Siber saldırı haberleri sayfasında Siber saldırı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2744 Siber saldırı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar ve/veya makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır.
İnternetin tam karşılığı olarak kullanılan siberuzay (cyberspace) terimiyse ilk olarak Kanadalı ünlü bilim kurgu yazarı William Gibson tarafından bir bilgisayar korsanının matrix adı verilen bir bilgisayar sistemine sızarken yaşadıklarını anlatan Neuromancer adlı romanda kullanılmıştır. Bu ünlü roman aynı zamanda sanal gerçeklik (virtual reality), yapay zekâ (artificial intelligence) ve genetik mühendisliği (genetic engineering) gibi kavramların da ilk olarak işlendiği eserdir.
İnterneti anlatan sanal âlem ve siber âlem kavramlarının ikisi de doğru birer önermedir. İnternet, iletişim yöntemi açısından siber, yarattığı ortam açısından sanaldır.
Dünya, Lübnan’da binlerce Hizbullah üyesinin çağrı cihazlarının patlamasıyla yapılan saldırıyı konuşuyor. 12 kişinin öldüğü, en az 3000 kişinin yaralandığı ilk saldırının ardından dün de Beyrut’ta telsizler infilak etti, 14 kişi öldü 450 kişi yaralandı. İsrail’in ilk saldırıyı cihazlara patlayıcı yerleştirerek yaptığı iddia ediliyor.
#İsrailDünya üzerinden milyonlarca kullanıcıya hizmet veren Google, Rusya bağlantılı bir siber saldırıyı ortaya çıkardı. Kullanıcılarını uyaran Google, saldırıda ABD hükümeti tarafından yaptırım uygulanan "Pegasus" casus yazılımının kullanıldığını belirtti.
#GoogleDünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.
#Siber GüvenlikMicrosoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor. CrowdStrike, dünya çapında yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için "geçici" bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.
#İnternet SistemiRobot süpürgeden güvenlik kamerasına, bebek telsizinden kamerasına eviniz, işyeriniz hırsızlarca izleniyor, haritalandırılıyor olabilir. Sesleriniz kaydedilip, kopyalanabilir. Telefonunuza, bilgisayarınıza wifi ağları üzerinden casus yazılımlar bağlanabilir. Hürriyet, ‘Kasırga’ yazılımıyla milyonlarca siber saldırıya karşı bankaları, güvenlik şirketlerini, sanayi devlerini uyaran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin kalbine girdi.
#Robot SüpürgeVeri güvenliği alanında faaliyetlerini sürdüren Karmasis tarafından geliştirilen, kişisel ve kritik bilgi içeren bütün veri tabanlarında yöneticilerin ve üçüncü parti bağlantı kuran kişilerin veri tabanı üzerinde yaptığı işlemleri kayıt altına alınmasını sağlayan Dataskope Open Text’in global kataloğuna girdi.
#Siber Güvelikİngiltere Seçim Komisyonu, siber saldırılar nedeni ile seçmenlere ait bilgilerin ele geçirildiğini duyurdu. Söz konusu bilgiler 2014 ve 2022 yılları arasında oy kullanmak üzere kayıtlı olan herkesin isim ve adreslerini içeriyor.
#İngiltereYapay zekâ destekli akıllı cihazlar sundukları kolaylıklarla artık hayatımızın her alanındalar. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan robot süpürge skandalı gibi olumsuz gelişmeler, bize "Güvende miyiz?" sorusunu sorduruyor. Uzmanlar ise hiçbir akıllı cihaza yüzde 100 güvenmememiz gerektiğinin altını çiziyor. İşte detaylar...
#Akıllı CihazAlmanya’da güvenlik birimleri, kış aylarında olası enerji krizinde yaşanabilecek kaosa karşı özel tedbirler hazırlarken, Federal Polis de siber saldırıları ve enerji kaynaklarına yönelik sabotaj konusunda tedbir almaya başladı. Özel kuvvetler, Berlin’deki güç kaynağına yönelik bir siber saldırı olasılığına karşı tedbir senaryoları üzerinde çalışıyor.
#AlmanyaSon dönemde korsan yayın yapan site ve uygulamaların sayısı bir hayli arttı. Futbol müsabakaları, dizi ve filmler ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunuluyor. Fakat yeni bir araştırma kaçak yayın yapan sitelerin kötü amaçlı yazımlarla dolu olduğunu ortaya çıkardı. Peki kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler?
#Korsan YayınRusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sadece cephede değil başka alanlarda da yürütülüyor. İki taraf da karşılıklı olarak birbirlerini siber korsanlıkla suçlarken savaştan önce Avrupa’da büyük bir kaosa yol açan hack’lenmenin Rusya tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.
#RUSYAUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Güç Türkiye 24 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule adlı yapay zeka uygulamaları ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağladıklarını kaydetti. Son bir haftada 409 bin 736 adet zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişimin engellendiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Sosyal medya mecralarının da Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz. Terör örgütlerine ait hesapları, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakından takip ediyor ve erişim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik.” dedi.
#Abdulkadir Uraloğluİsrail ve ABD yönetimleri arasında gizli belge sızıntısı krizi patlak verdi. 1 Ekim’de İsrail’e balistik füzelerle saldıran İran’a gerçekleştirmesi beklenen olası misillemenin bazı ayrıntılarını içeren gizli ABD istihbarat belgeleri İran’la bağlantılı bir Telegram hesabı tarafından yayınlandı.
#İsrailGeçtiğimiz günlerde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne (YTÜ) ait diplomaların üniversiteyle ilişkisi olmayan kişilere parayla satıldığı ve bu diplomaların e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği iddia edildi. Bu işleminse YTÜ’nün de arasında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yazılım desteği veren şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların odağındaki Proliz Yazılım Şirketi’nin Kurucusu Gökmen Çiftçi’ye ulaştık.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiGeçen hafta teknoloji dünyasının en ilginç ve ‘kanlı’ haberi Hizbullah üyelerinin pager (çağrı) cihazlarının ellerinde patlamasıydı. Takip ve dinlemeye karşı bu eski teknolojiyi kullanan Hizbullah mensuplarının 2G’lik bir teknolojiye nasıl yenildiği henüz bilinmiyor ama eldeki veriler siber bir saldırı olmadığını gösteriyor.
#Çağrı Cihazıİsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “odağın Lübnan cephesine kaydığı ve savaşta yeni bir aşamanın başladığı” yönündeki açıklamalarının ardından ordu, önceki gece ve dün Lübnan’ın güneyini hedef alan kapsamlı hava saldırıları düzenledi.
#İsrailDünya, Lübnan’da binlerce Hizbullah üyesinin çağrı cihazlarının patlamasıyla yapılan saldırıyı konuşuyor. 12 kişinin öldüğü, en az 3000 kişinin yaralandığı ilk saldırının ardından dün de Beyrut’ta telsizler infilak etti, 14 kişi öldü 450 kişi yaralandı. İsrail’in ilk saldırıyı cihazlara patlayıcı yerleştirerek yaptığı iddia ediliyor.
#İsrailİsrail, Gazze’de Hamas’ı bitirme hedefine ülkenin kuzeyinden tahliye edilmiş vatandaşlarının geri dönmesini de ekleyerek savaşı uzatma sinyali verirken dün Hizbullah mensuplarının çağrı cihazları Lübnan’ın birçok noktasında patladı. 9 kişi hayatını kaybetti, en az 3000 yaralı var. Hizbullah kaynakları İsrail’i suçladı. ABD, bilgimiz ve ilgimiz yok dedi.
#İsrailSiber saldırı nedir sorusu İsrail’in Lübnan’a yaptığı siber saldırı sonrası merak edildi. İsrail'in siber saldırısı sonucu Lübnan'da binlerce kişiye ait telefon ve telsiz gibi elektronik cihazlar patladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı acil kan ihtiyacının olduğunu duyurdu. Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de bulunduğu en az bin kişi yaralandı. Patlamanın, İsrail tarafından gerçekleştirilen bir siber saldırısı sonucu meydana gelmiş olabileceği ifade edildi. Peki, Siber saldırı neden olur, ne demek? İşte siber saldırı hakkında merak edilenler!
#Siber Saldırı NedirAlmanya, Rus askeri istihbaratı GRU'nun Avrupa Birliği ülkeleri ve NATO tesislerine yönelik siber saldırı planları hakkında uyarıda bulundu. Federal Anayasayı Koruma Dairesi, GRU'nun 29155 biriminin siber saldırılara hazır olduğunu belirtti. Çeşitli siber saldırıların amacının casusluk ve sabotaj olduğunu vurgulayan CSIA, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini açıkladı.
#AlmanyaKocaeli'de belediyeye ait otobüsler ve özel halk otobüslerindeki bilgilendirme ekranlarına 'Acilen yolcuları indirin canlı bomba tehlikesi var' mesajı göndererek paniğe neden olan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden A.D. tutuklandı, M.K.Ş. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
#KocaeliDünya üzerinden milyonlarca kullanıcıya hizmet veren Google, Rusya bağlantılı bir siber saldırıyı ortaya çıkardı. Kullanıcılarını uyaran Google, saldırıda ABD hükümeti tarafından yaptırım uygulanan "Pegasus" casus yazılımının kullanıldığını belirtti.
