Tesadüf günlük yaşantının neredeyse her anında kullanılan bir kelimedir. Hayatımızın bir parçası haline gelmiş olan bu sözcük eş anlamlısı bulunmaktadır. Peki, tesadüf sözcüğünün eş anlamlısı nedir? Bu soruyu sizler için cevaplandırdık.
#Tesadüf Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?'Sözcük kelimesi ile eş anlamlı olan kelime nedir?' sorusu, genellikle öğrenciler tarafından cevabı sıkça aranan bir sorudur. Anlamı olan en küçük ses veya ses birliği, sözcük olarak adlandırılmaktadır. Sözcüklerin zihinlerde meydana getirdiği resim ise, sözcüğün manası olarak tanımlanmaktadır. Sözcük eş anlamlısı kelimenin ne olduğu ise sıkça aranmaktadır. Sözcük eş anlamlısı kelimeler nelerdir, bu yazımızda detaylıca derledik.
#Sözcük Eş AnlamlısıAd kelimesinin ilk anlamı varlıklara verilen isimdir. Nam ve şöhret anlamında da kullanılan ad sözcüğü birçok deyim ve tamlamada da yer alır. Örnekler: 1- Belirtili ad tamlaması 2- Adı üstünde 3- Adı var tadı yok 4- Adını bile anmamak 5- Adı gibi bilmek. 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ad ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimOnurluk kelimesi günlük yaşamda Türkçede çok fazla kullanılan bir sözcük değildir. Bu kelime yerine eş anlamlı sözcüğünün daha fazla öne çıktığını ifade etmek gerekir. Aynı zamanda bu eş anlamlı kelime bulmacalar üzerinden de değerlendirilir. Peki, bulmacada onurluk cevabı nedir? Harf sayısına göre onurluk cevapları hakkında detayları derledik.
Özellikle bulmacalarda çok sık rastlanan kelimeler içerisinde akıllı sözcüğü çıkar. Daha çok bu kelimenin eş anlamları üzerinden değişik bulmacalarda değerlendirilir. Peki Akıllı bulmaca cevabı nedir? Harf harf bulmacada akıllı cevapları üzerine merak edilenleri derledik.
Çok fazla bilinmese bile Türkçede ehemmiyet kelimesi bulunmaktadır. Özellikle bu kelimenin bir eş anlamlı sözcüğü bulunur ve günlük yaşamda daha fazla kullanılır. Aynı zamanda taşımış olduğu ve eş anlamlı sözcük ile beraber anlamı da öne çıkmaktadır. Peki, ehemmiyet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Ehemmiyetin eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) üzerini merak edilen bilgileri derledik.
#TDKDilimize Arapçadan geçmiş olan nihayet kelimesinin sözlük anlamı sondur. Kelimenin fiil hali ''nihayete ermek'' ve ''nihayet bulmak'' şeklinde yazılır. Nihayet, kinaye ve serzeniş cümlelerinde ise ''en sonunda'' anlamına gelir. Örnek cümleler: 1- '' Beyefendi, nihayet teşrif edebildi.'' 2- ''Çalışmalarımızı iki ay içinde nihayete erdirmeliyiz.'' Nihayet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nihayet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Arapçadan geçen fazla kelimesinin sözlük anlamı çoktur. Miktarı ya da yoğunluğu, ortalamanın üstünde olan her şey fazla olarak nitelendirilir. Bu kelime hem somut hem de soyut kavramlar için kullanılabilir. Örneğin: 1 Fazla kırmızı kalemi olan var mı? (Somut) 2- Fazla vaktim kalmadı. (Soyut) Fazla kelimesinin yan anlamı ise aşırı ve fuzulidir. Fazla kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Türkçede bazı sözcüklerin eş anlamlısı vardır. Eş anlamlı sözcük, yazılışı farklı fakat anlamı aynı olan sözcüktür. İşte bu bağlamda arı sözcüğünün eş anlamlısı nedir, arının eş anlamlısı ile örnek cümleler (TDK) ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Oldukça fazla sayıda eş anlamlı karşılığı olması ile beraber, iletişim sözcüğü belli sözcükler üzerinden daha fazla öne çıkmaktadır. Böylece tek başına veya cümle içerisinde taşımış olduğu anlamı ile beraber kullanılır. Peki, İletişim kelimesinin eş anlamlısı nedir? İletişimin eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) üzerine merak edilenleri derledik.
