Siber güvenlik artık sadece şirket ve devletler için değil, bireyler için de tehdit oluşturuyor. Saldırılardan korunmak isteyenler için yıllık fiyatları 1290 ila 1550 lira arasında değişen uygulamalar hayat kurtarıyor. Sektörel raporlar ise 2023’te 360 milyar dolar olan küresel siber güvenlik harcamalarının 2024’te 418 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
#Siber GüvenlikFidye yazılım saldırıları son dönemde hızla yaygınlaşan bir siber suç. Şirketleri, hastaneleri, okulları, devlet kurumlarını hatta boru hatlarını bile felç eden bu saldırılardan kurtulmanın tek yolu fidyeyi ödemek gibi görünüyor ama değil. Ödeyecek gücü olmayan ya da korsanlara para kaptırmak istemeyenlerin yardımına koşan bir tim var. Peki kim bunlar?
#Fidye YazılımıPandemiyle birlikte kamu ve özel sektör için gittikçe önem kazanan siber saldırılarda maliyetler hızla yükseliyor. 2021 yılında fidye yazılım saldırıları yüzde 150 oranında artarken; fidye yazılım maliyetlerinin 2031 yılına kadar 265 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
#Siber Saldırıİnterneti kullanan güçlü bir iletişim biçimi olan sosyal medya, kurumlara güçlü bir küresel varlık sağlayabiliyor. Sosyal medya platformları, kurumların temsilcilerinin ve takipçilerinin bilgi paylaşımını, geri bildirim alışverişini ve içerik oluşturmayı içeren etkileşimlere sahip olmasını da sağlıyor. Fortinet, sosyal medya güvenliği ve gizliliği için önerilerde bulunuyor.
#Siber GüvenlikABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ülkesine karşı siber saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair istihbarat aldıklarını söyledi. Biden, ABD'deki tüm kuruluşlardan önlem almalarını istedi. Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı destekleyen ülkeleri hedef alan bir siber saldırı düzenlemesinden kaygılı.
#RusyaRusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar bugün de devam ederken, siber saldırılar da gündem oldu. Çarşamba günü erken saatlerde, haftalardır ülkeyi hedef alan yeni bir DDoS saldırısı dalgasında bir dizi Ukraynalı web sitesi çevrimdışı duruma getirilmişti. Rusya'nın siber saldırıları devam eder mi, dünyaya yayılır mı? Detayları derledik...
#Siber SaldırıÜlkenin akaryakıt sistemini kilitleyen siber saldırıya karşılık vermek isteyen İranlı hacker’lar 1.5 milyon İsraillinin kişisel bilgilerini ifşa etti; iki hükümet arasındaki siber savaşın bedelini siviller ödedi. Siber ataklar gerçek bir savaşın habercisi olabilir mi?
#Siber SavaşAlmanya Federal Bilgi Güvenliği Dairesi (BSI), 2021 raporunda siber saldırılar konusunda uyarırken, siber suçluların çok daha profesyonelleştiğini belirtti. Merkezi Bonn’da bulunan ve Federal İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet BSI, siber saldırıların oluşturduğu tehdidin önemli ölçüde büyüdüğüne dikkati çekti.
#AlmanyaPandemide uzaktan çalışmaya geçilmesi, alışverişlerin online kaymasıyla siber saldırılarda artış yaşanınca sigortaya olan talep de arttı. Hem bireyler hem de KOBİ’ler saldırılardan korunmanın yolunu siber sigortada buldu. Sigortacılar siber sigortada ciddi de hasar ödemeye başladı. Hasarların çoğu siber fidye ve iş durmasından kaynaklanıyor.
#Siber Korsanlarİnsanlığın virüslerle sınavı bitecek gibi değil! Yarattığımız dijital dünyanın da kendi virüsleri olacaktı elbet. İnsanlık, biyolojik salgının etkilerini yeni yeni atlatırken şimdide ‘Robin Hood maskeli’ korsanların başlattığı pandemiyle karşı karşıya: Fidye yazılımları!
#YazarABD'li bilişim firması Kaseya, fidye yazılım saldırısı nedeniyle sunucularını kullanan müşterilerini uyararak siber saldırı altında olduğunu açıkladı. Yüzlerce süpermarketi bulunan İsveç merkezli Coop firması ise dün yaptığı açıklamada, Kaseya’ya yönelik siber saldırıdan dolaylı olarak ödeme sistemlerinin etkilendiğini ve süpermarketlerin kapalı kalacağını duyurdu.
#KaseyaSiber güvenlik uzmanları, 2020 yılı içerisinde Türk şirketlere yönelik 609 Milyon brute-force (kaba kuvvet) saldırısı tespit etti. Bu saldırılarda 14 bin 500 şirket hedef alındı. Pandemi nedeni ile evden çalışmanın standart haline geldiği 2020 yılında Türk şirketlere yapılan RDP saldırıları da kademeli olarak olağanüstü şekilde arttı. 2020 yılı içerisinde dünya genelindeki RDP saldırılarında yüzde 768 artış olurken, bu oran Türkiye’ye yönelik içeriden veya dışarıdan gerçekleştirilen saldırılar için yüze 571’e ulaştı.
