Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal "Yeni kredi paketleri açıklanır açıklanmaz dolandırıcılar harekete geçti. Öncelikle tüketici hakkında bilgileri ele geçiren dolandırıcılar, daha sonra sabit bir telefon numarasından kendilerine bankacı süsü vererek vatandaşı arıyor" dedi.
#DolandırıcıTÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal; "(Sahte banka linkleri) Tüketici bu yolla dolandırıldığını fark ettiğinde bankasını arayarak şüpheli işlem kapsamında bloke koydurmalı, daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulunarak tüketici mahkemesinde dava açmalıdır" açıklamasında bulundu.
#BankacılıkDolandırıcılar bu kez 'ikiz telefon hatları' ile çok sayıda kişinin banka hesaplarını boşalttı. Ele geçirdikleri kredi kartları ile sanal bir mağazadan onlarca 84 çamaşır makinesi ve onlarca bilgisayar parçası aldılar. Dolandırılan kişiler arasında Mardin’de görevli bir cezaevi savcısının koruması da var.
#Kredi Kartı DolandırıcılarıSiber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber Güvenlikİstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, çocukları kullanarak milyonlarca liralık vurgun yapan siber korsan çetesine operasyon düzenlemiş, 4'ü çocuk 39 kişiyi gözaltına almıştı. CNN TÜRK istihbarat şefi Nihat Uludağ operasyonun ayrıntılarına ulaştı.
#Haberİstanbul merkezli 12 ilde düzenlenen internet üzerinden dolandırıcılık çetesi operasyonunda çete lideri Doğukan E., ile birlikte 39 kişi gözaltına alındı. Çetenin kargo çalma, başkalarına ait kredi kartını kopyalama gibi yöntemleri kullandığı öğrenildi.
#İstanbulİZMİR'de, yemek siparişi veren müşterilerin kredi kartlarını düzenekli pos cihazıyla kopyalayıp, sonrasında ATM'den para çektiği tespit edilen 1'i Suriye uyruklu 4 kurye gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2'si, tutukladı.
#Haberİstanbul’da fast-food restoranların kuryeleriyle anlaşıp kredi kartı kopyalayan POS cihazlarıyla 3 milyon liralık vurgun yapan ve 2 arkadaşıyla yurtdışına kaçan siber çete lideri Doğan K., Endonezya’da yakalandı. Çetenin İstanbul ayağında gözaltına alınan 18 kişiden 13’ü tutuklandı.
#Posİstanbul’da, kopyalama yazılımı yükledikleri POS cihazları ve Papağan adı verilen kopyalama aparatları ile 3 milyon TL’lik vurgun yapan 18 kişilik çete çökertildi. Emniyette kart dolandırıcılığından sekiz kaydı bulunan çete elebaşı Doğan K. ve 2 adamı kaçtığı 9635 km uzaklıktaki Endonezya’da yakalandı. Çeteden ele geçen bilgisayar ve dijital materyallerin incelemesinin sürdüğü, vurgun miktarının artabileceği bildirildi. Bazı banka müşterileri hesaplarından bilgileri dışında para çekildiğini söyleyerek savcılıklara başvurdu. Başvurular üzerine İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri araştırma başlattı. Yapılan araştırmada, çetenin kartları, akaryakıt istasyonları, restoranlar, evlere servis yapan motorlu kurye işlemlerinde kopyaladığı belirlendi. Çete, restoran ve akaryakıt istasyonlarında anlaştığı kasiyer ve garsonlar aracılığıyla avuç içine gizlenebilen Papağan adı verilen kopyalama aparatları ile kartları kopyalarken, motorlu kuryelere verilen kopyalama yazılımı yükledikleri POS cihazları ile de kartları kopyaladıkları tespit edildi. Çetenin kopyalanan kart bilgilerini ikiz kartlara