Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısının, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı pasaportu için onayladığı aşılar arasında yer almamasının nedeninin ticari olduğunu belirtti. Ceyhan, "Bunun ticari nedenleri var çünkü diğerleri ya AB'de üretiliyor ya da ABD'de.'' dedi.
#SinovacProf. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısının, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı pasaportu için onayladığı aşılar arasında yer almamasının nedeninin ticari olduğunu belirtti. Ceyhan, "Bunun ticari nedenleri var çünkü diğerleri ya AB'de üretiliyor ya da ABD'de.'' dedi.
#AnkaraÇekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Rusya’nın yeni tip koranavirüse (Kovid-19) karşıtı geliştirdiği Sputnik V aşısının Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayı olmadan kullanılmasına sıcak bakmayan Sağlık Bakanı Jan Blatny’in istifa etmesi gerektiğini söyledi.
#Çekya’Da Rus Kovid-19 Aşısı GerginliğiCOVID-19 aşılaması dünya genelinde 2.5 milyar doz, Türkiye genelinde 40 milyon dozu geçti ama doktorlar arasındaki aşı tartışması bitmedi. Dr. Ümit Aktaş ‘Aşı karşıtı değilim ama aşı olmadım, olmayacağım’ diye bir tweet attı. Hem meslektaşlarından hem de binlerce insandan tepki gördü. Ben de hem Dr. Aktaş’ı hem de Prof. Dr. Bengi Başer ile Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu’nu aradım. Her iki hekim de aşı karşıtı hekimlerin ‘popülerlik’ uğruna halk sağlığı ile oynadığını söylüyor. İşte açıklamaları...
#YAZARAvusturya'da yeni bir seyahat düzenlemesi yürürlüğe girdi. Yeni karara göre Avusturya’ya girişlerde Çin Sinovac Kovid-19 aşısı yaptıranlar karantinadan muaf tutulacak. Ülkemizde de uygulanan Sinovac aşısıyla ilgili bu karar ülkeye gitmek isteyen Türk vatandaşları için oldukça önemli.
#AVUSTURYASağlık Bakanı Fahrettin Koca, BionTech aşısının artık aile hekimleri tarafından da yapılabileceğini duyurdu. Bakan Koca, ''Bugünden itibaren e-nabız ve MHRS üzerinden randevu alabilirsiniz'' dedi.
#Sağlık BakanıSPD’li Berlin Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı, Sputnik V aşısı siparişi verebilmek için Ruslarla müzakere yapmak istedi. Aşının ön siparişi konusu Berlin eyalet hükümeti kabinesinde ele alındı. Ancak koalisyon ortağı Yeşiller, Rusya’daki siyasi gelişmeleri göz ününde bulundurarak Rus aşısının siparişine karşı çıktı.
#Mecklenburg-VorpommernGörülen ciddi yan etkiler nedeniyle Danimarka birkaç gün önce AstraZeneca aşısının kullanımını tamamen durduran ilk Avrupa ülkesi olmuştu. Alınan bu flaş kararın ardından bir skandala imza atan ülke ellerinde kalan aşıları 'fakir ülkelere' vermeyi düşündüklerini açıkladı.
#DanimarkaDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiKovid-19'a karşı geliştirilen ilk iki aşıdan biri olan Oxford-AstraZeneca'nın kullanımı birçok Avrupa ülkesinde ciddi yan etkiler görülmesi üzerine askıya alındı. Salgından aşıyla kurtulma umutlarını kıran bu gelişme karşısında yetkili kurumlar paniğe kapılmayın mesajları verirken İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısı için flaş bir hamle geldi.
#Astrazeneca AşısıDünyanın en zengin ülkeleri Covid-19 aşılarını temin etmeyle ilgili sıkıntılar yaşarken az gelişmiş ülkelerde hala aşı yaptırma konusunda endişeler söz konusu. Her iki soruna da bir çözüm önerisi olarak Çin, Rusya, hatta belki de çok yakında Hindistan’dan gelecek olan aşılar yeniden değer kazanacak gibi görünüyor. Dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’in yayımladığı Sputnik V’nin % 91,6 etkinlik oranına sahip olduğunu gösteren deneme sonuçlarına bakılırsa bu tez doğru şekilde ilerliyor denebilir.
#KoronavirüsSlovakya Başbakanı Igor Matovic, ilk teslimatının iki gün önce yapıldığı Sputnik V aşısına ilişkin yaptığı şaka yüzünden diplomatik krize neden oldu. Bir yıl önce başbakanlık koltuğuna oturan başbakan aşı karşılığında Rusya'ya Ukrayna'dan toprak vadetmişti.
#SlovakyaKoronavirüs kâbusu sürerken, herkesin aklında ‘Hayat ne zaman normale döner’ sorusu var. Amerikan Bloomberg kanalının hesaplamasına göre, eğer aşı dağıtımı bu hızla sürer ve yeni varyantlara karşı da etkili olursa küresel sürü bağışıklığının kazanılması 7 yıl alabilir. İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye’nin ise 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75’ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor. Bu süre, 3.2 yıl ile Almanya, 3.4 yıl ile Brüksel ve 3.9 yıl ile Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesinin önünde.
#GazetehaberleriAşı geliştirme ve tedariğinde zamana karşı yarış veriliyor. AB’nin umut bağladığı AstraZeneca’nın tedarik sorununa şimdi uygulama karmaşası da eklendi. Öte yandan bu aşının bulaşı da engellendiği belirtilirken, yarışa yeni aşı adayları girdi. Rus aşısı Sputnik V ise itibar kazanmaya başladı.
#GazetehaberleriRUS Gamelya Araştırma Enstitüsü ile Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Ağustos ayında ülkede onaylanarak dünyanın ilk koronavirüs aşısı olarak Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dünyaya duyurulan Sputnik V aşısının Türkiye'deki üretimi için imzalar atıldı. Sputnik Vin Türkiye'de uluslararası standartlardaki tesislerde üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalayan VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreçle ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansına (DHA) anlattı.
#Koronavirüs