Salgın döneminde, bireylere ve şirketlere yönelik siber saldırılar başladı. Koronavirüs, COVID-19 gibi kelimelerin geçtiği zararlı içerik barındıran internet sitelerinin sayısı arttı. Korsanlar, sosyal medya reklamları, SMS ve elektronik postaları kullanarak kişisel bilgileri çalıyor. Uzmanlar, gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra siber güvenlik sigortasının da yapılmasını öneriyor.
#YAZARDünya üzerinden milyonlarca kullanıcıya hizmet veren Google, Rusya bağlantılı bir siber saldırıyı ortaya çıkardı. Kullanıcılarını uyaran Google, saldırıda ABD hükümeti tarafından yaptırım uygulanan "Pegasus" casus yazılımının kullanıldığını belirtti.
#GoogleSon günlerde, siber korsanlar Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu iddiasıyla vatandaşlara sahte SMS mesajları göndermeye başladı. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kişisel bilgileri çalmayı hedefliyorlar. Peki, siber korsanlar telefon ve kimlik numaralarına nasıl ulaşıyor ve HGS borç bilgilerine nasıl erişiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık hurriyet.com.tr’ya anlattı.
#Siber Korsanlarİletişim alanında ülke ağları kapandığında milyonlarca insanın başvurduğu VPN (Sana Özel Ağ) programları, bir yandan kapıları açarken bir yandan da kişisel verileri riske atıyor. İşte sanal güvenlik uzmanlarından VPN hakkında bilinmesi gerekenler ve kullanım önerileri...
#VpnAlmanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) ile Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), uluslararası çapta yürütülen siber suçlarla mücadele operasyonunda 100 sunucuya (server) el konulduğunu ve 1300 etki alanının (domain) devre dışı bırakıldığını açıkladı. ‘Siber suçlara karşı en büyük darbe’ olarak nitelendirilen operasyonda 4 kişi geçici olarak gözaltına alındı, 10 kişi hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarıldı.
#AlmanyaAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#Teknolojiİnternet üzerinden yapılan alışverişler öyle bir noktaya ulaştı ki, büyük çoğunluğumuz hemen her ihtiyacımızı e-ticaret siteleri üzerinden karşılar olduk. Kişisel banka bilgilerinin yoğun olarak paylaşıldığı yerlerde kredi kartı dolandırıcılıkları da hızla artıyor. Peki ama kendimizi güvende tutmak mümkün mü? Uzmanlar yanıtladı...
#Kredi Kartı DolandırıcılığıDiğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerSeçimlere haftalar kala yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. "Seçmen kaydınızı sorgulayın" yazılı mail ve SMS gönderen dolandırıcılar, linki tıklayanları tuzaklarına düşürüyor. Kişisel bilgilerin ele geçirildiğini belirten İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Link size ait verilerin toplanmasına sebep oluyor. Bu linklere kendi bilgisayarınızdan açmayın. Sizin makinenize bir virüs gönderiliyor. Makineniz bir grup içerisinde internet saldırılarının elemanı haline geliyor. Siz bilgisayarınız üzerinden her tuşa bastığınızda kaydı izleniyor, bir bankanın sitesine girdiğinizde şifreleriniz alınıyor. Sadece para ve kredi kartı bilgileri değil, kişisel bilgileriniz de toplanıyor" dedi.
#Seçmen Kaydınızı SorgulayınSeçimlere haftalar kala yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. "Seçmen kaydınızı sorgulayın" yazılı mail ve SMS gönderen dolandırıcılar, linki tıklayanları tuzaklarına düşürüyor. Kişisel bilgilerin ele geçirildiğini belirten İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Link size ait verilerin toplanmasına sebep oluyor. Bu linklere kendi bilgisayarınızdan açmayın. Sizin makinenize bir virüs gönderiliyor. Makineniz bir grup içerisinde internet saldırılarının elemanı haline geliyor. Siz bilgisayarınız üzerinden her tuşa bastığınızda kaydı izleniyor, bir bankanın sitesine girdiğinizde şifreleriniz alınıyor. Sadece para ve kredi kartı bilgileri değil, kişisel bilgileriniz de toplanıyor" dedi.
#DolandırıcılıkKonya'da cep telefonlarına bir banka adıyla 'Hesabınıza para geldi' mesajı gönderip, tıklanan link aracılığıyla o kişilerin banka hesap bilgilerini ele geçirerek yaklaşık 60 milyon liralık vurgun yapan çeteye düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Çevresinde 'Richie Rich' lakabı takılan çetenin liderliğini yapan 22 yaşındaki ismi açıklanmayan şüphelinin, lüks bir hayat sürdüğü, 3 mermer ocağının sahibi olduğu öne sürüldü.