#GoogleKocaeli'de, belediyeye ait otobüsler ve özel halk otobüslerinde kullanılan bilgilendirme ekranlarına saat 16.20’de gelen 'Acilen yolcuları indirin canlı bomba tehlikesi var' mesajı paniğe neden oldu. Siber saldırı ihtimali üzerinde de durulurken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ve ilgili firma yetkililerinden oluşan kriz masası kuruldu.
#KocaeliVenezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ), ülkede 28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçimini Nicolas Maduro'nun kazandığını teyit etti. Seçim sürecine ilişkin "kapsamlı" ve "derinlemesine" soruşturma yapıldığını kaydeden TSJ, sonuç bültenlerinin sandık merkezlerinin raporlarıyla uyumlu olduğunu belirtti.
#VenezuelaEski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, X platformunda 1 milyondan fazla kişinin katıldığı sohbet odasında Elon Musk'a bir röportaj verdi. Platformda bir yıl sonra ilk kez paylaşım yapan Trump, yaklaşan seçimlerle ilgi konuşurken Biden’a yüklenerek “Ben başkan olsaydım ne Ukrayna ne de İsrail’de savaş yaşanırdı” iddiasında bulundu…
#Donald TrumpSiber güvenlik yazılım firması CrowdStrike şirketinin son güncellemesi dünya çapında yazılım krizine neden olarak adeta bir dijital kıyamet provası yaşattı. Başta havayolu şirketleri olmak üzere işletmeler, bankalar, medya kuruluşları gibi birçok işletmede sistemler kilitlendi. Ekranlar “mavi ekran” verdi. Saatler süren krizin ardından sorun çözülse de şimdi birçok bilgisayarın insan eliyle düzeltilmesi gerekiyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar zararın trilyonlarca doları bulacağını söyledi.
#CrowdstrikeCrowdstrike, global çöküşün ardından dikkat çeken sistem oldu. Yayınlanan en son Crowdstrike güncellemesinin ardından bilgisayar sistemlerinde çöküş yaşandı. Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken, bazı çözüm yolları ortaya atıldı.
#CrowdstrikeDünyayı sarsan ve CrowdStrike şirketinin güncellemesinden dolayı bilgisayarları mavi ekrana düşüren, mağduriyetlere yol açan yazılımsal soruna ilişkin olarak DEİK Dijital Teknoloji İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul açıklamalarda bulundu. Erkul "Yapmamız gereken genel ulusal strateji belirlemek" dedi.
#Crowdstrikeİnternet çöktü mü, siber saldırı var mı? Dünya genelinde birçok şirketin internet üzerinden işlemlerde sorun bildirimi yaşanıyor. Ayrıca Türk Hava Yolları tarafından yapılan açıklamada "Bilgi sistemlerinde global çapta meydana gelen teknik aksaklık nedeniyle biletleme, check-in ve rezervasyon işlemlerinde sorunlar yaşanmaktadır." denildi. Bununla birlikte global çapta bankalar, finans kuruluşları enerji şirketleri ve sağlık platformlarında aksamalar yaşandı. İşte Microsoft crowdstrike güncellemesi kaynaklı olduğu düşünülen aksamayla ilgili son durum...
#İnternetDünya çapında bilişim teknolojilerinde yaşanan yazılımsal sorun Crowdstrike adlı bir siber güvenlik sağlayıcısının gönderdiği güncelleme ile ilişkilendiriliyor. ABD merkezli şirket, mavi ekran hatası veren cihazların düzeltilmesi için atılacak adımları tek tek sıraladı. İşte, mavi ekran sorununun çözümü için izlenmesi gereken adımlar...
#CrowdstrikeSon Dakika Haberler... Dünya genelinde CrowdStrike güvenlik programının yok açtığı sorun nedeniyle birçok ülkede uçuşlar aksıyor. Havayolu şirketleri bilet rezervasyon işlemlerini gerçekleştiremiyor. Bankacılık işlemleri de sekteye uğrarken ünlü TV kanalları yayın yapamıyor. Türk Hava Yolları'ndan da arıza nedeniyle açıklama geldi. THY Basın Müşavirliği operasyonların normale döndüğünü ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu yaşanan arızanın siber saldırı nedeniyle olmadığını belirterek Türkiye'deki aksaklığın önemli ölçüde atlatıldığını söyledi.
#MicrosoftDünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.
#Siber Güvenlik