ALAÇATI’nın ünlü dondurmacılarından Gelato Fabbrica, birbirinden lezzetli çeşitleriyle beğeni topluyor. Gelato Fabbrica, pancar şekeri kullanılarak ürettiği dondurmalarıyla gerçek ev yapımı doğal lezzetleri barındırıyor. Gelato Fabbrica’nın kurucularından Ali Rıza Cankorur ve Elra Ağın Cankorur, “Biz dondurma yemeyi seven çocuklardık. Büyüdük, dondurma sevgimiz işimiz oldu” diyor.
#1Sosyal medyada glütensiz beslenme furyası esiyor. Unsuz kek, şekersiz dondurma gibi tarifler beğeni rekoru kırıyor. Ancak iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya uyarıyor: Çölyak olanlar dışında glütensiz beslenenlerde kalp hastalığı riskinin, glüten tüketenlere oranla yüzde 25 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
#Sosyal MedyaDünyanın en tartışmalı tatlandırıcılarından biri olan Aspartam, NutraSweet ve Equal gibi markalarca üretilip, satılmaktadır. Şekerden çok daha tatlı olan bu maddenin aslında nedir ve ne gibi zararları vardır detayları ile derledik.
Kurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakHava sıcaklıkları beklentilerin üzerinde. Klimalar ve serinletici fanlar görev başında. Ancak bu cihazlar ne kadar bizi sıcaklardan korusa da, aynı zamanda yediklerimiz de çok önemli. Dondurmalar ve serinleten içecekler ilk akla gelenler arasında. Geliştirilen yeni nesil teknolojiler artık kullanıcıların evde pratik bir şekilde serinletici yiyecek hazırlamasını sağlıyor. Kapsüllü dondurma makineleri, hızlı buz yapma cihazları ve soğuk kahve demleyicileri listenin ilk sırasında. Biz de bu hafta serinleten yiyecek ve içecek hazırlama cihazlarını araştırdık.
#KlimaYaz aylarında en çok tercih edilen tatlıların başında dondurma geliyor. Marketlerde satılan dondurmaların çoğunda yüksek oranda katkı maddesinin yanı sıra, sağlık açısından son derece zararlı olan glikoz-fruktoz şurubu da kullanılıyor. Bazı dondurmaların içinde bulunan süt ise laktozla sorunu olanlara iyi gelmiyor. Bütün bunları göz önünde bulundurduk ve sizin için sütsüz ya da şekersiz dondurma tarifleri derledik. Afiyet olsun...
#Şekersiz DondurmaNisan ayına girdik, havalar ısındı ve yaz geliyor! Artık formumuzu koruma vakti geldi geçti bile ama sıcak yaz günleri de dondurmasız geçmez ki… Bizim aklımızda şimdiden fit ve protein deposu bir dondurma tarifi olsun ki vicdan azabı çekmeden dilediğimiz zaman tüketebilelim.
#Fıstık Emeli Ve Muzlu Dondurma TarifiKilo sorunu yaşamamak ve sağlıklı beslenmek için öyle afili reçetelere gerek yok. Fonksiyonsuz beslenme yerine, normal beslenerek bile yol alabilirsiniz. Nedir peki normal beslenme? Düzenli zamanlarda 3 ana, 2 ara öğünle açlık duygusunu bastırmak, açken yemek, doyduğunuzda yemeği bırakmak.
Geleneksel Maraş dondurmasını modern bir zincir haline getiren Mado, şimdi eğlence dünyasının patronlarından, Sortie ve Salomanje’nin sahibi Erol Kaynar ile birlikte yeni bir dondurma zinciri daha kurdu. Marpop adı verilen yeni kafelerde, ıslak kek arasında, baklavayla, saleple birlikte servis edilen dondurmalar daha az şekerli.
Karpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#MeyveSohbetlerin kulak misafiri, gün içinde kendimize verdiğimiz en güzel ödül ve arkadaş ortamlarında ısmarlanan en ekonomik ikram içeceği hiç şüphesiz çaydır. İşte bu haftaki yazımız çay tiryakisi olup özellikle “Ben çayı şekersiz tüketemem ama şekerli de tüketip kilo almak istemiyorum” diyenler için hazırlandı.
#ÇayKargalak, cavcava, mincane, foşa, uzunmusa, karafındık, çakıldak, palaz… Bunlar 18 çeşit fındık türümüzden birkaçı... Ama öğrendim ki 17’si bir yana Giresun tombulu bir yana... Geçen hafta Giresun’da fındık hasadına katıldım, fındığa artı değer katan insanlarla konuştum. Onlar gastronomimizin gizli kahramanları... İdealist işler yapıp çevrelerine faydalı oluyor ve bizi çok özel ürünlerle buluşturuyorlar.
#Ebru ERKEÜlkemizde en favori içeceklerden biri olan frappe, neredeyse her kahve dükkanında ve kafede bulabileceğiniz soğuk bir lezzet. Onlarca farklı aroma ile hazırlanabilen ve risksiz bir içecek olan frappe hakkında ise birçok kişinin hiçbir bilgisi yok. Tüm dünyada en çok tüketilen kahve bazlı içecekler arasında yer alan içecek ile ilgili merak edilen pek çok konu var. Bu konuların başında ise frappe nedir, nereden geliyor? Frappe hakkında bilmek isteyeceğiniz tüm bilgileri sizler için hazırladım. İşte tatlı ve köpüklü frappe tarifi
#Frappe Tarifi10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#BeslenmeDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#Kahve