Yeni varyant Omikron’un etkisiyle vakaların tırmanması, final sınavları dönemine giren üniversitelerin de yeni kararlar almasına neden oldu. YÖK, sınavların yüz yüze mi yoksa uzaktan mı yapılacağı kararını üniversitelere bırakmıştı. Onlar da kararlarını verdi. İşte bazı okulların final kararları...
#Yüz Yüze EğitimÜniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül’de başlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu sene üniversitelerin salgının seyrine göre yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim ya da hibrit eğitim konusunda kendi kararlarını vereceklerini duyurdu. Bu duyurunun ardından eğitim öğretimin nasıl sürdürüleceği her üniversitenin kendi inisiyatifine kalmış oldu. Üniversitelerin güz yarı yılı açılış tarihleri 27 Eylül ile 18 Ekim arasında farklılık gösteriyor. Yüz yüze eğitimin ağırlıklı olarak tercih edildiği yeni dönem çalışmalarında ders kredilerine ve programın durumuna bağlı olarak çevrim içi derslerin de yapılması planlanıyor. Yeni dönem için hangi üniversite nasıl bir eğitim planlıyor? 30 üniversiteye nasıl açılacaklarını sorduk:
#Üniversite1 Mart’ta başlayan kontrollü normalleşme uygulamasının sona erip ermeyeceğinde, önümüzdeki iki haftalık süredeki vaka, ölüm, mutasyonlu virüs ve hastane doluluk oranı belirleyici olacak. 14 günlük takvime bakılacak, Türkiye haritasının kırmızıya dönmesi durumunda kısıtlamalar yeniden devreye alınacak.
#Risk HaritasıMEB tarafından öğretmenlerin mesleki gelişim programlarının 8-12 Şubat'ta çevrimiçi düzenlenmesine karar verildi. Öğrencilerin aşamalı ve seyreltilmiş eğitim ile hibrit eğitim süreçlerinde öğrenme kazanımlarına ilişkin eksikliklerinin giderilmesi için tamamlayıcı eğitim planlamaları çevrimiçi yapılacak.
#MEBMEB tarafından, 1 milyona yakın öğretmenin kasım ara tatil dönemine yönelik çevrimiçi düzenlenecek mesleki çalışmaları, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Haftası kutlama etkinliklerini içerecek şekilde hazırlandı. Okullarda 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı aşamalı ve seyreltilmiş eğitim ile hibrit eğitim süreçleri ile uzaktan eğitim çalışmaları değerlendirilecek. Öğretmenlere yönelik çevrimiçi ortamda müzik dinletileri, konserler, kısa film, anı, resim, şiir, deneme hikaye, akıl ve zeka oyunları yarışmaları düzenlenecek, ayrıca eğitimde fark yaratan öğretmenlerin başarı öyküleri, emekli öğretmenlerle söyleşi, öğretmenlerin öğrenim hikayelerini içeren sunular planlanacak.
#ÖğretmenİSTANBUL'da okul servislerinin bir çoğu öğrenci sayısının az olması nedeniyle çalışmıyor. Son yapılan UKOME toplantısında servisçilere verilen yüzde 11,50 oranındaki zammı yetersiz bulan servis şoförleri giderlerini karşılayamadıklarını belirtiyor. Veliler ise servislerinin çalışmaması nedeniyle çocuklarını kendi imkanları ile okula getirip götürüyor.
#Okul ServisiPandemi nedeniyle okulların ne zaman açılacağı, açılırsa eğitimin nasıl olacağı gibi soru işaretleri velileri yeni bazı eğilimlere yönlendirdi. Bunlardan en yaygın olanları çocukları özel okullardan alıp devlet okullarına kaydetmek, yazlık bölgelerdeki okullara yönelmek ve evde özel öğretmen tutmak olarak ortaya çıkıyor...
#YAZAROkulların 31 Ağustos'ta online olarak, 21 Eylül'de ise seyreltilmiş eğitim modelinde açılacağının kararlaştırılmasıyla birlikte öğretmen seminerleri takvimi de gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığınca, 2020-2021 eğitim öğretim yılı öncesinde düzenlenecek ağustos dönemi mesleki çalışma programının detayları belirlendi. Peki, mesleki çalışma programına göre, öğretmenlerin seminerleri ne zaman başlayacak, seminerler online mı olacak
#Öğretmenlerin Seminerleri Ne ZamanMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamaları ardından gündeme gelen konulardan biri de seyreltilmiş eğitim oldu. Selçuk, yeni eğitim-öğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılacağını, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş şekilde geçileceğini bildirdi. Peki, seyreltilmiş eğitim ne demek?
#Seyreltilmiş EğitimMilli Eğitim Bakanı Selçuk okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağını, 21 Eylül’den itibaren ise kademeli olarak yüz yüze eğitime geçileceğini açıkladı. Bu açıklamaları uzmanlara sorduk. İşte 2020-2021 eğitim öğretim yılıyla ilgili olası yol haritası:
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaptığı açıklamada devlet okullarının 31 Ağustos’ta uzaktan eğitime, 21 Eylül’den itibaren ise aşamalı olarak yüz yüze eğitime başlayacaklarını, dileyen özel okulların ise 17 Ağustos’tan itibaren uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabileceklerini belirtti. Fakat bu açıklamanın bu günün şartlarına göre yapıldığını unutmamak gerekir.
