27 Eylül Cuma günü Konya’da patlama sesi duyuldu. Saat 11.20 civarında meydana gelen patlama sesi vatandaşları korkuttu. Konya'da patlama sesi neden oldu? sorusu da bu nedenle araştırılmaya başlandı. Peki, Sonik patlama nedir, neden olur? Sonic patlama ile ilgili bilgiler!
#Konya'da Patlama SesiEskişehir Valiliği, 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nca ses üstü test uçuşları yapılacağını ve sonik patlamaların meydana gelebileceğini duyurdu. Valilik açıklamasında, '1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı tarafından 17 Nisan saat 10.00-17.00 arasında ses üstü test uçuşu gerçekleştirileceğinden sonic patlama sesi duyulabilecektir. Ayrıca 19 Nisan günü Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 113’üncü yıl dönümü kutlamalarına hazırlık kapsamında gün içerisinde şehir merkezi üzerine prova amaçlı alçak uçuş icra edilecektir.' ifadeleri kullanıldı.
#EskişehirEskişehir'de hissedilen patlama haberleri ardından sonik patlama iddiaları gündeme geldi. Yaşanan patlamayı sosyal medyadan paylaşan bazı vatandaşlar, sonik patlama yaşandığını iddia etti. Gündemdeki haberler ardından sonik patlamayla ilgili araştırmalar başladı. Peki, sonik patlama (sonic patlama) nedir?
#Sonik Patlama NedirAnkara'da korkutan bir patlama sesi duyuldu. Hürriyet'in emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre Ankara'nın dört bir tarafından duyulan büyük patlama sesinin nedeni belli oldu. TAİ pilotu, bir uçağı test ederken ses duvarını aştı. Bunun sonucunda sonik patlama meydana geldi. Ankara Valisi de az önce yaptığı açıklamada söz konusu sesin test uçuşu sırasında meydana geldiğini doğruladı.
#AnkaraSonik patlama hakkında detaylar araştırılıyor. Genellikle uçaklardan kaynaklanan sonik patlama çeşitli sebeplerle gündem oluyor. Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir. Peki, sonic patlama nedir, neden olur? Sonic patlamanın detayları
#Sonic Patlama Nedir?Süpersonik, ses hızının (Mach 1) üzerinde olan hızları belirtmek amacıyla kullanılan terimdir. Bir yaklaşıma göre de 1.2 Mach'ın üzeridir. Deniz seviyesindeki havada sesin hızı yaklaşık olarak 340 m/s, 1,087 ft/s, 761 mph ya da 1,225 km/h olarak kabul edilebilir. Ayrıca gövdesi ve motorları uzun süreli sesten hızlı uçuşa müsaade edebilecek özelliklerde olan uçaklara süpersonik uçaklar denir. Günümüz savaş uçaklarının büyük kısmı süpersonik uçaklardır. F-16 bunlara örnektir.
#Sonik Patlama