6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz‘Our Boys Did It’ (Bizim Çocuklar Yaptı) adlı son sergisini birkaç ay önce İstanbul Brieflyart’ta açan çağdaş resmin usta ismi Şenol Yorozlu, 73 yaşında hayata veda etti. Kendisini “Hakiki bir tarih hamalı” olarak tanımlayan, “Ben çağdaş sanatçıyım. Zamanımın ve günümün bilincindeyim” diyen, en başta astar atmayarak tuval resmiyle çatışan, tuvalinin önü kadar arkasını da önemseyen Trabzon’lu ressam Şenol Yorozlu’yu sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in sergi vesilesiyle Hürriyet Kitap Sanat’ta yayımlanan yazısıyla uğurluyoruz...
#Şenol YorozluEn başta astar atmayarak tuval resmiyle çatışan, piyasaya hiç bulaşmayarak tuvalinin önü kadar arkasını da önemseyen Şenol Yorozlu, uzun bir aradan sonra görülmemiş resimleriyle huzurlarımızda! Brieflyart’ta açılan ‘Our Boys Did It’ (Bizim Çocuklar Yaptı) sergisi 17 Şubat’a kadar devam edecek.
#Şenol Yorozluİstanbul’un çevresindeki köylerde yapılan hayvancılıkta mandaların özel bir yeri vardır. Şöyle bir şehir dışına çıkıp kır havası alayım dediğinizde yol kenarında satışı yapılan en önemli yöresel ürünün manda sütü, yoğurdu ve kaymağı olduğunu görürsünüz. Ya da görürdünüz demek daha doğru?
#17. İstanbul Bienali‘Sanatçıdan koleksiyonere’ mottosuyla online müzayede platformu olarak yolculuğuna başlayan Brieflyart, Gümüşsuyu’nda şehre yeni bir sanat alanı sunmak üzere ‘Kültürel Aktarımlar’ sergisiyle kapılarını sanatseverlere açtı. Nilgün Yüksel’in küratörlüğündeki Ali Atmaca, Bubi, Horasan, Hüsamettin Koçan, Meriç Hızal, Onay Akbaş ve Şenol Yorozlu’nun eserlerini bir araya getiriyor.
#BrieflyartSanatatak, Artweek@Akaretler’e Şenol Yorozlu sergisiyle katılıyor. Aslında yakında çıkacak ‘Sayıların Yerleşimle İlgisi Yoktur’ adlı Murat Yurttutan koleksiyon kitabının sergisi bu. Sanatatak’ın kurucusu, eleştirmen Ayşegül Sönmez, “Şahsi biriktirmeleri çok önemsiyorum; bir sanatçıdan vazgeçmemeyi, yıllar içinde onu yakından tanımayı, onunla birlikte derinleşmeyi... Murat Bey de böyle yapmış. Koleksiyonerlerden şahsi tercihlerde bulunmalarını bekliyorum. Çünkü bu şahsiliğin piyasaya ve onun geçici banal zevkine bir direnç noktası oluşturabileceğini düşünüyorum” diyor.
#SanatatakBu yaz özellikle Bodrum’da İstanbul’u aratmayacak bir sanat ortamı oluştu. İstanbul’un kimi önemli galerileri Bodrum’da şube açarken, kimi galeriler de temsil ettikleri sanatçıların eserlerini büyük turizm projelerine dahil edip sergiliyor. Tatil yerlerindeki önemli sanat duraklarını derledik...
#Sanat SayfiyedeMine Sanat Galerisi, 35. yılına gireceği bu sezonda özel bir proje ile Antonina Sanat Galerisi’nde yeni sanat sezonuna başlıyor. Sergide, 1980’ler Türkiyesinde çağdaş sanata sevgi ve inançlarıyla, çağdaş çizgideki Mine Sanat Galerisi’ne güven duyarak koleksiyon yapmaya başlayan Alman kökenli Dagmar Göğdün - eşi Doğuş Holding ve Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi merhum Sadi Göğdün ve Ecz. Ayla Uluhan - eşi Av. Sabit Uluhan’a ait eserler yer alıyor.
#Mine Sanat Galerisi“Baba Beni Okula Gönder” kampanyası beşinci yılında yine, kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunacak çok özel bir etkinliğe imza atıyor. Milliyet Gazetesi’nin 60. yılına da denk düşen projenin üzerinde geçtiğimiz yıl haziran ayından bu yana çalışılıyor.