İş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen ‘Dijital Tarım Çözümü’ sayesinde çiftçi zarardan kurtuldu. Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
#Gazetehaberleriİş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Çözümü kapsamında İş Bankası destekli kurulan istasyonlar kapsamında sunulan ilk altı aylık raporlarda sürdürülebilir tarım için olumlu sonuçlar yer alıyor. İlk etapta kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla toplam 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
#İşbankVodafone Business, koronavirüsü salgını sebebiyle uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla artan bağlantı ve güvenlik talebine uygun çözümler sunarken çiftçilere de tarlalarını ve mahsullerini uzaktan takip imkanı sağlıyor. Vodafone Business’ın Dijital Tarım İstasyonu çözümü ile çiftçi 7 gün 24 saat ne zaman isterse cep telefonunda tarlasını uzaktan takip edebiliyor ve mahsulünü sağlama alabiliyor.
#VodafoneVodafone Grubu’nun her yıl düzenlediği Vodafone Business Industry Analyst Summit 2020’ye davet edilen Vodafone Business ve İş Bankası, Londra’daki etkinlikte, üretimde verimliliği artıran, maliyetleri düşüren, çevreyi koruyan ve sürdürülebilir tarımı destekleyen “Dijital Tarım Projesi”ni tanıttı. Uluslararası platformda örnek gösterilen proje ilgi gördü.
#Teknoloji- Önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde, verim alınması üzerine topraksız tarımla çilek üretimi 60 dönüme çıkarıldı- Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Özmen:- "Bu yöntemle, daha az alandan daha çok ürün elde edilebiliyor. Toprakta bulunan hastalıklı etmenlerden uzakta yetiştiricilik yaptığımızdan dolayı bitkiler daha sağlıklı oluyor. Ayrıca daha az gübre ve işçilik harcanıyor"
Mersin'in Silifke İlçesi'nde yılın ilk hasadı yapılan erik, İstanbul’daki manavlarda tüketiciye ulaşmaya başladı. Bayrampaşa Meyve Sebze Hal’inde 60 gramlık paketlerde yaklaşık 20-25 liraya alıcı bulan eriklerin manav fiyatı 35 lirayı buluyor. Ancak kilo ile satış yok. 60 gramlık paketler kilo hesabına vurulduğunda eriğin fiyatı manavda 583 liraya kadar ulaşıyor. Mersin'de eriğin kilosu 300 TL'den satışa sunulmuştu. Böylece eriğin fiyatında İstanbul ile Mersin arasında yüzde 94,3 fark oluştu.
#Erik- Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş ham maddeyle üretilen çileğin kilosu 5.5 liradan alıcı buluyor - Silifke Ziraat Odası Başkanı Can: "Açık arazide ekilen çileğin dönümünden 4 ton ürün alınırken örtü altında topraksız tarımla üretilen çilekten 10 tona yakın verim alınıyor. Bu da üreticiyi sevindiriyor"
Yurt genelinde erik üretiminin 5'te birinin karşılandığı Mersin'in Silifke ilçesinde üreticiler, Türkiye'deki ilk “Erik Üreticileri Birliğini” kurduklarını bildirdiler. Birlik, sembolik miktarda kalan erik ihracatını “Göksu Vadisi” ya da “Değirmendere” markası altında artırmayı planlıyor.