#OKULHibrit eğitim modeli nedir? Hibrit eğitim modeli, koronavirüs pandemisinde eğitim sisteminde alternatif modellerden biri olarak gündeme geldi. Bakanlık, okullardaki durumla ilgili olası senaryoları daha önceden duyurmuştu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, hibrit eğitim sisteminin detaylarını paylaşarak, "Daha önce açıkladığımız hibrit modele göre, yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada verilecek." demişti. 2020 2021 eğitim öğretim döneminde seyreltilmiş eğitim modelinin uygulanacağının açıklanmasının ardından gözler hibrit eğitim modeline çevrildi. İşte, hibrit eğitim modelinin uygulanış sistemiyle ilgili yapılan açıklamalar.
#Hibrit Eğitim NedirMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından okulların açılış tarihiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Selçuk 21 Eylül'de okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını ifade etti. 2020 2021 eğitim öğretim yılında aşamalı ve seyreltilmiş eğitim modelinin de uygulanacağını bildiren Selçuk, dileyen özel okulların 17 Ağustos Pazartesi gününden itibaren eğitim faaliyetlerine başlayabileceğini söyledi. Peki, özel okullarda online eğitim mi olacak? İşte, özel okullarda eğitim sistemiyle ilgili yapılan açıklamalar.
#Özel OkullarSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlık ettiği Koronavirüs Bilim Kurulu "eğitim" gündemiyle bir araya gelen toplantı sona erdi. Bilim Kurulu toplantısı sonrası Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaptı. Selçuk, "31 Ağustos'ta uzaktan eğitim başlayacak. Yüz yüze eğitim 21 Eylül'de geçilecek. İsteyen özel okullar 17 Ağustos'tan itibaren uzaktan eğitime başlayabilecek." dedi.
#HaberSeyreltilmiş eğitim modeli ne demek? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılış durumuyla ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından değerlendirme yapan Selçuk, "Seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık, uzaktan eğitimle, canlı dersler, EBA TV vasıtasıyla giderilecek." dedi. Seyreltilmiş eğitim modeli okulda verilen temel derslerin saatlerinin de düşürülmesi anlamına geliyor. İşte, ayrıntılar...
#Seyreltilmiş Eğitim Modeli NedirTBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitim modeline pandeminin seyrine göre Bilim Kurulu’nun tavsiyesiyle karar verileceğini söyledi. Selçuk, üzerinde çalışılan ‘hibrit eğitim’le ilgili de detay verdi.
#GazetehaberleriÖzel okullar, 15 Ağustos'tan sonra üç haftadan az olmamak kaydıyla yüz yüze yapacakları telafi eğitimi için planlama ve hazırlık çalışmalarına başlarken, bu süreçte öğrencilerin gereksinimleri dikkate alınarak kişiye özel yoğunlaştırılmış ya da seyreltilmiş eğitim verilmesi planlanıyor.
#Meb2021 yılı eğitimde yeni uygulamalıların ve görev değişimlerinin yılı oldu. Yılın ilk eğitim öğretim dönemi aralıklarla yüz yüze ancak ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle geçti. Eylül ayı itibariyle ilk ve ortaöğretim tam zamanlı, üniversiteler kısmen yüz yüze kısmen uzaktan eğitimi ön gören hibrit eğitim modeliyle öğrencilere kapılarını açtı.
#EğitimAralık 2019’da, ilk olarak Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs hastalığı (COVID-19) 2021 yılının sonlarına geldiğimiz bugünlerde de tüm dünyayı çok boyutlu etkilemeye devam ediyor. Ülkeleri ekonomik, siyasi, sağlık ve toplumsal açıdan dönüşüme zorlayan bu salgın karşısında etkilenen diğer bir alan ise eğitim ve eğitim uygulamaları oldu. Ülkeler, salgının seyrini azaltabilmek amacıyla insan hareketliliğini en aza indirgemeyi amaçlayarak bu doğrultuda öncelikle eğitim alanında çeşitli önlemler aldılar.
#Konuk YazarÇocukların hem akademik hem de sosyal ve duygusal beceriler açısından son 1,5 yılda yaşadıklarını yüz yüze eğitime döndükten sonra daha net gözlemlediklerini dile getiren öğretmenler, kayıpların kendilerini zorladığını söylüyor ve bu konuda en büyük desteği velilerden bekliyor.
#EğitimMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3 Aralık’ta 750 engelli öğretmen ataması yapılacağını ifade etti. Özer ayrıca "İkinci döneme 5 bin ana sınıfını yetiştireceğiz ve 5 yaştaki yüzde 78 olan okullaşma oranını yüzde 85'e çıkartacağız. 2022 yılının sonunda 3 bin anaokulunu 40 bin de ana sınıfını yapabilecek durumdayız." açıklamasında bulundu.
#ÖğretmenMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer dün akşam CNN Türk’te Hande Fırat’ın sunduğu Gece Görüşü programında eğitim gündemini değerlendirdi. Kapatılan sınıf sayısının 5 bin 900, kapanan okul sayısının ise 2 olduğunu açıklayan Özer, bu sınıflardan karantina süreçlerini tamamlayanların yeniden açıldığını söyledi.
#Milli Eğitim BakanıÖzel okulları temsil eden beş dernek okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili ortak açıklama yaptı. Dünya genelinde okulları en uzun süre kapatan ülke durumuna düşmenin kabul edilemez olduğu söylenen açıklamada, yüz yüze eğitimin bütün sınıflarda hemen başlatılması gerektiği belirtildi.
#Özel Okul