Android ve iOS işletim sistemlerindeki gelişmeler ile birlikte telefonlar arama ve metin özelliklerinin çok ötesinde özellikler kazanarak dizüstü bilgisayarlara ve pc'lerin görevlerini yapabilen taşınabilir akıllı cihazlara dönüştüler. Telefonlarımızı fotoğraf çekmek, e-posta göndermek ve almak, sosyal medya platformları aracılığıyla iletişim kurmak, cüzdanlar ve bankacılık uygulamaları için kullanıyoruz.
#EsetYapılan bir araştırma, kötü amaçlı yazılımların Türkiye genelinde yaygın olduğunu, 2021'in ilk 6 ayında Türkiye’ye yönelik 44 milyon saldırı gerçekleştirdiğini ve 2020'nin ilk yarısı rakamlarına göre %4'lük bir düşüşe rağmen diğer META ülkelerine kıyasla Türkiye’nin kötü amaçlı yazılım saldırıları sayısında ilk sırada yer aldığını vurguladı.
#HackerGeçtiğimiz günlerde 500 milyon kullanıcısının veri ihlaline maruz kaldığı ortaya çıkan iş odaklı sosyal medya platformu Linkedin ile ilgili spam e-postalarda artış gözlemleniyor. Linkedin veri ihlalinden elde edilen kullanıcı bilgilerini kullanan hackerler çeşitli yöntemlerle hesap şifrelerini ele geçirmeyi hedefliyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Linkedin içerikli e-postaların bu yıl en çok tıklanan kimlik avı dolandırıcılığı olduğunu söylüyor.
#BitdefenderVeri hırsızlığı, kullanıcılar ve şirketler için tehlike yaratmaya devam ediyor. Araştırmalar, kullanıcıların karşılaştığı en kötü niyetli 20 tehditten 18’ini, kişisel hesap bilgilerinin erişimine olanak sağlayan veri hırsızlığının oluşturduğunu gösteriyor. Veri hırsızlığı ile banka kartı bilgilerinizin doğrudan kullanılabileceğini veya bireysel dosyalarınızın kopyalanabileceğini vurgulayan uzmanlar, hackerlerin bu tuzaklarına karşı neler yapılabileceğini 5 önemli adımda sıralıyor.
#Veri HırsızlığıFBI, daha önce birçok büyük ölçekli saldırıda kullanılan TrickBot botnetinin sağlık sektörünü hedef aldığını tespit etti. Pandemiyle birlikte önemi daha önce hiç olmadığı kadar artan hastanelere ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına karşı yapılan siber saldırılara karşı uzmanlar, sistemlerin güvenliğinin önemini vurguluyor.
#FbiSiber güvenlik uzmanları tarafından yapılan analizler, kimlik avı saldırılarının giderek daha hedefli hale geldiğini ortaya koydu. Saldırganların, insan kaynaklarından geliyor gibi görünen işten çıkarma e-postaları ve teslimat bildirimleri gibi yeni yöntemler kullandığı da görüldü. Bu yeni eğilimlerin sonucunda, güvenlik çözümleri Türkiye’de 1.201.787 adet kimlik saldırısı tespit etti. Kaspersky, 2020 2. Çeyrek spam ve kimlik avı başlıklı yeni raporunda bunların yanı sıra başka bulgulara da yer verdi.
#KasperskyFBI'a göre, iş e-postalarını ele geçirme saldırıları yani BEC'ler, şirketlere 2019’da en çok zarar veren siber suçlardandı. 1,7 milyar dolardan fazla kayıptan sorumlu BEC saldırılarına karşı şirket savunmalarının yetersiz kaldığını aktaran uzmanlar, BEC saldırılarına karşı şirketlerin uygulaması gereken 6 adım bulunuyor.
#E-PostaHavaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bahar temizliği için kollar sıvandı. Bu yıl Koronavirüs karantinasında geçen bahar aylarında sadece evinizi değil daha hızlı ve güvenli çalışmaları için elektronik cihazlarınızı da temizlemeniz gerekiyor. Dijital temizliğin fiziksel ortamları temiz tutmak kadar önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar; bilgisayar, telefon, tablet ve diğer teknolojik cihazlarla birlikte çevrimiçi hesaplar ve e-postalar için 14 adımda dijital bahar temizliği önerilerini sıralıyor.
#GüvenlikTüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını ile birlikte hem ülkemizde hem de dünyada birçok şirket çalışanların ve müşterilerin güvende olmaları için evden çalışma modeline geçti. Ancak evden çalışma modeli gerekli önlemler alınmadığı takdirde şirketler ve çalışanlar açısından büyük bir risk oluşturuyor.
#HackerGeçtiğimiz yıl sonu, süper fırsatlara ulaşmak isteyen kullanıcıların zaafından faydalanmayı amaçlayan siber saldırganlar için gayet verimli geçti. Siber Pazartesi, yılbaşı derken sürüp giden alışveriş çılgınlığı siber korsanları da sevindirdi. Araştırmacılar 2019’un son çeyreğinde finansal odaklı kimlik avı saldırılarında %9,5 büyüme tespit etti. Spam ve dolandırıcılık aktivitelerinde de benzer şekilde artış yaşandı.
