Servet-i Fünun, ''sanat için sanat'' anlayışını benimseyen yazarların oluşturduğu bir edebiyat topluluğudur. Adını, ilk sayısı 17 Mart 1891 yılında çıkmış olan Servet-i Fünun Dergisinden almıştır. Kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz'dür. Servet-i Fünun döneminin özeliklerini, romanlarını ve şairlerini sizin için derledik.
#Serveti Fünun Dönemi Nedir?Servet-i Fünun devri, 1896 senesinde başlamıştır. Bu dönem, edebiyatımızda ciddi olarak, mühim dönemlerden biridir. Servet-i Fünun edebiyatının oluşmasında bu dönemin fazlasıyla etkisi vardır. Peki, Servet-i Fünun dönemi nedir? Serveti Fünun dönemi edebiyatı özellikleri neler ve Servet-i Fünun dönemi edebiyatı sanatçıları kimlerdir? Şimdi bu soruların cevaplarını detaylıca hazırladık.
#Servet-İ FünunTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimNazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır. Manzum hikayeler şiir şeklinde yazılır. Olay, yer, kişi ve zaman gibi kavramlar da manzum hikayede yer alır. Bu türün Edebiyatta ilk adımlarını Recaizade Mahmut Ekrem atmıştır. Bu yazı türü, Servet-i Fünun Dönemi'nde kullanılmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Manzum Ne Demek?