#DolandırıcılıkKonya'da cep telefonlarına bir banka adıyla 'Hesabınıza para geldi' mesajı gönderip, tıklanan link aracılığıyla o kişilerin banka hesap bilgilerini ele geçirerek yaklaşık 60 milyon liralık vurgun yapan çeteye düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Çevresinde 'Richie Rich' lakabı takılan çetenin liderliğini yapan 22 yaşındaki ismi açıklanmayan şüphelinin, lüks bir hayat sürdüğü, 3 mermer ocağının sahibi olduğu öne sürüldü.
#Konyaİzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2016’dan bugüne ülkemizdeki terör olayı sayısı yüzde 95 oranında azaldı. Terör örgütüne katılım, geçmişteki 5 binli sayılardan 2021 itibarıyla 51’e düştü, bugün ise 41 seviyesindedir. 2016’dan bugüne toplam 2 bin 204 terörist teslim oldu, bunların da bin 168’i ikna yöntemiyle gerçekleşti” dedi.
#Süleyman SoyluHacker saldırılarından Microsoft Office programları da nasibini alıyor. Kullanıcıların ruhu duymuyor, cihazlar siber saldırılarda zombi olarak kullanılıyor. Peki kullanıcılar kendini nasıl koruyabilir?
#Siber GüvenlikTeknoloji hayatımızı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Evimizin dört bir yanında konumlanan akıllı cihazların kameraları bu risklerin başında gelirken, elimizden ayırmadığımız cep telefonlarının saçtığı tehlikeyi atlıyoruz. Peki artık telefon kameramızı da mı kapatacağız? Tehlike altında olduğumuzu nasıl anlarız? Uzmanlara sorduk…
#TelefonSiber suç, herhangi bir bilişim, sisteminin güvenliğini tehlikeye sokacak bazı faaliyetlerde bulunmak ve kişi ya da kişilerin haklarına karşı bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirildiği suçların tamamıdır. Yasalarla cezası sabit olan siber suçların, normal bir suçtan hiçbir farkı bulunmuyor. Aynı zamanda pek çoğu para ya da hapis cezası olarak infaz edilebilir. Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir sizler için derledik.
Google Play Store’daki farklı uygulamalar üzerinden yayılan tehlike, cihazları tehdit etmeye başladı. Daha önce 20 bankayı taklit ederek saldırı gerçekleştiren siber korsanlar şimdi de kullanıcıları hedef alıyor. Peki kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiDoğu Avrupa'da Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm şiddetiyle devam ederken, milyonlarca insan sosyal medyadaki bilgi akışı sayesinde gelişmeleri an an takip ediyor. Google, Facebook, Twitter ve Telegram gibi dev şirketler ise bu süreçte, savaşın gidişatını değiştiren bir güç haline geldi. Buna karşın, doğu ve batı arasında giderek derinleşen uçurumda iki arada kalan sosyal medya platformları kimden yana olacak? Siber saldırılarla, kamuoyu baskısıyla ve yaptırım tehditleri arasında kalan dev teknoloji şirketleri...
#Ukrayna-Rusya SavaşıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'de kurum ve kuruluşları hedef alan siber saldırıların sayısının 2021'de 84 bin 113'e gerilediğini belirterek, "Yerli ve milli uygulamalarla siber kalkanını günden güne güçlendirmeyi sürdüreceğiz" dedi.
#Adil KaraismailoğluCihazlar ve evler akıllı, hırsızlar da akıllı... Eskiden cama yumurta atarak ev sahibinin evde olup olmadığına bakan hırsızlar teknolojiyle birlikte yöntemlerini de değiştirdi. Akıllı cihazlar geliştikçe sağlık durumumuzdan konumumuza kadar her şeyi içinde barındırmaya başladı. Bu da siber saldırganlara yeni bir fırsat kapısı daha yarattı. Akıllı saat, telefon gibi cihazlara sızan saldırganlar akıllı kapı kilidinizi bile açabiliyor. Nasıl korunacağız? Yanıtı haberimizde...
#Teknoloji14 Şubat artık sadece sevgililerin değil, siber suç aktörlerinin de iple çektiği bir gün. Birçok çiftin birbirlerine hediye almak için online platformlarda indirimleri kovaladığı bu güne özel olarak hacker’ların tuzakları da internet kullanıcılarını bekliyor.
#Sevgililer GünüRomantik dolandırıcılık vakaları her geçen gün artış gösteriyor. Çevrimiçi flörtün yaygınlaşması ve pandemi nedeniyle, bu acımasız suçlular her zamankinden çok daha fazla kalp kırmaya ve cüzdan boşaltmaya başladı. Romantik dolandırıcıların geçen yıl sadece İngiltere'de yaptıkları vurgunların toplamı 100 milyon sterlin civarında. Ülkemizde de durum farklı değil. İnternette sahte hesaplar aracılığı ile tanıştığı kişilere hem gönlünü hem de hem parasını kaptıran yüzlerce mağdur var.
#Dolandırıcılık