#TDK1. yüzyıldan beri kullanılmakta olan noksan kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Noksan kelimesinin sözlük anlamı eksiktir. Kusurlu, defolu ve hatalı şeyler de noksan olarak nitelendirilir. Bu kelime, başka sözcüklerle bir araya getirilerek tamlamalarda kullanılır. Örneğin cebr-i noksan, birinin eksiğini tamamlama ve yanlışını düzeltmek demektir. Noksan kelimesinin eş anlamlısı nedir? Noksan kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKÖz Türkçe bir kelime olan varsıl, var sözcüğünden türetilmiştir. Var mevcut olmak ve bulunmak anlamına gelirken, varsıl kelimesi zengin demektir. Bu kelime ''yoksul'' kelimesi gibi sonuna yapım eki getirilerek oluşturulmuştur. Varsıl sözcüğü cümle içinde sıfat olarak kullanılır. Örnekler: 1- Varsıl bir aileye sahip olsam da maddiyattan çok sevgiye önem verdim. 2- Ailesi varsıl olsa da kendisi çok cimri. Varsıl kelimesinin eş anlamlısı nedir? Varsıl kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKEski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''bar'' şeklinde geçen var sözcüğü, 11. yüzyılda literatüre girdi. Bir şeyin mevcut durumda ya da gözle görünür olmasına var olmak denir. Kelime mecazen yaşamak anlamına gelir. Var kelimesinin içinde yer aldığı bazı kalıp ifadeler ve deyimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Varsa yoksa 2- Varoluşçuluk 3- Varlık Ötesi. Bu sözcük cümle içinde hem fiil hem de isim olarak kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- İyi ki varsın. 2- Fazla kırmızı kalemi olan var mı? Var kelimesinin eş anlamlısı nedir? Var kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKÖz Türkçe bir sözcük olan biçim kelimesi, biçmek fiilinden türetilmiştir. Biçmek fiilinin yan anlamı şekil vermektir. Biçim ise bir şeyin dış görünüşü ve sureti anlamına gelir. Mimari ve resim gibi görsel sanatlarda yapıların ve sanat eserlerinin yapılış tarzına da biçim denir. Bu sözcük yinelendiğinde ikileme olarak kullanılır. Biçim biçim ikilemesi, envai çeşit demektir. Biçim kelimesinin eş anlamlısı nedir? Biçim kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Arapçadan geçen sıfat kelimesi ''vasf'' kökünden türetilmiştir. Sıfat kelimesinin ilk anlamı ayırt edici özellik, durum ve haldir. Bu sözcük dilbilgisinde ön ad anlamında kullanılır. Önadlar, niceleme ve niteleme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Sıfat kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Türkçe kelimelerin sahip olduğu anlamlar birçok kelimede aynı olabiliyor. Aynı anlama sahip olan sözcüklerin tamamı eş anlamlı sözcükler olarak görülüyor. Zarf kelimesinin de eş anlamları merak ediliyor. Eş anlamlarıyla ilgilenen kişiler genellikle zarf sözcüğünü araştırarak eş anlamlarını öğrenmek istiyor. Zarf kelimesinin eş anlamlısı nedir? Zarfın eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) ile alakalı sizlere detayları derledik.
Bellek kelimesi özellikle günümüzde dijital dünya üzerinden daha fazla kullanılmaktadır. Taşımış olduğu anlam ile beraber bilgisayar konusunda öne çıkar. Aynı zamanda bu kelimenin alternatif olarak kullanılabilecek bir eş anlamlı karşılığı bulunmaktadır. Peki Bellek kelimesinin eş anlamlısı nedir? Belleğin eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) üzerine merak edilenler.
