Kanundaki boşluktan faydalanarak insanların hayatını kabusa çeviren sahte imza ve karekod çetelerine yönelik 'önlem' arayışları sürüyor. Mağdurlara ve uzmanlara göre senetler için 'noter formülü' masaya yatırılabilir. Karekod usulsüzlüğü için de yeni arayışlar var ancak ortak görüş en büyük önlemin 'dikkat' olduğu...
#Senet DolandırıcılığıADANA'da trafik polisi Mustafa Görenoğlu'nu (33) şehit eden ve 'Bozdoğanlar' olarak tanına suç örgütü liderleri Hasan Bozdoğan ile İskender Kayagiydiren hakkında toplam 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1198 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. 2 liderin de aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.
#AdanaERGENEKON davası başta olmak üzere bir çok kumpas davasında imzası bulanan eski Savcı Zekeriya Öz hakkında ByLock kullandığı iddiasıyla yeni bir dava daha açıldı. İddianamede, Öz’ün soruşturmaları örgütün verdiği talimatlar doğrultusunda yaptığı savunuldu. Yine iddianamede Öz'ün, FETÖ/PDY mensuplarının haberleşme uygulaması ByLock'u iki ayrı hattında kullandığının belirlendiğine yer verildi. "Gencos" kullanıcı adını kullanan Öz'ün bazı mesajlarında, "Bu saatten sonra içeri girmek boşa yatmak olur. O nedenle siz de kuzu kuzu teslim olmayın, uluslararası girişimler çok önemli. Eğer, 'Kaçmak yok, sonuna kadar direnişe devam.' denseydi, sorguda şov yapmayı düşünüyordum. Bir tane sahte pasaport ayarlayabilirim" ifadeleri bulunduğu aktarıldı. Zekeriya Öz'ün Almanya'nın Ulm şehrinde olduğu iddia ediliyor.
#Murat Özcanİstanbul'da banka müdürü Seçil Erzan ile birlikte 6 sanığın, aralarında Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan'ın da bulunduğu 18 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılanmalarına başlandı. Erzan savunmasında, "Ben batmak üzere olan bir geminin kaptanıydım. Dolandırıcı olsam gemi batar ben kurtulurdum. Suça konu olan bakiyenin bende olmadığı, bu bakiyeyi bir yerde saklamadığımı, bununla bir şeyler almadığımı salondakilerin bildiğini çok iyi biliyorum. Bakiyenin 45 milyon olmadığını bildiklerini de biliyorum. İddianamede adı geçenlerle paradan para kazanma konusunda ortak noktamız vardı" dedi. Seçil Erzan, "Faiz adı altında bu insanların aza tamah etmemeleri, çok kazanmak istemeleri beni bu hala soktu" ifadelerini kullandı. Savunmasında Erzan 2020 yılında Fatih Terim'den 300 bin dolar aldığını da ifade etti.
#Seçil Erzanİstanbul'da banka müdürü Seçil Erzan ile birlikte 6 sanığın, aralarında Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan'ın da bulunduğu 18 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılanmalarına başlandı. Erzan savunmasında, "Ben batmak üzere olan bir geminin kaptanıydım. Dolandırıcı olsam gemi batar ben kurtulurdum. Suça konu olan bakiyenin bende olmadığı, bu bakiyeyi bir yerde saklamadığımı, bununla bir şeyler almadığımı salondakilerin bildiğini çok iyi biliyorum. Bakiyenin 45 milyon olmadığını bildiklerini de biliyorum. İddianamede adı geçenlerle paradan para kazanma konusunda ortak noktamız vardı" dedi. Seçil Erzan, "Faiz adı altında bu insanların aza tamah etmemeleri, çok kazanmak istemeleri beni bu hala soktu" ifadelerini kullandı. Savunmasında Erzan 2020 yılında Fatih Terim'den 300 bin dolar aldığını da ifade etti.