#EsetGittikçe zenginleşiyor, zenginleştikçe daha tehlikeli bir hale geliyorlar. Uzmanlar, "Bir şekilde her şirketin başına gelecek, bugün değilse yarın" diye konuşuyor. İşte Türkiye ve dünyada son yılların en büyük tehlikesi ve buna karşı yapılması gerekenler...
#Fidye Yazılımı2021’de deepfake, Blockchain, fidye yazılımı, oltalama ve DNS zehirlenmesi ile akıllı oyuncaklar en büyük siber güvenlik konularının başında gelecek. Evden çalışmanın süreceği 2021 yılında da yine kişisel veriler, e-posta güvenliği, online ticaret, oltalama gibi pek çok siber güvenlik tehdidi artarak ve yeni yöntemler kullanılarak devam edecek. Bilgi teknolojileri uzmanı Ozan İnan, 2021 yılında ön plana çıkacak 5 Siber Güvenlik konusunu anlattı.
#HackerPek çok kullanıcı farkında değil, ancak internetin tehlikeli suları olarak da bilinen ve Google'ın uzak durduğu Dark Web, bilgileri hack'lenenlerle dolu. Siber saldırganlar, kişisel bilgileri ele geçirdiklerinde Dark Web üzerinden oldukça düşük fiyatlara satıyor ve mağdur kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artıyor.
#GüvenlikWatchGuard, 2020 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin İnternet Güvenlik Raporu’nun yayımlandığını duyurdu. Araştırmadan elde edilen en önemli bulgular arasında, COVID-19'un güvenlik tehdidi ortamını nasıl etkilediğine, uzaktan çalışmaya geçişe rağmen saldırganların kurumsal ağları hedeflemeye devam ettiğine ve salgınla ilgili kötü amaçlı domainlerde ve kimlik avı kampanyalarında artışa dair kanıtlar bulunuyor.
#TeknolojiFortinet, 2020 Remote Workforce Cybersecurity Raporu'nu yayınladı. Araştırma, uzaktan çalışma yöntemine hızlı geçişin birçok kurum için zorlu olduğunu ortaya koydu. Aynı araştırma, kurumların uzaktan çalışmanın getirdiği güvenlik risklerini hedef alacak şekilde yapılanması gerektiğini de gösterdi.
#FortinetKariyer gelişiminde, çalıştığınız şirketlerin kültürü, yöneticilerinizin tavrı, duruşu, karakteri, liderlik stili oldukça önemlidir. Özellikle, yeni mezun, tecrübesiz gençler açısından ilk çalıştıkları yöneticiler avantaj ya da dezavantaj olabilir. Ben, bu alanda çok şanslıydım, gerçekten bana güvenen, alan tanıyan, önerdiğim projeleri gerçekleştirmem için imkan sağlayan ve örnek teşkil eden çok önemli liderler ile çalışma imkanım oldu. Tabii herkesin çalışma hayatında olduğu gibi çok kötü (hem karakter, hem de iş yapış şekli olarak) yöneticiler ile de çalıştım ve onları da gözlemleme imkanım oldu. Bu da çok değerliydi. Negatif yöneticilerden de önemli dersler alıyorsunuz. Onlardan nelerin yapılmaması gerektiğini öğreniyorsunuz…
#HürriyetKüçük işletmeler çalışanların işlerini evden yürütmesi için şirket cihazlarını kullanmasına çok fazla izin vermese de bu kategorideki çalışanların yalnızca üçte biri (%34) salgın sırasında evdeyken kendi şahsi dizüstü bilgisayarları, tabletleri ve akıllı telefonlarıyla güvenli bir şekilde nasıl çalışacaklarına dair bilgi alıyor. Bu dönemde kurumsal veriler şirket ağının dışına daha çok çıkıyor. Kaspersky’nin evden çalışma üzerine yaptığı araştırmada elde edilen bu sonuçlar, küçük işletmelerde korunma ve güvenlik farkındalığının ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.
#KoronavirüsTüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını ile birlikte hem ülkemizde hem de dünyada birçok şirket çalışanların ve müşterilerin güvende olmaları için evden çalışma modeline geçti. Ancak evden çalışma modeli gerekli önlemler alınmadığı takdirde şirketler ve çalışanlar açısından büyük bir risk oluşturuyor.
#HackerOkulların tatil olduğu Türkiye’de pek çok şirket de personelini evden çalıştırma eğiliminde. Bu, kurum verilerine bilgisayar ve telefonlarla uzaktan erişim yapılması anlamına geliyor. Ancak uzaktan erişim, çeşitli siber güvenlik riskleri de beraberinde getiriyor. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, kurum dışında çalışılması durumunda cihazlara dijital virüslerin bulaşmaması için şirketlerin ve personelin dikkat etmesi gerektiği konulara dikkat çekti.
#Eset