallarının müfredatı yurt içinde ve yurt dışında disiplinlerarası çalışan 15 akademisyen ve uzmandan oluşan bir kurul ile belirlendi. 2021-2022 akademik yılı içinde başlayacak yandallar, online olarak alınabilme imkanı da mevcut.
#MEF ÜniversitesiSelin Alara Örnek, 9’uncu sınıfta. Yazılım ve donanımını kendi yaptığı robotları, uluslararası platformlardan aldığı ödülleri var. Konuşmalar yapıyor, genç lider seçiliyor. Örnek “En büyük hayalim ışık hızından daha hızlı bir uzay aracı yapıp humanoid’lerimden birini karadeliğe göndermek” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye'nin mobil oyun sektörü yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor. Bloomberg'ün haberine göre, Türkiye'de oyun geliştiricileri son 5 yılda Tencent Holdings, Netmarble Corp. ve Zynga Inc gibi şirketlerden 2,4 milyar dolar yatırım aldı.
#OyunStartups.watch tarafından hazırlanan yılın ilk çeyreği raporuna göre, Türkiye’de 27 girişime toplamda 19,8 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Raporda 2020’nin ilk çeyreğinde gerçekleşen startup yatırımlarında SaaS (hizmet olarak yazılım), fintech, proptech (gayrimenkul teknolojileri), yapay zekâ ve deeptech (derin teknoloji) sektörlerindeki yatırımların öne çıktığı görülüyor.
#GirişimYıldız Teknopark’ın desteklediği ve geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Global Girişimcilik Günü” ülkemiz girişimcilik ekosistemine verdiği destekle dikkat çekti. Etkinlik kapsamında birçok genç girişimci yatırımcılara yönelik stratejilerini belirledi. Son verilere göre Türkiye’de pek çoğu teknoparklar içerisinde yer alan startup’lara yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapılırken, 2019 yılının ilk 9 ayında 43 yeni girişimin aldığı yatırımlar 13.9 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırımların yıl sonunda 22 milyon dolar seviyesine çıkması beklenirken ülkemiz girişimcilik ekosistemi hızla gelişmeye devam ediyor.
#TeknolojiYabancı startup yatırımcılarının Türkiye’deki ekosisteme olan ilgisi artıyor. Her geçen gün Türk startuplara yatırım yapan yabancı yatırımcılar, 2010 ile 2019 ilk çeyrek sonuna kadar 119 kez yatırım yaptı. Türkiye’ye yatırım yapan farklı fon sayısı ise 70 civarında.
#StartupMelek yatırımcılara göre daha profesyonel yönetilen yatırım fonlarının kuruluşu konusunda geçen yıl Türkiye’de rekor kırıldı. 11 yatırım fonu hayata geçirildi. 2019’da ise Hazine Müsteşarlığı ve TÜBİTAK ile başlatılan ‘Tech-InvesTR’ programıyla yeni bir rekor gelmesi bekleniyor.
#StartupGirişimcilik ekosistemindeki en önemli viraj ilk yıl. ‘Ölüm Vadisi’ olarak bilinen bu dönemde girişimlerin büyük kısmı kapanıyor. Türkiye’deki startuplar ise 2018’de neredeyse rekor bir orana ulaştı ve ilk yılında kapanan girişimlerin oranı 3.7’ye kadar geriledi.
#GirişimciGirişimcilerin destek gördükleri platformların başında hızlandırma (accelerator) programları bulunuyor. Yurtdışına açılmak isteyen girişimcilerin yer aldıkları hızlandırma programları arasında Avrupa’daki seçenekler de yer almaya başladı. Şu ana kadar 11 Türk girişimi Avrupa’daki hızlandırma programları-ndan destek gördü.
#StartupYeni ekonominin en önemli temsilcileri olan startuplar, bazı konularda hâlâ geleneksel sektörlerde olduğu gibi davranıyorlar. Bu konuların başında yönetimde olan kadınların oranı var. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki startupların yalnızca yüzde 10.3’ü kadın kurucu ortağa sahip.
#Kadın GirişimciÖnce Trendyol Alibaba’ya, sonra Gram Games Zynga’ya satıldı. Geçen hafta da OpsGenie, Atlassian’ın bünyesine katıldı. Dünya devleri Türk girişimcilerinin fikirlerinin peşinde. Şimdi sıra yeni start-up’ların başarı hikayelerinde. Bu hafta yurtdışında başarı hikayesi yazma potansiyeli olan startupları bir araya getirdik.
#Girişimci2018’in ikinci çeyreğinde girişimcilik ekosistemi yatırım konusunda hayal kırıklığına uğradı. 16 girişim sadece 8.5 milyon dolar yatırım alabildi. Bunun sebebi olarak Fed’in faiz arttırım süreci ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşını başlatan ve kızıştıran söylemlerinin küresel sermayeyi riskten uzaklaştırması olarak gösteriliyor.
#GirişimciYurtdışındaki Türk girişimciler, 2010’dan bu yana toplamda 1.98 milyar dolar yatırım alırken, Türkiye’deki girişimler ise 721 milyon dolar yatırım aldı. Bu dönemde yurtdışındaki Türk girişimciler kurdukları şirketlere ortalama 11 milyon dolar yatırım alırken, Türkiye’de kalan girişimciler ise 1.09 milyon dolar seviyesinde yer aldı.
#Yatırım