#Seçil ErzanEmniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca örgütlü şekilde mali suç işleyen gruplara yönelik sabah saatlerinde 43 ilde eş zamanlı “Dümen Operasyonu” başlatıldı. Operasyon kapsamında mali suç örgütleri üyesi 226 şahıs hakkında gözaltı kararı bulunurken, 176 kişi gözaltına alındı. 268 şahıs ise ifadelerine başvurulmak üzere Emniyete davet edilecek. CNN TÜRK İstihbarat Şefi Nihat Uludağ canlı yayında operasyonun detaylarını ve dolandırıcıların akılalmaz tekniklerini aktardı.
#Dümen OperasyonuSayıları on binlerle ifade edilen ‘devremülk’ mağdurlarının ikinci bir kez zarara uğratıldığı iddia edildi. Bu kez devreye, mağduriyetlere yol açan firmaların eski çalışanlarının girdiği ileri sürülüyor. Mağdurların iddiasına göre bu kişiler, mağdurlara ulaşarak vekâletname alıyor ve anlaşmalı oldukları avukatlara yönlendiriliyor. Avukatların, şirketlerden tahsilat yapmalarına rağmen, mağdurlara eksik ödeme yaptıkları öne sürülüyor.
#Gazetehaberleriİstanbul'da 92 yaşındaki emekli doktor Mahmut Karaağaç, dolandırıcılar tarafından sahte senetlerde 10.6 milyon dolar dolandırıldığını evine haciz gelmesiyle öğrendi. Doktor Karaağaç, evinde yapılan haciz sırasında kalp spazmı geçirdi. Sanıklar, Aşkın A., Selahattin A., Mehmet Ali P., emekli doktor Karaağaç'ın, aileden miras kalan Eminönü'ndeki iş hanındaki hissesini satın almak için 10.6 milyon doları, resmi hiçbir işlem yapmadan, bavullar içerisinde kendisine elden verdiklerini ileri sürdüler. Sanıklar yaşı ilerlemiş bir insana bu tutardaki paranın, tapu devri bile yapılmadan çantada verilmesini ise “Laleli'de alışveriş böyle yapılır" sözleriyle açıkladı.
#İstanbulBorsa İstanbul’da işlem gören ve patronunun banka satın alacağını iddia ettiği şirket Marka Yatırım Holding’de 15 kişi hakkında piyasa dolandırıcılığı suç duyurusu ve 16 kişiye de işlem yasağı getirildi. Şirketin patronu Mine Tozlu Sineren ve eşi İbrahim Sineren hakkında da suç duyurusu yapıldı.
#Mine Tozlu SinerenAntalya'da, iki akrabasını bakır ticareti yapıp kar payı vereceğini söyleyerek 3 milyon 600 bin TL dolandırdığı iddia edilen hurdacı A.T., ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya katılan 2 tanık, kendilerinin de A.T. tarafından dolandırıldıklarını ileri sürdü.
#HurdacıDÜZCE’de köylülerin dolandırıcılık iddiasında bulunduğu yönetmen Halit Sunal, "Kesinlikle böyle bir şey yoktur. Ayrıca hesap sorulacak kişi de ben değilim. Hesap sorulacak biri varsa filmin yapımcısıdır" diye konuştu,
#Kemal SunalSahte senedin son kurbanı şarkıcı Meltem Yaman oldu. Üç yıl önce düzenlenmiş görünen senetle Yaman’a yönelik icra takibi yapıldı hesaplarına ve evine haciz konuldu. Senet alacaklısı görünen Hünkar Meletli’yi 6 yıl önce 1-2 kez gördüğünü söyleyen Yaman savcılığa başvurdu. 4 kez cezaevine girip çıkan Meletli hakkında, adliyelerde benzer suçlardan 242 dosyanın olduğu öğrenildi.
