Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan'daki 5 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden günümüze kadar deprem bölgesinde 100 binin üzerinde artçı sarsıntı olduğunu belirterek, "Bölgede stresin azalmasıyla ilgili 2 yılı da aşabilecek bir süre daha artçı sarsıntıların oluşması olağandır” dedi.
#AdanaBilim insanları, 6 Şubat'taki depremlerde kırılan faylarda stres yığılımı olup, olmadığını tespit etmek amacıyla jeotermal ve gaz potansiyellerini araştırmak için araştırma başlattı. Prof. Dr. Galip Yüce, 'Kırılması beklenen stres yığılımının olduğu fay segmentlerinde anormallikler var mı göreceğiz.' dedi.
#DepremAnkara Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda inceleme yaptı. Pampal, "Savrun Fayı kırılacak ve Adana yıkılacak" görüşüne katılmadığını belirterek, "Adanalılar, Savrun Fayı'ndan dolayı çok tedirgin. Çalışmalarımda Savrun Fayı'nın aktif olduğunu gösterecek hiçbir ipucuna rastlamadım. Kırılacağını gösterir emare yok" dedi.
#AdanaAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir" dedi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından "6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" mesajını paylaştı. Öte yandan AFAD, Kozan'da saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.
#DepremGAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
#Prof. Dr. Süleyman PampalGAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
#Osmaniyeİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremler öncesi bölgede sadece Amanos ve Pazarcık faylarında çalışmalar yapıldığını belirterek, "6 Şubat depremlerine kadar, bilim insanları sadece 2 fayla ilgili bilgilere sahipti. Çok kısa zaman aralığında 2 fay yerine 8 fay kırıldı. 6 fay üzerinde paleosismoloji çalışması yapabilseydik, bu depremleri önceden tahmin edebilirdik ve bu denli büyük bir afete daha hazırlıklı olabilirdik" dedi.
#DepremKahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6’lık çifte depremden iki hafta sonra Hatay merkezli 6.4 ve 5.8’lik sarsıntılar sadece bölgenin değil tüm Türkiye’nin yüreğini ağzına getirdi. Depremler devam edecek mi, kırılmalar başka fayları tetikler mi? Hürriyet uzmanlara sordu...
#KahramanmaraşSon dakika haberine göre; 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay merkezli iki deprem daha meydana geldi. Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Samandağ'da 5.8'lik bir deprem gerçekleşti. 3 dakika arayla meydana gelen depremler birçok ilden şiddetli şekilde hissedildi. Hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıda bulunan AFAD, tsunami uyarısını ise kaldırıldığını duyuruldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Müstakil bir deprem oldu. Biri Antakya, biri Defne, biri Samandağ'da 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaştık. 3 binada arama kurtarma çalışması yapılıyor" ifadelerini kullandı. Enkaz altında kalan 3 kişinin de cansız bedeninin çıkarılmasıyla can kaybı 6'ya yükseldi. Bakan Koca ise depremin ardından yaralı sayısının 294'e yükseldiğini ve 18 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.
#DepremHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HatayKahramanmaraş merkezli depremlerin meydana geldiği bölgedeki fay hatları üzerine 3 bilimsel kitap yazan, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, büyük yıkıma yol açan depremlerin beklenen depremler olduğunu söyledi. Pampal, "2 yıl önce Elazığ-Malatya’yı vuran 6.8 büyüklüğündeki depremi yaşadık. Depremden sonra sıklıkla dedik ki 'Doğu Anadolu Fayı kırılıyor, yırtılmaya başladı, güneye doğru devam edecek. Sincik Gölbaşı ve Gölbaşı Türkoğlu topun ağzında'. 'Kırılacak' diye bunu bu açıklıkta dile getirdik" dedi. Pampal, özellikle Hatay'da çalıştığını anlatarak, "Fayların karakterlerini biliyorum. Tehlike tamamen geçmiş değil, devam edebilir, oralarda stres arttı." dedi.
#DepremProf. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat 2023 depreminde bir bölümü kırılan Narlı fayı güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayı gibi Ölüdeniz fayına ait fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor. Henüz kırılmayan sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerek, halkın bilinçlendirilmesi de hayati derecede önemli diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#DepremYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz aylarda Adana ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından önemli uyarılarda bulunmuştu. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından sarsıntıların devam ettiği Güney bölgesi için sık sık uyarılarda bulunan Naci Görür, sosyal medyadan paylaşım yapmıştı. Görür, paylaşımında "Kazandere- Göksun'da 4,7 deprem oldu. Daha önceki depremler gibi Hacı Kodal civarında, Göksun hattı üzerinde. Bu bölge gerçekten kıpır kıpır." ifadelerine yer vermişti. Peki, Adana'da başka deprem olacak mı? İşte, Naci Görür'den önemli açıklamalar
#Naci GörürHatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen iki deprem, birçok ilde etkili şekilde hissedildi. Bu deprem başka sarsıntıların habercisi mi? Daha fazla stres yüklenen faylar oldu mu? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hatay DepremiOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arda Özacar, Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen depremin, yapılan çalışmalarda komşu faylardaki stres seviyesini artırdığını söyledi. Doç. Dr. Özacar, "Hem tetiklenen Savrun-Sürgü hattında hem de güneyde 1408 yılında kırılmış olan Hatay'dan geçen Ölüdeniz Fayı'nda potansiyel olarak bir stres artışına neden olması kuvvetle muhtemel. Halkımız bu anlamda dikkatli olması lazım" dedi.
#DepremTürkiye'yi acıya boğan felaketi inceleyen uzmanlar aynı fayda meydana gelmiş olan 1114 ve 1513 Maraş depremleriyle benzerlikler ortaya koyuyor. Yüzyıllar önceki depremlerde neler yaşanmıştı? Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süleyman Pampal ile konuştuk...
#Kahramanmaraş Depremi