Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSÜlkemizde her sene liselere ve üniversitelere giriş sınavları yapılıyor. Milyonlarca gencin gelecek eğitim hayatı bu sınavlarla belirleniyor. Bu derece anlam yüklü olan bu sınavlar doğal olarak öğrencilerde büyük bir kaygı yaratıyor. Bu kaygı çok çalışkan, başarılı öğrencilerin bile korkulu rüyası oluyor. Çünkü sınav kaygısı öğrencilerin bildikleri soruları yanlış yapmalarına sebebiyet veriyor.
#SınavSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarBir milyonu aşkın öğrencinin katılacağı LGS ve 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS için sayılı günler kaldı. Tarihler yaklaştıkça adaylarda stres de artmaya başladı. Eğitim uzmanı Dr. Esra Gül Koçyiğit, hem adaylara hem de ebeveynlere sınav kaygısıyla baş etmeleri için önemli tüyolar verdi...
#LGSFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk YazarTürkiye’de 2022 yılı eylül ayı itibariyle farklı eğitim kademelerinde öğrenim gören 19 milyonun üzerinde öğrenci örgün ve yaygın eğitim ve öğretim süreçlerine başladı. Bu yılının birinci dönemi nispeten sakin ve öğretim süreçleri açısından ilgili planlamalar dahilinde devam ederek 20 Ocak 2023 tarihinde dersler tamamlanıp yarıyıl tatili başlamıştı.
#Konuk YazarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına sayılı günler kala güzel bir lisede okuma hayaliyle sınava hazırlanan aday öğrencilere sınav kaygısını yenmelerini sağlayacak önerilerde bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ragıp Özyürek, “Öğrenciler sınavın son günlerinde olabildiğince dinlensinler” dedi.
#LGSKaygı bir uyaranla karşılaştığımızda yaşadığımız fiziksel, zihinsel ve duygusal değişimlerle kendini gösteren bir duygudur. Her duygu gibi kaygı duygusu da yaşamımızda önem taşır, gereklidir ve özellikle hayatta kalmamız için bir sinyal görevi görür. Fiziksel ya da psikolojik bir zarar gelebileceğine dair uyarıda bulunur. Bu sinyali fark etmek, izlemek önemlidir.
#Konuk YazarTÜİK’in 2022 yılı Çocuk Araştırması, okul baskısı ve sınav stresinin kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Uzmanlar, kız çocuklarındaki bu endişenin toplumsal baskıdan kaynaklandığını belirterek, “Eğitimi çıkış yolu olarak görüyorlar” değerlendirmesi yaptı.
#Kız ÇocuklarıHem Liseye Giriş Sınavı (LGS) hem de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Uzman Psikolog Duygu Kodak, sınav stresini azaltmanın 10 yolunu anlattı, hem sınava girecek öğrencilere hem de ailelerine önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#LGSOkul ortamında öğrenciler arasındaki rekabetin anahtarını akademik başarı oluşturur. Araştırmalar akademik başarıyı birçok faktörün etkilediğini göstermiştir. Bu faktörlerden biri de kaygıdır. Kaygı tehdit edilen veya meydan okunan bir ortamda, bireyin kendisini yetersiz görmesi durumunda oluşan duygu olarak tanımlanır.
#Konuk YazarLGS (Liselere Geçiş Sistemi) için geri sayım başladı. Öğrencilerin önünde sadece 7 gün kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça hem onlarda hem de ebeveynlerinde heyecan ve stres artıyor. Uzmanlar uyarıyor: “Çocuklarınızın stres kaynaklı çıkışlarını kişisel almayın, çatışmalardan uzak durun. Son geceyi her zamanki gibi geçirin ve akrabalardan gelen iyi dilek telefonlarını engelleyin.”