#Meltem Yamanİstanbul’da, internet ve radyolarda “Kimliği getir daireyi götür” şeklinde ilanlar verip, kurdukları paravan emlak ofisleri üzerinden 100 milyon TL’lik vurgun yapan 30 kişilik emlak çetesi çökertildi. Çete üyelerinin tarla olan arazileri arsa olarak sattıkları, hayali daireler için kaparo aldıkları, düşük metrekareli evleri yüksek metrekare olarak gösterdikleri, ipotekli daireleri sattıkları anlaşıldı. Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, Beylikdüzü, Esenyurt’ta emlak dolandırıcılığı olaylarının artış göstermesi üzerine planlı çalışma başlattı. Polis yaptığı araştırmada vurgun olaylarının organize bir çete tarafından yapıldığını tespit etti. Çete, Beylikdüzü ve Esenyurt bölgesinde emlak alışverişinin yüksek olmasını nedeniyle bu bölgeyi hedef seçmişti. Normal inşaat-emlak firması görünümünde bir ofis açan çete, güvenli olduğunu hissettirmek adına kadın elemanlar çalıştırıyordu. Organizasyonu yöneten kişiler bu ofislere hiç gelmedi. Örgüt lideri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda tarla olan yerler arsa olarak satıldı. Düşük metrekareli daireler yüksek metrekare olarak gösterilip satıldı. İpotekli daireler müşterilere satıldı. Orta kat bir daire gösterilip bahçe katı satıldı. Ağlarına kurban düşürmek için internete ve radyolara “Kimliği getir daireyi götür” ilanları verdi. Çete, satıştan önce kaparo alıyordu. Satış sırasında da satışta problem çıktığını söyleyerek kaparoyu geri ödemiyordu. Çete bu yöntemlerle çok sayıda kişiyi 100 milyon TL dolandırdı.Yapılan tespitlerin ardından Esenyurt’ta 24, Avcılar’da 4, Küçükçekmece‘de 2, Beylikdüzü, Başakşehir ve Arnavutköy’de birer adrese, 32 şüphelinin yakalanması için operasyon başlatıldı. 30 kişi gözaltına alındı. Aramalarda, 20 tapu, 40 çek ve senet, 35 telefon, çok sayıda bilgisayar belleği, çok sayıda taşınmaz gayrimenkul satış sözleşmesi, müşteki şahısların isimlerinin ve müştekilerden dolandırılan meblağların yazılı olduğu notlar bulundu. Çetin AYDIN/İSTANBUL
#EmlakÇok sayıda şirketin başına gelen ‘sahte senet oyunu’ bu kez 50 ülkeye ihracat yapılan bir fabrikanın başına geldi. Dolandırıcılık suçundan 11 yıl 8 ay hapis cezası alan Fatma T.’nin icraya koyduğu 3 milyonluk liralık senetler için fabrikanın banka hesapları dahil tüm varlıklarına haciz konuldu. Şirket avukatlarının savcılığa yaptığı suç duyurusu sonrası 3 milyon liralık 6 sahte senedi icraya koyan şebekenin üyeleri yakayı ele verdi. Aralarında, şirket sahibini tanıyan iki kişinin de olduğu 8 kişinin tüm görüşme kayıtları mercek altına aldı. Savcılığın soruşturma dosyasında şüpheli listesinde bir holding sahibi de yer aldı.
#Meryem AnaTüm senenin stresini atabilmek için tatil hayali kuranlar, otelde kalmak, yazlık almak, devre mülke girmek ya da turlarla gezmek seçeneklerini tercih ediyor. Yaz aylarında tatil düşü kuranlara, çoğalan dolandırıcıların hedefi olmama konusunda Avukat Elvan Kılıç tavsiyelerde bulunuyor.
#Tatil TurizmKayseri'de 'postacı', 'kurye' ve 'vergi dairesi çalışanı' gibi davranıp tebligat imzalattıkları kişilerin imzalarını hileli yöntemlerle senetlere işleterek dolandırıcılık yapan suç örgütünün mağdur ettiği kişi sayısının 30'u bulduğu ve 20 milyon TL vurgun yaptığı ortaya çıktı. Kayseri tarihinin en büyük mali dolandırıcılığını ortaya çıkaran polisin soruşturmayı halen devam ettirdiği, mağdur sayısının her geçen gün arttığı belirtildi. Örgüt lideri olan tutuklu Ümit Selim Özkan'ın geçmişte elde ettiği haksız kazançlarla vergi rekortmenleri arasında yer aldığı da belirlendi.
#KayseriAnkara'da yüksek değerdeki arsa ve tarlaları bir tapu memurunun da yardımıyla sahte kimlik ve dosyalar ile üçüncü kişilere sattıkları iddia edilen suç örgütü üyesi 6 kişi gözaltına alındı.
#Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü