Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını yıl sonuna kadar ödeyenlerin gecikme cezalarının silineceğini açıkladı. Bu gelişmenin ardından, GSS borçlarının olup olmadığını merak eden vatandaşlar, GSS borç sorgulama hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki, GSS borç sorgulama nasıl yapılır?
#GSSGenel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanlığı, GSS ile ilgili açıklama yaptı. . GSS primlerini ödeme imkanı olmayan vatandaşlar, 2 Nisan'a kadar borçlarını sildirebilecek veya yapılandırabilecek. Fırsatı değerlendirmek isteyen vatandaşlar, ‘prim borcum var mı?’ sorusuna yanıt bulabilmek için SGK borç sorgulaması yapıyor.
#SGK Borç SorgulamaGSS borcuna af bekleyen vatandaşların beklediği haber geldi. Yaklaşık 5 milyon vatandaşın prim borçları 1 Nisan'dan itibaren yeniden hesaplanacak. Gecikme cezaları ve faizler silinecek. Peki, binlerce vatandaşı ilgilendiren GSS nedir? GSS borç sorgulaması nasıl yapılır?
#Gss2016 yılıyla beraber asgari ücrete yapılan %30’luk zammın ardından Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerine de zam geldi ve en düşük 50 TL olan GSS primi 65 TL’ye çıktı. Peki, e-Devlet üzerinden GSS prim borcu sorgulaması nasıl yapılır? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...
#GSS2016 yılıyla beraber asgari ücrete yapılan %30’luk zammın ardından Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerine de zam gelmiş en düşük 50 TL olan GSS primi 65 TL’ye çıkmıştı. Şimdi ise yapılan yeni düzenlemeyle beraber GSS primleri için tek bir prim tutarı belirlenecek ve herkes aynı ücreti ödeyecek. Peki, yeni GSS primleri ne kadar olacak? e-Devlet üzerinden GSS prim borcu sorgulaması nasıl yapılır? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...
#GSSGenel sağlık sigortası borç sorgulaması artık online öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası prim borçları e-Devlet üzerinden takip edilebiliyor. SGK GSS borç sorgulama nasıl yapılır? Prim borçları nasıl öğrenilir? Detaylar haberimizde…
#SGK GSSTürkiye 2024’e yüzde 49 oranında artan yeni asgari ücretle girdi. Bu, 1 Ocak’tan itibaren sosyal güvenlik sisteminde de değişiklik demek. İşsizlik maaşından isteğe bağlı sigorta primine, borçlanma oranından yaşlılık aylığına işte tüm kalemlerde yeni rakamlar...
#Asgari ÜcretAsgari ücrete gelen yüzde 49.11 oranındaki zamla birlikte doğum, askerlik, avukatlık stajı, doktora veya tıpta geçen uzmanlık borçlanması gibi ücretlerde de artışlar yaşandı. Artıştan etkilenememek için 1 Ocak 2024 tarihinden önce borçlanma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
#AskerlikAsgari ücretle çalışanların kıdem tazminatları artan brüt asgari ücret tutarıyla birlikte yükseliş yaşadı. Asgari ücrete gelen yüzde 49.11 oranında zamla birlikte 10 yıldır asgari ücretle çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 200 bin 21 lira oldu.
#Asgari ÜcretÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2024 Mali Yılı Bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. 12.2 milyon çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ödenecek. Yakın zamanda sosyal iyileştirmeleri gerçekleştireceğiz" açıklamasını yaptı.
#Vedat IşıkhanSoru: Memurlara yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam 31 Aralık tarihine kadar mı geçerli? Hazine ödemesi devam edecek mi? Seyyanen zam taban aylığa eklenecek mi? Memur emeklisine seyyanen zam verilecek mi? Görevdeki memurlara yapılacak zam, kök maaşa olursa bazı memurlar hiç fark almayacak mı?
#E-DevletAsgari ücretteki yüzde 34.04’lük artış sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyecek. Yeni asgari ücretle birlikte; doğum ve askerlik borçlanmasından işsizlik maaşına, genel sağlık sigortası priminden isteğe bağlı sigortalılık ödemelerine, Bağ-Kur primlerinden 65 yaş aylığına kadar tüm ödemeler de artacak.
#Asgari Ücret2023 yılı asgari ücret açıklandı. Buna göre asgari ücret yüzde 54.66 artarak, brüt 10 bin 8 liraya, net 8.506 liraya çıktı. Yeni senede asgari ücretin işverene maliyeti de 11.759 lira oldu. Asgari ücretteki yüzde 54.66’lık artış sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyecek.
#Asgari ÜcretPrim borçlarını yapılandıran vatandaşların kanunun getirdiği avantajlardan yararlanabilmesi için borçlarının ilk taksit ödemesinin bugün yapılması gerekiyor. Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşların 30 Kasım tarihine kadar gelir testi yaptırmaları durumunda çıkan sonuca göre geliri asgari ücretin üçte birinin altında olanların tüm borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.
#Borç YapılandırmaSosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 7326 sayılı kanun kapsamında 1 milyon 190 bin kişinin toplam 61 milyar liralık yapılandırma başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödemeleri 30 Kasım 2021’e kadar yapılabilecek.
#Borç Yapılandırma