#LGSHer öğrenci başarılı olmak ister. Derslerimde ve eğitimlerimde hep söylediğim bir söz vardır: Hiçbir öğrenci, “Ben okulda başarısız olacağım” diyerek okula başlamaz. Böyle bir şey dünyada görülmemiştir. Onları başarısız olmaya iten şartlar, durumlar ve kişiler vardır. Bu olumsuzlukları yenmek biraz da biz ailelerin, eğitimcilerin ve eğitim bilimcilerin elinde. Öğrencilere başarıya giden yolu açmamız gerek; onlara etkin bir öğrenme nasıl olur göstermemiz gerek.
#Öğrenme BecerileriCayır cayır yanan ormanları görünce gözleriniz mi kararıyor? Sel sularının yarattığı tahribatı izlerken nefesiniz mi daralıyor? Siz de 'dünyanın yok olmaya mahkûm olduğunu' düşünüp gelecek adına kaygılanıyor musunuz? Yanıtınız 'evet' ise aman dikkat... 'Eko-anksiyete'ye yakalanmış olabilirsiniz. İşte adını daha fazla duymaya başlayacağımız ‘eko-anksiyete' ve onunla başa çıkmanın yolları.
#Eko-AnksiyeteAraştırmalar gösteriyor ki, özellikle 18-36 ay arası ebeveynleri tarafından keşif ve merak duygusu körüklenen çocuklar, yaşam boyu çok daha mutlu oluyor. Aynı şekilde 18-36 ay arası keşif ve merak duygusu desteklenmemiş çocukların ileriki yaşamlarında depresyona yatkın olduğunu da gösteriliyor.
#NİHAN ARDA KİMDİR?Bu yıl hem liseye hem üniversiteye giriş sınavının ortak özelliği matematiğin en zor test olmasıydı. Eğitimciler bu yılki soruların en zoru olduğunu söyledi. Zaten genelde milletçe matematikten korkarken sınavlarda soruların daha da zorlaşması öğrencileri nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk.
#YKSÜniversite giriş sınavlarına 1 hafta kaldı. Yaklaşık 1,5 yıldır tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci, gençlerin sınav motivasyonlarını da çok etkiledi. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu süreçte sınav kaygısıyla başa çıkma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
#SınavYaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi sınav kaygısıyla ilgili uyarılarda bulunan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Sınav kaygısı, kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu ‘kişiliğinin başarısızlığı’ olarak algılanmasından kaynaklanan dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan ileri derecede bir kaygı durumudur” dedi.
#SINAVİlkokuldan üniversiteye eğitim yaşamımız boyunca matematikle birlikteyiz. Öğrenimimiz boyunca başarılı olup olamayacağımızda matematik bilgisi önemli rol oynuyor. Örneğin, matematiği iyi olan öğrenciler üniversite giriş sınavında daha yüksek puan alıyor, istedikleri üniversiteleri kazanma şansları yükseliyor. Kimi öğrenciler için başarının kapısını aralayan matematik dersi ne yazık ki çok sayıda öğrenci için aşılması imkânsız bir engel, adeta bir kâbus.
#MatematikBu yıl LGS’ye girecek öğrencilerin ebeveynlerin zihinlerini en çok meşgul eden, aile içinde edilen sohbetlerde ilk gündem olan sınava yaklaşık iki hafta kaldı. Anne ve babaların bu süreçte de çocuklarının geleceği ile ilgili kaygı duymaları ve onlar için en iyisini istemeleri çok doğal. Ancak uzmanlar sınava yaklaştıkça çocukların kaygısının yükseldiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.
#LGSÜlkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla Kovid-19 salgını toplumun her kesiminden bireylerin hayatını etkilemeye başladı. Okullar kapandı, sokağa çıkma yasakları başladı maske ve dezenfektan kullanımı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Marketlerin yağmalanması, belirli ürünlerin tükenmesi ve sokağa çıkma yasakları öncesi oluşan izdihamlar toplum genelinde insanların ne kadar büyük bir panik duygusu içinde olduğunun göstergesi oldu. Bu toplumsal değişimlerden etkilenen bir diğer grup ise öğrenciler.
#SınavUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek Ağlaması