Srebrenitsa Katliamı, Bosna Savaşı sırasında Bosna-Hersek'in doğusundaki Srebrenica kasabasında gerçekleşen ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük toplu katliam olarak bilinen trajik bir olaydır. Üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen hala büyük acı ile anılan Srebrenitsa Katliamı tarihçesi de bir kez daha gündeme geldi. Katliamda 8 binden fazla Boşnak hayatını kaybetti. Peki, Srebrenitsa Katliamı nedir, ne zaman ve nerede oldu?
#Srebrenitsa KatliamıSrebrenitsa Katliamı’nın bugün yıl dönümü. Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler anılıyor. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen soykırımın bu sene 27. yılı. Peki, Srebrenitsa Katliamı nedir, ne zaman oldu?
#Srebrenitsa KatliamıSrebrenitsa Katliamı nedir, ne zaman gerçekleşti soruları araştırılıyor. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımı, aradan 25 yıl geçmesine rağmen hala kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa şehrinin 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerleri tarafından ele geçirilmesinin akabinde başlayan kanlı soykırım, sadece kurban yakınlarının değil, tüm Boşnak milletinin de en derin yarası olarak kabul ediliyor.
#Srebrenitsa KatliamıAvrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı’nın üzerinden 24 yıl geçti. Boşnak milletinin yıllardır en büyük yarası olan Srebrenitsa Katliamı’nda en az 8 bin 372 Boşnak sivil hayatını kaybetti. Peki, Srebrenitsa Katliamı nedir? Srebrenitsa nerede?
#Srebrenitsa Katliamı NedirKazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın 10’uncu Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Netanyahu’nun kendisi için muhatap alınabilir biri olmadığını söyleyen Erdoğan, “Onu sildik attık. Ama diplomaside bağları da tamamen koparmak olmaz. Dışişleri ile MİT, İsrail, Filistin ve Hamas’la görüşüyor” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#İsrailCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#Normalleşme