Beyin sisi bilimsel ya da tıpta yer alan hastalık değil. Daha çok insanların kendi zihinsel fonksiyonları ile ilgili algıladıkları bir soruna halk dilinde verdikleri bir isim diyebiliriz. Tıp literatüründe bir hastalığa tam olarak işaret etmiyor ama insanlar algıladıklarına, kendilerinde bir problem olduğunu düşündüklerine göre bu aslında başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu şekilde düşünmek gerekiyor. İşte, beyin sisi hakkında bazı bilgiler
#Beyin SisiBeynimizin sadece yüzde 10’unu mu kullanıyoruz? Zeki insanların beyni daha mı farklı? Dünya Beyin Cerrahisi Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin laboratuvarında hem en gizemli organ beyne dair sorulara yanıt aradık hem de eski albümleri karıştırdık… Beynin ulaşması en zor bölgesi olan ‘talamus’ ameliyatı teknikleriyle tıp dünyasında adından söz ettiren Uğur Hoca, “Beyindeki olaylara tam hâkim değiliz. Ama son 20 yılda beynin ak maddesi, yani derin yapılarıyla ilgili çalışmalar çok ilerledi. Artık beynin içini daha iyi öğreniyoruz” diyor.
#Uğur TüreKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkÖnce bilgisayarlar hayatımızı kapladı sonra tabletler, cep telefonları hatta akıllı gözlükler ve saatler. Her şey elektronik, her şey bilgisayarlı. Çocuklar neredeyse elektronik cihazlar ile bir uzuvları gibi görecek kadar çok meşgul oluyorlar. Bir yandan çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıkları bile tetiklediği söylenirken, diğer taraftan teknolojiden uzak tutmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.
#TeknolojiCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Şişli Belediyesi'ndeki tartışmalarına değinen Koç, "Bir husumet konusu söz konusudur ve bazı ifadeler savcılığa intikal etmiştir" dedi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın Taksim'de açıklama yaptı. Vali Mutlu, "Geçmiş yıllarda da kısa zamana kadar polislerin copları, kalkan coplar, yerlerde düşmüş olan yurttaşlarımızın mağduriyetlerini sizler kamuoyu ile paylaşıyordunuz.Bugün böyle bir kareyi görmedim" dedi.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Cihan Aksoy (57) aslında alanında tanınmış bir hekim. Ama Kanal D’deki ‘Doktorum’ programıyla onu daha geniş kitleler tanıdı. Renk renk fularları ve pantolon askılarıyla sık sık konuk olduğu ekranda, en karmaşık sağlık sorunlarını bile öylesine yalın, komik ve keyifli örneklerle anlatıyordu ki kısa zamanda hayran kitlesi edindi. HTV’den teklif aldı şimdi kendi de program sunmaya başladı
Klasik soru-cevap olsun istemedim. Baştan sona o gün ne yaşadıysak, ne konuştuysak, o an ne dinlediysek/yediysek /içtiysek hepsinden bahsedeyim istedim. Tüm ayrıntılarıyla, hiçbir şeyi sakınmadan... Ve işte Ajda Pekkan... En bayramlık haliyle, bu çekim gereği şık bir “ev kadını” olarak karşınızda. Moda, politika, memleket meseleleri ve tabii müzik dünyasına ait en güncel düşünceleri ise en “Ajda dili” cümlelerle aşağıdaki yazıda...
Bundan 23 yıl önce Türkiye onların aşklarını gazete manşetlerinden öğrendi. Dönemin önemli kamu bankası Anadolu Bankası’nda çalışan iki yönetici, üstelik adam evli olmasına rağmen aşk yaşıyordu. Adam, Başbakan Turgut Özal tarafından işe alınan, o zamanlar "Özal’ın prensleri" denilen parlak gençlerden biri, Cüneyt Ülsever’di. Neriman Ülsever ise THY’den transfer olmuştu. Skandal patlayınca ikisi de aynı gün istifa etti. Kara listeye alındılar, iş bulamadılar.