Derin yağda çıtır çıtır kızarmış sebzelerin pek sağlıklı olmadığını biliyoruz. Ancak domatesli biber ve patlıcan kızartması ya da bir patlıcan yoğurtlaması olmadan yaz da geçmiyor hani… Sık sık olmasa da hakkını vererek yapmak için birkaç önerim ve popüler olan özel bir patlıcan tarifim var.
#Gülay Barbaros AltanDondurulmuş sebzeler çoğu zaman hayat kurtarıcı oluyor. Hele ki mevsimi olmayan sebzelere ihtiyaç duyduğumuzda ilk önce dondurulmuş ürünlere başvuruyoruz. Ancak bu ürünleri kullanırken çok sık yapılan bazı hatalar var. Sizin için bu hataları mercek altına aldık...
#Dondurulmuş GıdalarPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı Beslenmeİzmir denince, Ege denince hele hele zeytinyağı denince önce onun soyadı ile birlikte adı gelir herkesin aklına: Ahmet Güzelyağdöken. Herkes ortalıklarda gurme çığırtkanlığı yaparken, onun tecrübesine dayalı sakinliği ve olgunluğu ilham verici nitelikte. “Malzeme önemli” diyor, “Ege kıymetli” diyor, “Zeytinyağı olmazsa olmaz” diyor ve daha bir çok şey diyor... Her cumartesi %100 İlham Veren Sohbetler’imin ilk konuğu Ahmet Güzelyağdöken’le tadı damağınızda kalacak bir söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyorum...
#1Buzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalBalık çeşitleri protein, karbonhidrat ve yağ asidi bakımından en zengin gıda ürünlerimiz arasındadır. Elbette ki her balık türü bazı özelliklerinden dolayı besin ögesi olarak kullanılamamaktadır. Bu yüzden bazı balık türlerini de akvaryumlarda görmekteyiz. Örneğin Japon balığı denilen balık türü akvaryumda beslenebilmektedir. İstavrit, hamsi, dil balığı, uskumru gibi balık çeşitleri ise besin bakımından zengin olduğu için yenebilmektedir. Bu amaçla yazıda sizlerin bilgi sahibi olması için detaylı olarak tral balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir, nasıl avlanır, faydaları nelerdir, besin değerleri nedir, özellikleri nelerdir, türleri var mıdır detayları ile derledik.
Perakende sektörü son yıllarda her açıdan pek çok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldı. COVID-19'un süregelen etkileri, iş gücü sıkıntısı, tedarik zinciri problemleri, tüketicilerin dijital deneyimlere yönelik artan beklentileri arasında; son dönemlerde bir de “metaverse”, sektör açısından adapte olunması gereken yepyeni bir konsept olarak öne çıkıyor.
#HürriyetTermal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.
#HürriyetTüketicilerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak. Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor. Tüketicilerin eti yıkamak için farklı yöntemler kullandığını belirten Dr. İlkay Gök, yıkanan etin, bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
#Et Yıkanır MıHızla yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip de eklenince bağışıklık sistemimizin her zamankinden çok daha güçlü olması şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, pandemiye özel 9 önemli beslenme kuralını anlattı.
#Covid-19 EnfeksiyonuBelirtilen sürede tarifleri yetiştirmekte zorlanıyor musunuz? 30 dakikalık bir yemek tarifini yaparken, sadece malzemeleri hazırlamanın bile 20 dakikanızı aldığı oldu mu? Cevabınız 'evet'se hemen herkesin yaşadığı bu sorunların çözümü için etkili ipuçlarını burada bulabilirsiniz. İşte tıpkı bir aşçı gibi daha hızlı ve daha verimli yemek yapmanın sırrı…
#Yemek