#SpamKaspersky güvenlik teknolojilerinin açıkladığı verilere göre siber saldırganlar, tehlike saçan coronavirüsünün internetteki popülaritesini kullanarak kötü amaçlı girişimlerini arttırıyor. Saldırganlar, internette coronavirüsünden korunma yollarını arayan kullanıcıları zararlı yazılımlarla hedef alırken kötü amaçlı yazılımları, pdf, mp4, docx gibi güvenilir görünen dosya formatlarının içerisine saklıyorlar.
#CoronavirüsSiber saldırganların saldırı hedeflerinde çoğunlukla ilk sıralarda KOBİ’ler ve çalışanları bulunuyor. Özellikle sosyal mühendislik yöntemleriyle yapılan kimlik avı tehditlerine karşı, çalışanlarının yetersiz bilgiye sahip olduğunu belirten KOBİ yöneticilerinin oranının %61’i bulduğuna dikkat çeken Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, KOBİ’lerde çalışanların kimlik avı tehditlerine karşı bilinçlenmesi gerektiğini belirtiyor.
#GüvenlikBirçok kişinin indirimli alışveriş yapmak için dört gözle beklediği Black Friday yaklaşıyor. Ancak online alışveriş çılgınlığının yaşandığı Black Friday’da alışveriş yapan birçok tüketici, siber dolandırıcıların mağduru olmaktan kaçamıyor. Güvenlik önlemlerini göz ardı eden tüketicileri dikkatli olmaya davet eden Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#Black FridayGünümüzde artık her kişisel bilginin dijitalde yer alması nedeniyle, siber saldırılarda önemli bir artış yaşanıyor. Kurumlar veya kişiler, sosyal mühendislik kaynaklı siber saldırılarla hem maddi hem manevi kayıplar yaşayabiliyorlar. Sosyal mühendisliğe karşı farkındalık oluşması, dijital çağın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
#Burak KesayakMac bilgisayarları, iOS tabanlı mobil cihazlar ve ilgili web servislerini kullananları dolandırmaya yönelik kimlik avı saldırılarının sayısı 2019’un ilk yarısında 1,6 milyona ulaştı. Bu sayı, 2018’in tamamında gerçekleşen saldırı sayısının yaklaşık %9 üzerinde. Popüler dijital cihazları kullanan kişi sayısının artması, her geçen gün daha fazla siber suçlunun dikkatini çekmeye başladı. Kaspersky’nin “Mac Kullanıcılarına Yönelik Tehditler 2019” raporunda en çok öne çıkan bulgulardan biri bu oldu.
#MacosEylül ayı yazdan kalma son günleri sunarken, birçok kişi de bu günlerde sunulan özel fırsatları değerlendirerek tatile çıkmayı tercih ediyor. Ancak bu dönemde de seyahat odaklı kimlik avı saldırıları ve veri hırsızlığı yapan dolandırıcılar tatilini online planlayanları bekliyor.
#İnternetKaspersky uzmanları 2019’un ikinci çeyreğinde, tüm dünya genelinde veri iadesi teklifi gibi görünen çok sayıda e-posta tespit etti. Bu dönem birçok ülkede vergi iadesi başvuruları için son tarihi içeriyor. Suçlular bu yöntemi değerli bilgileri çalmak veya bazı durumlarda tehlikeli casus yazılımlar kurmak için kullanıyor. 2019 2.Çeyrek Spam ve Kimlik Avı Raporu bu ve benzer bulguları ortaya koydu.
#KasperskyKaspersky araştırmacıları, spam ve kimlik avı e-postaları dağıtımında kurnaz yöntemlerin daha sık kullanılmaya başlandığını tespit etti. Kötü niyetli kişiler web sitelerindeki kayıt, abonelik ve geri bildirim formlarını kullanarak, dünya çapında güvenilir ve saygın kurumlardan gelen onay e-postalarının içine spam içerikler veya kimlik avı bağlantıları ekliyor.
#KasperskyKaspersky Lab uzmanları 2019’un ilk çeyreğinde gelişmiş spam e-postalarda bir artış tespit etti. İş arayanlar, insanların çalışmak istediği büyük şirketlerin İK birimlerinden geliyor gibi görünen sahte tekliflerin kurbanı oluyor. Dolandırıcılar gönderdikleri bu sahte e-postalarla kullanıcıların cihazlarına zararlı yazılım yükleyip paralarını çalıyor.
#KasperskyKaspersky Lab kimlik avı önleme sistemi 2018’de dolandırıcılık amaçlı web sayfalarına giriş denemelerini 482 milyondan fazla kez engelledi. 2017’de 236 milyon olan bu sayı bir yıl içinde iki kat artış gösterdi.Kimlik avı saldırılarında son birkaç yıldır artış gözleniyordu fakat 2018’de elde edilen sonuçlar bu tür saldırıların popülerliğinin önemli ölçüde yükseldiğini ortaya koydu. Kaspersky Lab, 2018’de Spam ve Kimlik Avı başlıklı yeni raporunda bunların yanı sıra başka bulgulara da yer verdi.
#KasperskyESET’in yaptığı araştırmalar, siber suçun artık çok yönlü bir hizmet alanına dönüştüğünü ortaya koydu. Ürkütücü çeşitliliğe sahip bu yıkıcı endüstride siber suçlular, ücret karşılığında karaborsada kendi ürün veya altyapılarını satıyorlar. Şirket, karanlık web’e göz atarak, siber suç pazarlarını mercek altına aldı.
#Eset