Yoga eğitmeni Sibel Güngör, evimizde kaldığımız bu süreçte omuzlarımızı esnetmek ve rahatlatmak için, evde kendi imkanlarımızla yapabileceğimiz bir yoga eğitimi hazırladı. Tüm duygusal ve fiziksel gerginliklerinizden arınmak için siz de deneyebilirsiniz.
#YogaArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunKaçınız gün içerisinde yere uzanıp birkaç dakikalığına dış dünya ile bağını koparıyor ya da en son çıplak ayakla çimlere ne zaman bastınız? Aslında insanoğlu bunu yüzyıllardır yapıyor ama artık doğadan o kadar uzaklaştık ki toprakla etkileşime geçemiyor, gün içinde 5 dakika sırt üstü uzanacak kadar bile vakit yaratmıyoruz kendimize. Şimdilerde TikTok’ta pek çok kullanıcının yere yatarak rahatladıklarını, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledikleri videoların viral olması üzerine ‘Yere uzanma eylemi’ yeniden gündem oldu.
#Sırt Üstü YatmaBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazHediye almak özen isteyen bir iş! Özellikle yılbaşı hediyesinin yeni yıl ruhuna uygun olması, içine yazılan notun ve paketleme şeklinin sevdiklerinizin içini ısıtması, yıl boyunca sizi hatırlatması gerekir. İşte yeni yıla yaklaştığımız şu son günlerde sevdiklerinizi tüm yıl boyunca mutlu edecek yılbaşı hediye önerileri... Şimdiden iyi seneler...
#Yılbaşı HediyeleriSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırGünlük hayatın koşuşturması içinde spor yapmak için bir salona gitmek zorlayıcı olabiliyor. Evimize alacağımız hatta yanımızda taşıyabildiğimiz küçük spor aletleri istediğimiz an, isteğimiz yerde antrenman yapmamıza olanak sağlıyor. Jürimize en etkili küçük spor aletlerini sorduk.
#SporHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkEsnek bir vücut sadece sporculara ya da dansçılara değil hepimize lazım. Zira günlük hayatta esneklik gerektirdiğinin farkına bile varmadığımız sayısız hareket yapıyoruz. Peki vücudumuzun esneklik anlamında sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Uzmanlar bunun için 5 aşamalı fakat oldukça basit bir testten faydalanmayı öneriyor. İşte testin ayrıntıları ve uzmanların tavsiyeleriyle esnekliğimizi korumanın yolları...
#SağlıkSırt ağrıları için egzersiz yapmak hem ağrıların hafiflemesini hem de sırt kaslarının güçlenmesini sağlar. Sırt ağrılarından kurtulmanın yolları arasında dik yürümek ve oturmak, ağır sırt çantası taşımamak, ideal kiloda olmak ve uygun ortopedik yatakta uyumak sayılabilir. Evde bazı hareketleri düzenli olarak yapmak da sırt ağrısı şikayetlerini azaltmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sırt Ağrısına İyi Gelen EgzersizlerBilim insanları yaşadığımız travmalar, sağlıksız beslenme gibi pek çok etkenin kâbus görmemize neden olabileceğini söylüyor. Siz de sık sık kötü rüya veya kâbus görüyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız bu haberimiz çok ilginizi çekecek…
#Uyku SağlığıHamilelik sürecinde bazı ağrılar birden meydana gelebilir. Özellikle de karın içlerinde yaşanan ağrıların giderilmesi için doğru yöntemler uygulanmalıdır. Hamilelik sırasında karın içi acıması da çok sık yaşanabilir. Hamilelikte karın içi acıması neden olur? Gebelikte karın içi acıması nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Günümüzde istenmeyen pek çok rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu rahatsızlıklar çocuklarda da çıkarken, yetişkinlerde de çok fazla olduğu gözlemlenebiliyor. Onlardan biri olarak söyleyeceğimiz skolyoz, yetişkinlerde de görülebilen rahatsızlıklardan biridir. Skolyoz belirtileri nelerdir, düzelir mi, kaç yaşında görülür şeklinde çok fazla merak edilen sorular olabiliyor. Skolyoz egzersizleri işe yarıyor mu tüm detayları ile derledik.
#SağlıkYaşlılığımız nasıl hayal edersek öyle geçer mi? Yapılan araştırmalar yaşlılığa yönelik pozitif beklentisi olanların söz konusu dönemi sağlıklı geçirdiğini gösteriyor. Sanki 20 yaş gençmiş gibi muamele gören yaşlıların vücutlarında enflamasyon azalırken görme becerileri keskinleşiyor. Bunun nedenlerini uzmanlara sorduk, kendilerini yaşlılığa nasıl hazırladıklarını öğrendik.
#YaşlılıkSkolyoz çağımızın en sık karşılaşılan ortopedik rahatsızlıklarından bir tanesidir. Özellikle anne ve babalar gelişim çağındaki çocukları için skolyoza karşı bilinçli olması gerekmektedir. Skolyoz tıp dilinde yaygın olan bir terimdir. Skolyoz için yapılan bir takım egzersizler de bulunmaktadır. Son günlerde skolyoz egzersizleri artmıştır. Peki, skolyoz egzersizleri nelerdir? Skolyoz için yapılacak egzersizlerin isimleri nedir? İşte skolyoz egzersizleri ile ilgili tüm detaylar.
Bel ağrısı, yaygın sağlık sorunlarından biri haline geldi. Birden bire ortaya çıktığında ya da uzun süreli hale geldiğinde işinizi aksatabiliyor, hayatın tadını, tuzunu kaçırıyor, yaşam kalitesini ciddi ölçülerde bozuyor. Tınaztepe Galen Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Gengör, bel ağrılarının nedenleri, tanı ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Karın kaslarını çalıştırmak için yapılabilecek pek çok egzersiz vardır. Ama dead bug gibi alt ve üst vücudu aynı anda zıt bir biçimde çalıştıran egzersizler her zaman daha çok dikkat çeker. Dead bug hareketinin faydaları ise, sadece karın kaslarını çalıştırmakla sınırlı kalmaz. Dead bug nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Hangi Kası ÇalıştırırPlank, son yıllarda en çok tercih edilen egzersiz hareketleri arasında yer alır. Plank hareketinin en önemli özelliği ise, kısa süreli olarak da yapılsa çok faydalı bir hareket olmasıdır. Spora yeni başlayanlar ve ilk defa bu hareketi deneyenler için plank hareketi biraz gibi görünse de kısa süreli olarak başlayarak süreyi arttırmak çok faydalı olur. Plank nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Plank NedirDoğduklarından itibaren insanların gelişimleri belirli bir yaşa kadar devam etmektedir. Özellikle ergenlik dönemindeki kişiler boylarını daha fazla uzatmak için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Boy uzatmanın en hızlı ve en fazla nasıl olabileceği her bireyin merak ettiği püf noktalardır. Peki, boy nasıl uzar? Boy doğal yollarla uzar mı? Kaç yaşa kadar boy uzaması devam eder tüm detaylarıyla derledik.
#BoyBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaIbiza’ya rakip gece hayatı, tarihi dokusu, doğası ve yemeğiyle günümüzün yükselen yıldızı Tulum’dayım. Yani Meksika’nın Karayipler’i andıran kıyılarında. Pandemiye rağmen burada hayat bildiği gibi devam ediyor. Yolu düşenin görmeden dönmemesi gereken şeyleri yazdım...
#Yazar