Ziyaretçilerini ‘Gezdikçe Keşfedeceğiniz Tarihi Çarşı’ sloganıyla karşılayan Kızılay Zafer Çarşısı bugünlerde eski hareketliliği geri kazanmaya çalışıyor. Esnaf, çarşının kültürel bir miras olduğuna dikkat çekerek, “Çarşı, tarihi ve kültürel atmosferi bozulmadan yeniden dizayn edilmeli” diyor.
#Zafer ÇarşısıAltındağ Belediyesi, öğrencilere destek olacak çalışmalar başlattı. İhtiyaç sahibi lise son sınıf öğrencilerinin aylık EGO abonman kartı belediye tarafından karşılanacak. Ayrıca, LGS ve TYT’ye girecek 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerine de sınava hazırlık kitabı verilecek.
#AltındağCHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Eğitimciler Birliği Sendikası (EĞİTİM-BİR-SEN) tarafından geçen ay bastırılan sınava hazırlık kitabı hakkında ‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, görevi 2014 yılında başlayan cumhurbaşkanı olarak gösterdiği’ gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Eğitimciler Birliği Sendikası (EĞİTİM-BİR-SEN) tarafından geçtiğimiz ay bastırılan, sınava hazırlık kitabı hakkında, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, görevi 2014 yılında başlayan Cumhurbaşkanı olarak gösterdiği" gerekçesi ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihini henüz açıklamamış olsa da iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya çoktan başladı. Ancak sınava hazırlık maliyeti bu yıl geçen yıla göre iki kat arttı. Geçtiğimiz yıl 200- 250 TL’ye alınabilen yardımcı test kitabının maliyeti bu yıl 500 TL’yi aşıyor. Ayrıca özel ders, çevrim içi eğitim platformları deneme sınavları derken maliyet giderek yükseliyor.
#MEB28 Haziran’da merkezi sınav puanlarının ve tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanıyla birlikte ortaöğretim kurumlarına yerleştirme süreci başlamıştı. Ortaöğretime Geçiş Tercih Ve Yerleştirme Kılavuzu doğrultusunda 17 Temmuz tarihine kadar tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul-imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapıldı ve yapılan tercihler ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatıldı.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıYaşamın her alanında hissedilen fiyat enflasyonu, iyi bir lisede ve hayalindeki üniversitede okumak için sınavlara hazırlanan adayları da etkiledi. Özel ders, kurs ve diğer eğitim kalemlerinin yanında sınava hazırlığın olmazsa olmazı test kitaplarının fiyatlarındaki artış, adayları ikinci el kitaplara yönlendirdi.
#LGSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanan merkezi sınav 4 Haziran’da yapıldı. Aylar süren yoğun ders çalışma maratonu adayların sınava girmesiyle birlikte sona erdi. Şimdi sonuçların açıklanması tercih dönemi bekleniyor. Ama aylar boyu her gün saatlerce ders çalışan ve onlarca hatta yüzlerce soru çöze öğrenciler şimdi büyük bir boşlukla karşı karşıyalar. Uzmanlar tam da bu noktada “sınavı hayatın anlamı” olarak görmenin, öğrencilerde sınav sonrasında hayatı yeniden sorgulamaya neden olduğunu söylüyor.
#LGSHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarOrta öğretimde 8’inci sınıf ve 12’nci sınıf öğrencileri için bu sene sınav senesi. Milyonlarca öğrenci, iyi birer lise ve üniversite kazanabilmek için var gücüyle çalışıyor. Biz de öğrenciler için gerekli bütçeyi araştırdık. Örneğin bir hazırlık kitabının fiyatı 50 TL’den başlarken, özel derslerde ortalama saat ücreti 250 TL. Bu ücret 1000 TL’ye kadar da çıkabiliyor.
#Özel DersLise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler, konu tekrarı ve denemeleri dijital ortamda yapmaya ağırlık verirken, kitapçılar satışların giderek azaldığını söylüyor. Biz de yaşanan durumu İstanbul’da Kadıköy ve Bağcılar’da bulunan kitapçılarla ve sınava hazırlık kitapları almaya gelen öğrencilerle konuştuk.
#İkinci El KitapOKS, OGES, SBS, TEOG, şimdi de LGS onlarca yıldan beri ortaöğretim kurumlarına geçiş ile ilgili süreci takip ederim. Hatta ilk rehber öğretmenliğe başladığımda Anadolu Liseleri Sınavları ilkokul 5’inci sınıflarda Fen Liseleri Sınavları ise orta 3’üncü sınıfta (o zaman ilköğretim 8’inci sınıfa orta 3’üncü sınıf denilirdi) yapılırdı.
#TEOGDİYARBAKIR'da öğretmenlik yapan Yusuf Tümay (43), 19 yıl önce komşusunun verdiği kitap ve temizliğini yapma koşuluyla gittiği dershaneden sonra kazandığı üniversiteyi dereceyle bitirerek, öğretmen oldu. Geçtiği zor zamanları unutmayan Tümay, okuldan arta kalan zamanlarında köy köy gezerek, maddi durumu düşük öğrencilere sosyal medyadan topladığı kitap, kırtasiye malzemesi ve giysileri dağıtıyor.
#DiyarbakırMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, her ülkenin koşullarının kendine özgü olduğunu belirterek, "Kıta Avrupası açısından bakıldığında tümünün açtığını ve hatta 10-12 yaş altında maske olmadığını, tam zamanlı açtıklarını haftada 5 gün, bütün kademelerde, kimisinde sadece öğretmenlerde maske olduğunu kiminde lise düzeyinde maskenin gerekli olduğunu görüyoruz." dedi. Ayrıca Yüz yüze eğitime ilişkin önemli bilgiler veren Selçuk sınavların yüz yüze yapılacağını ve öğrencilerin müfredatın tümünden sorumlu olacaklarını belirtti.
#EBA TVÜç aydır yaşadığımız ‘korona süreci’ tüm dünya için bir kriz ve bir sınav oldu. “Bu krizi aşabilecek miyiz, koronavirüsle verdiğimiz sınavda başarılı olabilecek miyiz? Kim kazanacak, kim kaybedecek?” sorularıyla her an kaygı ve endişe içinde yaşadık... Kim kazandı? Kim kaybetti? Neler öğrendik? İşte her sınavın ‘kazananı ve kaybedeni’ vardır ve bunlar aynı kişiler değildir. Ancak her sınavdan sonra herkes bir şeyleri öğrenerek, bazı şeyleri farkederek çıkmışsa eğer, sınavlar işe yarıyor demektir!
#LgsMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz mart ayından bu yana sürdürülen uzaktan eğitimin okullar açıldıktan sonra da tamamlayıcı olarak sürdürüleceğini söyleyerek “Yazın ve önümüzdeki yıl da çocuklarımızla teması bırakmayacağız” dedi.
#EğitimMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#Maide