Sinop Nükleer Güç Santrali için Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca genel formata uygunluğu onaylandıktan sonra hem kurulacak olan inceleme ve değerlendirme komisyonu üyelerine gönderilecek hem de halkın görüşlerine açılacak.
#Sinop Nükleer SantraliRusya Devlet Duması’ndan bir heyet, enerjideki işbirliklerini görüşmek üzere Türkiye’ye geldi. Gazetecilerle yapılan toplantıda Türkiye’de doğalgaz merkezi kurmak için sürecin devam ettiği belirtildi. Heyet, “Türkiye topraklarında kurulacak bir gaz hub’ının Avrupa’nın ihtiyaçlarını karşılaması iki ülkenin avantajına. Avrupalı ülkeler gazı Türkiye’den satın alacak” bilgisini verdi.
#RusyaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "Rusya devlet nükleer enerji kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev Türk yenilenebilir enerji pazarına yatırım yapmak istiyor. Şu anda güneş ve rüzgar enerjisine yönelik projeler geliştiriyoruz" dedi.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını söyledi. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini bildiren Bakan Bayraktar, Irak-Ceyhan boru hattının da yakında tekrar faaliyete geçebileceğini belirtti.
#Alparslan BayraktarTürkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) Mersin bölgesinde ticari ve sosyal hareketlilik sağladığını belirten Silifke Ticaret Odası Başkanı Nurettin Kaynar, “Santral inşaatı bölgedeki istihdama katkıda bulundu, iş fırsatı çok arttı hatta iş gücü ihtiyacı var. Emlak sektöründe de hem satış hem de kiralama açısından bakıldığında yerli ve yabancı yatırımcı için son yıllarda adeta bir çekim merkezi oluşturdu” dedi.
#MersinTürkiye’de son 10 yılda nükleer mühendislik bölümlerinden mezun olan 300 gencin tamamının Akkuyu NGS’de işe başladığını belirten santral direktörü Denis Sezemin, “Akkuyu NGS için hedeflenen eğitim programı kapsamında 2027 yılının sonuna kadar 300’ü aşkın Türk gencinin daha Rusya’da eğitim alarak santralda görev almasını hedefliyoruz” diye konuştu. Santralin açılış tarihi için ise 2023 yılı planları geçerliliğini koruyor.
#AkkuyuEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4'üncü Reaktör Temel Atma Töreni'ne katıldı. Dönmez "Akkuyu NGS 4 reaktör de devreye alındığında İstanbul'un elektrik talebinin yaklaşık yüzde 90'nı karşılanabiliyor" dedi.
#Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarına yeni bir zam olup olmayacağı konusunda maliyetlere bakılacağı yanıtını verdi. Dönmez, “Biz elektriğimizin aşağı yukarı yüzde 30- 35’ini hâlâ doğalgazdan elde ediyoruz. Doğalgazda da dışa bağımlıyız. Kur neredeyse 2 kat arttı. Biz minimumda tuttuk” dedi.
#GazetehaberleriFaaliyete geçmesi planlanan Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santrallarının sigortalanması için nükleer sigorta havuzu kuruluyor. Havuzu DASK kurup yönetecek ve dünyanın 28’inci nükleer havuzu olacak. Santrallarda meydana gelecek kazalara karşı her bir santral için 700 milyon Euro sigorta teminatı verilecek.
#Noyan DoğanReuters haber ajansı, Türkiye'nin iki hafta önce Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde sahadaki inşaat çalışmalarını durduğunu belirtti. Akkuyu'da nükleer santralin inşaatına başlanmamıştı. Projede şu anda inşaat çalışmaları için bekle-gör pozisyonuna geçildiği belirtildi. Anadolu Ajansı ise Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akkuyu NGS çalışmalarının devam ettiğinin söylendiğini belirtti.
#RusyaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.
Japonya'da yayımlanan Nikkei gazetesi, Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralin maliyetinin 16.3 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini ve inşaatta Japon ve Fransız şirketlerin yanı sıra iki veya üç tane Türk şirketinin yer alacağını belirtti.
#SinopDün Marmaray’ın açılışında Diyanet İşleri Başkanı’nın dualarına Japonlara has nezaket örneği göstererek el açıp 'amin' diyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bu hareketiyle Türk insanının gönlünü kazandı. Abe, dualara katılırken, ülkesinin ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı yapmış olmanın da haklı gururunu ve sevincini yaşıyordu. Çünkü, 8 milyar liraya mal olan Marmaray Projesi’nin yanı sıra, bu tarihi açılıştan 6 saat sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’la 22 milyar dolarlık yeni bir anlaşmanın son imzasını atıyordu. Bu dev projenin adı ise Sinop Nükleer Santral inşaatı idi…