OSMANLI Devleti döneminde kara ordusunda görevli, ‘Deli’ adı verilen süvarilerden oluşan, üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri ile dikkat çeken ‘Alabaş’lar, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 36 kilometre uzaklıktaki kırsal Şehriman Mahallesi’nde, her Kurban Bayramı’nın 2’nci günü yapılan şenlikle anılıyor. ‘Deliler’ birliğinin anıldığı şenlik, 200 yıldır sürdürülüyor.
#OSMANLI DevletiBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların parçalarından yapılan kostümleri giyip, çevredekileri korkutan kişiler, bu yıl da 'Alabaş geleneği'ni sürdürüp, Osmanlı dönemindeki 'Deliler' birliğini andı.
#BursaBursa'da 200 yıldır süren gelenek, her kurban bayramında kestikleri hayvanların derilerini giyip insanları korkutuyorlar. Şehriman sakinleri, "Bu gelenek bize atalarımızdan kaldı. Her kurban bayramında kestiğimiz hayvanların derisini üzerimize giyiyoruz. Yüzümüze maske takıp elimize balta ve veya hayvan boynuzu alarak etkinlik için meydanda toplanan kişileri tek tek korkutuyoruz. Bu geleneği yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.
#BursaBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, yaklaşık 200 yıllık gelenek, Şehriman Köyü sakinleri tarafından devam ettiriliyor. Kurban Bayramı'nın ikinci gününde, kestikleri hayvanların derilerini giyen köy halkı, yüzlerine maske geçirip, meydanında toplanan kalabalığı korkutuyor. Osmanlı ordusunda 'Deliler' adı verilen, savaşlarda üstün cesaret göstererek düşman askerini korkutmak için Alabaş kılığına giren süvarileri temsilen köylüler, yıllardır geleneği yaşatıyor.
#BursaBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Şehriman Köyü'nde her Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların derilerini giyip köylüleri korkutma geleneği, bu yıl da devam etti. Osmanlı ordusunda 'Deliler' adı verilen, savaşlarda üstün cesaret göstererek düşman askerini korkutmak için Alabaş kılığına giren süvarileri temsilen köylüler, yıllardır geleneği yaşatıyor.
#BURSA