Antalya'nın Alanya ilçesinde üretici Tunahan Soylu (31), 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiği, dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit meyvesini yetiştirmeyi başardı. Soylu, bu yıl meyvenin ikinci hasadını yaptı. Sınırlı üretim nedeniyle mevyeye olan talebe yanıt veremediklerini söyleyen Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük jackfruit meyvesinin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
#AntalyaBursa'da, kumaş, eşarp gibi ürünlerin yanı sıra Türk Bayrağı üretimi yapan fabrika, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla bayrak siparişlerine yetişemiyor. Son dönemde taleplerin yaklaşık yüzde 350 arttığını belirten işletme sahibi Ahmet Yalçın, "Geçtiğimiz yıllarda aylık 3 milyon metre bayrak üretimi yaparken şu an aylık 10 milyon metre üretim yapmaya başladık" dedi.
#Bayrakİngiltere’de Kraliçe 2’nci Elizabeth’in yas ve cenaze programında kullanılmak üzere Antalya ve Isparta’dan çiçek talebi yüzde 90 arttı. Cenaze için toplamda en az 1.5 milyon dalı bulacak karanfil sevkıyatı başladı. Sevkıyatlarda firmalar, TIR yerine daha hızlı olan uçak kargoya döndü ve İngiltere ihracatta ilk sıraya aldı. Günlük çalışma saatleri 2’şer saat, işçi sayıları yüzde 50 artırıldı.
#Kraliçe 2. Elizabethİngiltere'de Kraliçe 2'nci Elizabeth'in yas ve cenaze programında kullanılmak üzere Antalya ve Isparta'dan çiçek talebi yüzde 90 arttı. Cenaze için toplamda en az 1,5 milyon dalı bulacak karanfil sevkiyatı başladı. Sevkiyatlarda firmalar, TIR yerine daha hızlı olan uçak kargoya döndü ve İngiltere'yi ihracatta ilk sıraya aldı. Günlük çalışma saatleri 2'şer saat, işçi sayıları yüzde 50 artırıldı. Kesme çiçekçiler için 11 ve 18 Eylül Pazar günleri de mesai yapılacak.
#AntalyaLOİE İstanbul tasarımları ve tarzıyla dünya modasına yön veren markaların başında geliyor. Modern ve nostalji çizgileri bir arada barındıran tasarımlarıyla bir çok markanın ilham kaynağı olmayı başaran Loie İstanbul dünyaca ünlü markaların yakın markajına girdi. Loie İstanbul’un kurucusu Pınar Yılmaz ; “Başarının sırrı yaratıcılıktır” dedi.
#İzmirAksaray'da, 9 ay önce altınlarını satıp, kooperatif kuran 7 kadın girişimci, kısa sürede ortak sayısını 15'e çıkardı. Kadın girişimciler, 2 ay önce faaliyete geçirdikleri atölyede pantolon ve minder dikerek, kendileriyle birlikte 40 kişiye istihdam sağladı. Siparişlere yetişemediklerini belirten Kooperatif Başkanı Nevin Aydın, ''İstanbul'da 2 büyük firmayla görüşüp iş sözleşmeleri yaptık. 3 katlı 150 metrekarelik atölyemizde günlük 1000 kadın pantolonu ile 1500 minder imal ediyoruz'' dedi.
#Aksarayİstanbul’da yaşayan 41 yaşındaki Nezihe Filiz Toker, babaannesinden öğrendiği kemik suyunu yıllarca yapıp ailesine içirdi. 2 çocuk annesi kadın, arkadaşının tavsiyesiyle 2 yıl önce kendi markasını kurdu. İlk başlarda ayda 50 kavanoz satan Toker, şimdilerde bu sayıyı 5 bin kavanoza çıkararak, siparişlere yetişememeye başladı. Girişimci kadının hedefi ata içeceği olan kemik suyuyla dünyaya açılmak.
#Kemik SuyuPandemide karekod sisteminin yaygınlaşmasıyla karekodlu mezar taşı dönemi de başladı. Artık mezar taşına yerleştirilen karekodlar sayesinde, cep telefonuyla tarama yapıldıktan sonra vefat eden kişinin özgeçmişi, soyağacı, fotoğrafları, video görüntüleri ekrana geliyor. İstenirse kişisel sayfada dualar da yer alabiliyor. Antalya’da mezar yapımı firması sahibi Mehmet Çetin, siparişlere yetişemediğini söylüyor.
#GazetehaberleriGelişen teknoloji artık mezarlıklarda da uygulanmaya başlandı. Özellikle pandemi sürecinde kullanımı yaygınlaşan ‘karekod’ sistemi, mezar taşlarında da yerini aldı. Mezar taşında dua, resim veya yazıların yerini karekod alıyor. Akıllı telefonla tarama yaparak vefat eden kişinin özgeçmişi, videosu, fotoğrafları, şiir, dua gibi yazı ve görselleri ekranda izleme kolaylığı sağlayan mezar taşındaki karekod sistemini yaptıranların sayısında son günlerde artış oldu.
#MezarlıkKoronavirüs sebebiyle İzmir'in Karaburun ilçesinde yetişen nergislere tüketiciler sosyal medya üzerinden ulaşıyor. Üreticiler bu yıl Türkiye'nin her yerinden sipariş geldiğini belirtirken, sipariş yoğunluğunu ellerindeki nergislerin karşılamasının mümkün olmayacağını da belirtti.
#NergisŞırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinde yaşayan Nizam Kara, hobi olarak bir kütük ve bir torba ile istiridye üretmeye başladı. Kısa sürede hobisini işe dönüştüren Kara, evinin alt katını istiridye üretim merkezi haline getirdi.
#İstiridye MantarıŞırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinde yaşayan Nizam Kara, hobi olarak bir kütük ve bir torba ile istiridye üretmeye başladı. Kısa sürede hobisini işe dönüştüren Kara, evinin alt katını istiridye üretim merkezi haline getirdi.
#İstiridye MantarıSİİRT’te üretici Veysel Varıl, menengiç (bıttım) ağaçlarından elde ettiği gizven taneleriyle, hiçbir kimyasal madde katmadan yaptığı organik bıttım sabunlarını, Avrupa’daki güzellik merkezlerine satıyor. Siparişleri yetiştirmekte güçlük çektiğini söyleyen Varıl, "Ürettiğim bıttım sabunu daha çok Avrupa ülkelerinde rağbet görüyor. Avusturya’da güzellik salonu işleten Türk işletmeci benden kilolarca sabun satın aldı. Aynı zamanda Almanya’dan gelen gurbetçilerimiz ben de satın aldılar" dedi.
#Bıttım SabunuDünyanın dengelerini alt üst eden Covid-19 salgını gündemdeki yerini koruyor. Toplumlar salgınla birlikte ‘yeni normal’ olarak adlandırılan yaşam tarzına adapte olmaya çalışıyor. Evden çalışma ve uzaktan eğitim, yeni normalin vazgeçilmez parçaları haline gelmiş durumda. İş, eğitim ve sosyal yaşamın merkezi ev olunca, bilgisayar satışları ciddi oranda yükseldi. Türkiye Bilişim Derneği (TÜBİDER) Başkan Yardımcısı Ümit Önder, 2020’nin ilk 8 ayına ilişkin sektör rakamlarını paylaştı.
#BilgisayarAntalya'da 4 bileziğini satarak hayvancılık işine giren Fatma Öncel'in tavuk çiftliğine dadanan tilkiyi eşi emekli polis memuru Sadettin Öncel, Türk filminden esinlenerek yaptığı kapanla yakaladı. Kurnaz tilkiyi canlı yakalayan Öncel, çiftinin yaptığı kapan sistemine sipariş yağmaya başladı. Öncel, bir ay içinde 7 kapan siparişi aldı ve tanesini 1200 TL'den satmaya başladı. Muratpaşa ilçesi Güzeloluk Mahallesi'nde yaşayan emekli polis memuru Sadettin Öncel ve eşi Fatma Öncel'in, 400'e yakın tavuğu bulunan çiftliklerine 2 yıldır tilki dadandı. Her gün ansızın gelip 30 tavuğu telef eden tilkiyi yakalamak için Öncel çifti plan yapmaya başladı. Emekli polis memuru Sadettin Öncel, 1973 yapımı 'Savulun Battal Gazi Geliyor' filminde başrol oynayan Cüneyt Arkın'ın babasını zindandan kurtardıktan sonra kaçmaya çalışırken yakalandığı kapan sahnesinden etkilendi.
#Savulun Battal Gazi GeliyorMERSİN’in Erdemli ilçesinde, yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla koronavirüsten korunmanın yollarını arayanların limona ilgisi, fidanına olan talebi artırdı. Türkiye'nin her bölgesine limon fidanı gönderen yetiştiriciler, siparişlere yetişemiyor.
#Limon FidanıBurhan CEYHAN/AYDIN, (DHA)- AYDIN´ın Efeler İlçesinde Çilem Taşdemir'in (46), bir avukatın yanında sekreterlik yaparken internette görerek merak üzerine başladığı atık gazete kağıtlarında süs eşyası yapma, geçim kaynağı haline geldi. Taşdemir, başlangıçta evde yaptığı süs eşyalarını artık satın aldığı 17 metrekarelik dükkanında üretiyor.
#İzmirESKİŞEHİR'de evli ve 1 çocuk annesi Mualla Durgut (32), 5 yaşındaki oğlunun saç tellerinden kendisi için hatıra kolye yaparak başladığı el sanatında kısa sürede gelişme göstererek evinde atölye kurdu. Sosyal medyadan özel siparişler aldığını ifade eden Durgut, "Yaptığım işten çok keyif alıyorum. İşin güzelliğinin yanında çok duygulandığım hatta ağlayarak yaptığım işlerde oldu. 9 yıl önce annesini kaybetmiş bir kadına kolye yaptık. Bundan sonra bunu hep yanında taşıyacağı için çok mutlu olduğunu söylemişti" dedi.
#Eskişehir