#TDKÖz Türkçe bir sözcük olan kaynak, kaynamak fiilinden türetilmiştir. Bir şeyin çıktığı ya da göründüğü yere kaynak adı verilir. Kitap yazarken ya da araştırma yaparken faydalanılan eserler de kaynak olarak adlandırılır. Bu kelime birçok kalıp ifadede de yer alır. Örnekler: 1- Kaynak Gözü 2- Kaynak Kitap. Kaynak kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Dil devriminden sonra kullanılmaya başlanan ayrıntı kelimesi ''ayırmak'' fiilinden türetilmiştir. İlk başta fark edilmeyen, anlaşılması için uzun bir süre boyunca incelenmesi ya da üzerine düşünülmesi gereken unsurlara ayrıntı denir. Ayrıntılı kelimesi ise, bir şeyin en ince noktalarına kadar bilinmesi ya da karşı tarafa aktarılması anlamına gelir. Ayrıntı kelimesinin eş anlamlısı nedir? Ayrıntı kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKBirbiri yerine kullanılabilecek olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir. Bu sözcüklerin anlamı aynıdır. Sadece farklı kelimeler ile ifade edilir. Bu nedenle cümle içerisinde herhangi birinin kullanılması yeterli olacaktır. Sıkça duyduğumuz sözcüklerden biri olan tez, eş anlama sahip kelimelerdendir. Tez kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Arapça kökenli bir sözcük olan kayıp, ''gaip'' sözcüğünden türetilmiştir. Gaip hem bilinmeyen hem de gözle görülmeyen anlamına gelir. Kayıp ise mevcut durumdaki bir şeyin gözden yitmesi ve ortadan kaybolması demektir. ''Etmek'' fiili ile birlikte kullanılan kayıp sözcüğü birçok tamlamanın ve deyimin içinde de yer alır. Örnek Cümleler: 1- Boş bulunup kendimi bir anda kaybettim. 2- Bu maçı kaybedersek gruptan çıkma şansımız kalmıyor. Kaybetmek kelimesinin eş anlamlısı nedir? Kaybetmek kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKBir yapının temel parçası olmayıp sonradan ilave edilen şeylerin tümüne ek denir. Kelimenin fiil hali ''eklemek'' şeklinde yazılır. Örneğin: ''Yemeğe bir tutam karabiber ve kekik eklemeyi unutma'' Dilbilgisinde ekler yapım ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılır. Ek kelimesinden türetilmiş birçok tamlama ve birleşik isim günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Örnekler: 1- Eklem 2- Ek Bina 3- Ekin 4- Ek Ders. Ek kelimesinin eş anlamlısı nedir? Ek kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKHem günlük hayatta hem de çeşitli sanat dallarında kullanılan şekil kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Eski metinlerde ''şekl'' diye geçen bu kelimenin ilk anlamı dış görünüştür. Tarz anlamına da gelen şekil kelimesi, edebiyatta terim anlamında kullanılır. Kaside, tahmis, methiye gibi şiir türleri, nazım şekilleri olarak adlandırılır. Bu kelime birçok deyimde ve kalıp ifade de yer alır. Örnekler: 1- Şekilden şekle girmek 2- Şekil vermek.
#TDKYardım kelimesi eş anlamlı kelimeleri olan sözcüklerden biridir. Türkçede zaten çoğu sözcüğün birden fazla eş anlamlı kelimeleri vardır. Bu eş anlamlı sözcükler ilgili kelimenin yerine kullanılarak anlamdaş ifadesi vermektedir. Anlamdaş ifadesi vermek demek aynı anlama gelen sözcüklerin birbiri yerine kullanılması demektir. Yardım kelimesinin eş anlamlısı nedir, yardım kelimesinin eş anlamlı sözcükleriyle ilgili detayları derledik.
Dilimize Farsçadan geçen cömert kelimesi, 14. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Yakın çevresindeki insanlar için elindeki imkanları sonuna kadar kullanan insanlara cömert denir. Orijinal dilinde cuvan-mert şeklinde yazılan bu sözcük, verimli ve randımanlı anlamında da kullanılır. Cömert kelimesi cümle içerisinde sıfat olarak görev alır. Örneğin: ''Babam çok cömert biridir.'' Cömert kelimesinin eş anlamlısı nedir? Cömert kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKEş anlamları konusunda daha detaylı bilgilere ulaşmanın yolları araştırılabiliyor. Günümüzde her bir sözcük çeşidi hakkında bir takım araştırmalar yapılabiliyor. Türk dilinde kullanılan ama sözcüğünün yerine kullanılabilecek tüm kelimeler kişilerce araştırılıyor. Ama kelimesinin eş anlamı ile ilgili örnekler de merak ediliyor. Ama kelimesinin eş anlamlısı nedir? Amanın eş anlamı ile örnek cümleler (TDK) hakkında sizlere detayları derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan daim kelimesi, devam sözcüğünden türetilmiştir. Devam kelimesi, aralıksız, sürekli anlamına gelirken daim de her zaman ve ara vermeden demektir. Bu kelime birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde yer alır. Örneğin Devr-i Daim Etmek. Sık kullanılan temenni sözlerinden biri olan ''Daim Olsun'' ise kalıcı olsun, hiç bitmesin manasına gelir. Daim kelimesinin eş anlamlısı nedir? Daim kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsçadan geçmiş olan nazik kelimesi, nazuk sözcüğünden türetilmiştir. Farsçada nazuk, ölçülü davranmak anlamına gelirken nazik de çevresindeki insanlara kaşı her zaman kibar ve ölçülü davranan kişi demektir. Bu kelime kırılma riski taşıyan eşyalar için de kullanılır. Nazik kelimesi cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak görev alır. Örnekler: 1- Bana karşı hep nazik davrandı. (Zarf) 2- Selma çok nazik biri. (Sıfat) Nazik kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nazik kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK