Yeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorBaşlıktaki lafı herhalde sık sık duymuşsunuzdur. Onun bir versiyonu da şu: ‘Müşteri böyle istiyor.’ Benim bu yazıda ele almak istediğim, genel doğruların sanıldığı kadar tartışmasız olmadığı. Hatta bunun ötesine giderek müşteri eleştirileri ve isteklerinin mutfağımızı ileriye taşımaktan çok geriye götürdüğü, doğru olanı yapmayı engellediği…
#MüşteriEn sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#PeynirYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiTürkiye bir tarım ülkesi... Bu değerli toprakları işleyip ülke ekonomisine katkı sağlayan milyonlarca üreticimiz var. Ama tarımla uğraşan nüfus giderek yaşlanıyor. Yaş ortalaması 50’lerin üzerinde. Genç nüfus tarımdan uzaklaşıyor. Tabii çok da umutsuz olmamak gerekiyor. Çünkü son dönemde yönünü toprağa, tarıma dönen gençlerimiz de var. Çok da güzel hikayelere imza atıyor ve akranlarına rol model oluyorlar. Turizmle anılan Bodrum’da tarımsal alanda katma değer yaratan gençlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Cahide İmre, Hasancan Açık, Fatih Sevmez, Hüray Önal ve Huri Can bunlardan sadece birkaçı. İşte bu sayıda üreten isimlerin hikayelerini sizlerle paylaşacağız. Yeni girişimlere ilham olması dileğiyle...
#1ARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1Bayramda detoks mu olur demeyin! İlk gün bayramlaşma sırasında ikram edilenler, kurulan ziyafet sofraları, yemeği fazla kaçırmamıza yol açmış olabilir. Ama sonraki iki günde uygulayacağımız sağlıklı bir detoks menü ve bitki çaylarıyla bunu da telafi etmemiz mümkün.
#Dr. Ecz. Metin UyarTORBALI-Ayrancılar İnönü Mahallesi’nde yaşayan Duygu-Hakan Güngör çiftinin yaşam savaşı veren SMA hastası kızı 2.5 yaşındaki Azra’nın tedavi için sınır ağırlığına 2.5 kilo kaldı. Azra’nın ailesi ve gönüllülerin, yurt dışında uygulanan tedaviye ve ilaca ulaşabilmesi için gerekli 1 milyon 817 bin doları toplamak için valilik izniyle başlattıkları kampanya sürüyor:
#1Tavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#PalamuttoMilas üzerinden Ören’e gittiğimizde karşıdan görünen Marmaris Bördübet yangınının alevleri korkutucuydu. Bölge halkı, kaygılı bir şekilde yangını söndürmeye çalışan uçak ve helikopterleri izliyordu. Biz de 11 ay önce büyük yangını yaşamış olan Milas’taki Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’nin Genel Müdürü Serhat Dinç ile beraberdik.
#MilasZeytin ve zeytinyağına yönelik oluşan ilgi, COVID-19 salgını sürecinde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerden kaçışın da bahanesi haline geldi. Özellikle basın yayın kuruluşlarında AB işaretli Milas zeytinyağının çok sık yer alması üzerine çok farklı kesimlerden, kendi işlerinde başarılı olmuş pek çok kişi Milas’ın kırsal kesiminde zeytinlikler satın alarak zeytinyağı üretimine başladılar.
#ZeytinyapıPek çok insan zaman zaman hem hareketsizlik hem de dış etkenlere bağlı bir şekilde bel ağrısı çekiyor. Bu noktada zeytinyağının bel ağrısına fayda sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor. Vücudumuzda meydana gelen ağrılar aslında sağlığımız ile ilgili çok önemli sinyaller verir. Bu sinyallerin vermek istediği mesaj ise iyi okunduğu zaman ciddi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalmadan sorun kısa bir süre içinde ortadan kalkar. Zeytinyağı bele iyi gelir mi sizler için derledik.
#ZeytinyağıDeniz sezonu yaklaşınca ödemden ve fazla kilolardan kurtulma çalışmalarımız da hızlanıyor. Son dönemin trendi fonksiyonel beslenme. Diyetisyen Yeşim Temel Özcan diğer diyetlere kıyasla fonksiyonel beslenmenin yağ yakma etkisinin çok daha fazla olduğunu söylüyor ve “Ayrıca cildin ve saçların parlamasına, vücutta nemin korunmasına da destek veriyor” diyor.
#DiyetDAĞLARI ve ovaları zeytin gibi mucizevi ağaçlarla dolu bir bölgede yaşadığımız için ne kadar şanslıyız...ABD’deki son bir araştırma zeytinyağının çağın hastalığı Alzhemier’ın da önemli bir ilacı olduğu ortaya çıkardı.Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu özellikleri zaten biliniyordu, şimdi akıl sağlığına yararları da anlaşıldı.Araştırma tam 28 yıl süren bir çalışmanın ürünü.
#1Geçen ağustos ayında yaşanan ve özellikle Muğla ve Antalya’nın birçok bölgesini etkisi altına alan yangın bölgede bulunan termik santralleri de tehdit etmişti. Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç, korku dolu dakikaların yaşanmasına neden olan olaya ilişkin yaptığı açıklamada, yangın algılama sistemine sahip kameraların söndürme sistemini devreye aldığını kaydetti.
#Yangın SöndürmeYaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerinden biri hiç şüphesiz bereketin simgesi zeytin ağacı. Ancak zeytini ne kadar sevsek, kahvaltılarımızdan eksik etmesek de iş zeytinyağına geldiğinde pek kıymetini bilmiyoruz. Yunanistan’da kişi başı tüketim yaklaşık 13 kiloyken Türkiye’de bu oran bir buçuk kilo ile sınırlı. Oysaki Türkiye’de sektörün lideri İspanya ve İtalya’daki kadar kaliteli zeytinyağları üretiliyor. Erken hasadın başladığı bugünlerde kaliteli zeytinyağı, önemi ve fiyatının izini sürdüm.
#ZeytinYARIMADA’nın gülen yüzü Urla’da 20 dönümlük yeşil alana kurulan Urla Sahne, birbirinden kaliteli beş markayı bir araya getirerek unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Urla Sahne’nin içinde sabah kahvaltısıyla başlayıp tüm gün boyunca İtalyan mutfağının lezzetlerini sunan The Grapes Bistro, dünya mutfağının seçkin tatlarını özel tasarımlarıyla süsleyen The Guru, toprak kortlarıyla tenis meraklılarına ev sahipliği yapan Veledrom Tenis Kulübü, konser, festival ve etkinliklerin adresi Humans Urla ve Urla Körfezi’nin eşsiz manzarasını sonsuzluk havuzuyla bütünleştiren 7 odalı Doors Butik Otel ve tüm markaları birleştiren yürüyüş yolları bulunuyor. Urla Sahne İşletme Müdürü Coşkun Doğan, bünyelerinde yer alan markaları bizim için anlattı.
#İzmir