aktararak ATM’lerden paraları çektiği belirlendi. Çetenin bin kişinin hesabından yaklaşık 3 milyon TL vurgun yaptığı belirlendi. Yapılan tespitlerin ardından Siber Şube ekipleri, yapılan tespitlerin ardından belirlenen hedeflere yönelik operasyon düzenledi. Emrah K, Mehmet S, Orhan D, Mehmet Ş, Semih B, Nafiye D, Orhan K, Nilüfer Y, Ahmet A, Ahmet D, Fedli P, Mücahit A, Müslüm Ö, Salih K, Cihan Ö, Şerif T. ve Erdoğan B. gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, 6 Papağan adı verilen kopyalama aparatı, 312 kart, 4 bilgisayar, 3 flaş bellek, 28 POS cihazı, 22 telefon, 4 hard disk, 19 sim kart, 25 Mikro SD hafıza kartı, 7 ATM kamera düzeneği ve 8 bin 995 TL ele geçti. Gözaltına alınan 7 kişinin kopyaladıkları kart başına 500 TL alan garson, motorlu kurye ve kasiyer olduğu bildirildi. Çete elebaşı Doğan K’nın 9635 km uzaklıktaki Endonezya’ya kaçtığını belirledi. Bu ülkede bulunan Türk irtibat görevlileriyle temasa geçilerek, Doğan K. ve yanında bulunan adamları Mehmet A. M ile Tayfur K. Endonazya güvenlik birimlerinin düzenlediği operasyonla yakalandı. Doğan K. ve 2 adamının yakalandığı otel odasında çok sayıda kart ele geçti. Doğan K. ve Türkiye’deki soruşturmada adları geçmeyen 2 adamı bu ülkede tutuklanarak cezaevine gönderildi. İstanbul’da gözaltına alınan 17 kişi emniyetteki sorgularının ardından adliyede çıkarıldı. 13 kişi tutuklanırken, diğerleri adli kontrol kararıyla serbest kaldı. Çetin AYDIN/İSTANBUL
#Dolandırıcıİstanbul’da kopyalama yazılımı yükledikleri POS cihazları ve 'Papağan' adı verilen kopyalama aparatları ile 3 milyon TL’lik vurgun yapan 18 kişilik çete çökertildi. Emniyette kart dolandırıcılığından sekiz kaydı bulunan çete elebaşı Doğan K. ve 2 adamı, kaçtığı 9635 km uzaklıktaki Endonezya’da yakalandı, Türkiye’ye iadesi bekleniyor. Çeteden ele geçen bilgisayar ve dijital materyallerin incelenmesinin sürdüğü, vurgun miktarının artabileceği bildirildi. Çetenin kartları akaryakıt istasyonları, restoranlar, evlere servis yapan motorlu kurye işlemlerinde kopyaladığı belirlendi. Çetenin İstanbul’da fast food restoranların kuryeleriyle anlaşıp kredi kartı kopyaladığı iddialar arasında...
#EndonezyaTeğmen Mehmet Ali Çelebi’nin avukatları, müvekkillerinin cep telefonuna yanlışlıkla Hizb-ut Tahrir üyesi bir kişiye ait 139 numaranın eklendiğini itiraf eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne tepki gösterdi. Çelebi’nin avukatları Celal Ülgen, Hüseyin Ersöz ve Serkan Günel, konuyla ilgili yaptıkları yazılı açıklamada, “Bu yanlışlıklar kaç kişiye daha yapılmıştır?” diye sordu.
İkinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin Hizbü-t Tahrir terör örgütüyle irtibatının Mahmut Oğuz Kazancı'nın telefon rehberindeki kayıtların Çelebi'nin telefonunda da bulunmasına dayandırılmadığı, bu konunun sanık aleyhinde sonuç doğuracak biçimde adli işlemlerin hiçbir aşamasında değerlendirilmediği bildirildi.
İstanbul’da, ATM'lere yerleştirdikleri kopyalama cihazları ve internet sitelerine gönderdikleri virüslü dosyalarla 248 müşteri hesabından 3,5 milyon TL vurgun yapıkları öne sürülen 29 kişilik çete çökertildi. Polis, şüphelileri yakalamak için bayram tatilden dönmeleri bekledi. Çetenin başındaki eski bankacı H. K.’dan 1 samuray kılıcı ele geçirildi.