Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikPerşembe gecesinden başlayarak Cuma günü dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkileyen kesintinin ardından havacılıktan bankacılığa teknoloji tabanlı hizmetler yavaş yavaş normale dönmeye başladı.
#CrowdstrikeSiber güvenlik yazılım firması CrowdStrike şirketinin son güncellemesi dünya çapında yazılım krizine neden olarak adeta bir dijital kıyamet provası yaşattı. Başta havayolu şirketleri olmak üzere işletmeler, bankalar, medya kuruluşları gibi birçok işletmede sistemler kilitlendi. Ekranlar “mavi ekran” verdi. Saatler süren krizin ardından sorun çözülse de şimdi birçok bilgisayarın insan eliyle düzeltilmesi gerekiyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar zararın trilyonlarca doları bulacağını söyledi.
#CrowdstrikeHenüz 13 yaşındayken siber suçlara karışan Julius Kivimäki, 11 yılın sonunda Avrupa'nın en çok aranan suçlularından biri haline geldi ve terapi notlarını çaldığı 33 bin hastaya şantaj yapmaktan hapse atıldı.
#Julius Kivimäki2016 yılında gizemli bir örgüt, Bangladeş merkez bankasından 951 milyon dolar çaldı. Hollywood filmlerine taş çatlatan bir plan hazırlayan bilgisayar korsanları, küresel finans dünyasının zayıflıklarını nasıl ortaya çıkarttı? Siber saldırıları inceleyen araştırmacılar, hangi ülke ile karşı karşıya geldi? Bundan 7 yıl önce ne oldu? Unutulmaz hırsızlığın perde arkası…
#Bilgisayar KorsanlarıKalabalık bir ortamda herhangi bir konu hakkında sohbet edilirken 10 dakika sonra sosyal medya akışlarına o konuyla alakalı reklamlar düşmeye başlıyor. Ardından gelsin ‘Aaa bu telefonlar kesin bizi dinliyor’ tartışması... Peki bizi dinleyen gerçekten de telefonlarımız mı? Uzmanlar yanıtladı…
#TeknolojiTürkiye’de faaliyet gösteren bir siber güvenlik firması, limanların veri tabanında kritik bir güvenlik açığı tespit etti. Söz konusu güvenlik açığı ulusal siber olaylara müdahale merkezince bertaraf edildi. O zafiyet şayet tespit edilemeseydi Türkiye ekonomisine zararı ise milyonlarca liraya mal olacaktı.
#TürkiyeTürkiye’de faaliyet gösteren bir siber güvenlik firması, limanların veri tabanında kritik bir güvenlik açığı tespit etti. Söz konusu güvenlik açığı ulusal siber olaylara müdahale merkezince bertaraf edildi. O zafiyet şayet tespit edilemeseydi Türkiye ekonomisine zararı ise milyonlarca liraya mal olacaktı.
#RadarRusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar bugün de devam ederken, siber saldırılar da gündem oldu. Çarşamba günü erken saatlerde, haftalardır ülkeyi hedef alan yeni bir DDoS saldırısı dalgasında bir dizi Ukraynalı web sitesi çevrimdışı duruma getirilmişti. Rusya'nın siber saldırıları devam eder mi, dünyaya yayılır mı? Detayları derledik...
#Siber SaldırıFBI'a göre, geçen yıl Amerikalılar Tinder tarzı romantik dolandırıcılıklara 1 milyar dolar kaptırdı. Dolandırıcıların çoğunlukla savunmasız, yaşlı insanları hedef aldığı ve kurbanları 'maddi ve duygusal olarak harap' bir halde bıraktığı belirtiliyor
#DolandırıcıSanat dünyasının gündeminde bir süredir NFT var. Dijital eserlerin blokzincir üzerinden sanatseverlerle buluşması hem sanatçı hem de sanat yatırımcısı için yeni bir kavram. Tabii bu da şu soruyu akla getiriyor: “Fiziksel sanat eseri mi NFT mi daha değerli?” Bu konuyu işin uzmanlarıyla ve sanatçılarla tartıştık.
#NFTSiber güvenlik firması olan Emsisoft tarafından incelenen web sitesinin ekran görüntülerine göre LockBit, Accenture'ın şifreli dosyalarını şirket fidyeyi ödemediği takdirde çarşamba günü grup tarafından dark web'de yayınlanacağını iddia etti.
#AccentureABD ve Avrupa’da siber saldırılar düzenleyen ‘REvil’ isimli siber korsan şebekesi, verilere yeniden erişim için 70 milyon dolarlık bitcoin fidye talep etti. Binden fazla şirket etkilendi. İsveç’te bir market zinciri kepenk indirdi.
#GazetehaberleriSiber güvenlik her geçen gün önem kazanan bir konu haline gelirken, son trendler bulut tabanlı ve mobil odaklı tehditlerin arttığını ortaya koyuyor. Keepnet Labs’in açıkladığı 2021 kurumsal siber güvenlik trendlerine göre saldırı tiplerinde bilgisayar korsanlığını kimlik avı izliyor.
#Hacker2000 yılından bu yana Bilgi Teknolojileri (BT), Operasyonel Teknolojiler (OT) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) güvenliğinde bütünsel bir yaklaşımla hizmet veren siber güvenlik firması Biznet Bilişim ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa arasında; üniversitenin Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan “ISTEC-Nesnelerin İnterneti Ekosistemi Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi” için işbirliği protokolü imzalandı.
#TeknolojiBiznet Bilişim, geçen sene ülkemizde bir ilke imza atarak hayata geçirdiği “EKS (Endüstriyel Kontrol Sistemleri) Siber Güvenlik Konferansı’nın ikincisini, 13 Kasım 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştiriyor. Bu yıl “Savunmanın Gücü” teması ile düzenlenecek konferansın ana konuşmacısı; kariyerini kritik altyapıların siber güvenliğine adamış, “EnergySec US” Kurucu Başkanı ve “Endüstriyel Siber Güvenlik Merkezi (CCI)” Amerika Koordinatörü Patrick C. Miller.
#TeknolojiBiznet Bilişim, Abu Dabi’de düzenlenen uluslararası HITB CyberWeek etkinliğine katıldı. Etkinlikte Biznet’i temsil eden IoT siber güvenlik hizmetleri ekip lideri Fatih Kayran, “Akıllı Şebekelerde Enerji Hattı Üzerinden Veri İletimi Güvenliği” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, kritik altyapılar siber güvenliği konusunda öncü hizmetleri ile tanınan Biznet Bilişim, geçen sene ülkemizde bir ilke imza atarak hayata geçirdiği “EKS (Endüstriyel Kontrol Sistemleri) Siber Güvenlik Konferansı”nın ikincisini, 13 Kasım 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştiriyor.
#Siber Güvenlik