Etna 8 Şubat’ta lav ve kül püskürtmeye başladı. Geçen yılın sonunda da Hawaii’deki Kilauea Yanardağı patlamıştı. Santorini Volkanı’ysa uzmanları tedirgin ediyor. Yanardağlardaki hareketlerin hava sıcaklığı ve iklim açısından ne ifade ettiğini doğabilimci Prof. Dr. Doğanay Tolunay’la konuştuk.
#İklimSantorini Yanardağı patlayacak mı, endişesi devam ediyor. Ege Denizi'nde meydana gelen peş peşe depremlerle beraber uzmanlar Santorini Adası'ndaki volkanın patlaması halinde yaşanabilecekleri değerlendirdi. Prof. Dr. Doğan Yaşar, volkan patlamalarının bölgede ciddi kuraklığa neden olabileceğini belirtirken "Tsunami ve deprem bölgeseldir ama kuraklık tüm dünyayı aynı anda vurur.' dedi. 3 bin 500 yıl önce patlayan Santorini Volkanı'nın oluşturduğu tsunaminin Ege kıyılarında yarattığı yıkıma dair izler de günümüzde yeniden değerlendirildi. Ege Denizi'ndeki depremlerle tehlikesini yeniden hatırlatan Santorini Yanardağı'nın aktif olup olmadığı ve patlaması halinde nereleri etkileyeceği merak konusu oldu. Peki, Santorini Yanardağı en son ne zaman patladı? Santorini Yanardağı patladı mı, aktif mi, patlarsa ne olur ve hangi iller etkilenir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Santorini Yanardağı Aktif MiDokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyetin hazırladığı ön değerlendirme raporunda, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nın çevresinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye'de 5 şiddetinde hissedileceği, önlem alındığı takdirde can ve mal kaybına yol açmayacağı bildirildi. Raporda ayrıca, "Santorini Adası'nın kuzeydoğusundaki faylar üzerinde 7,5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremi, Santorini ve çevresindekiler 9 şiddetinde hissedecek" denildi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiKandilli Rasathanesi Müdürü ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yıl dönümünde 6 Şubat depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, "Kahramanmaraş depreminde çok büyük bir fay parçası kırıldı. Yaklaşık 300 hatta 340 kilometrelik bir fay parçası kırıldı. 2 tane deprem meydana geldi. Doğu Anadolu fay zonunu kırdı. 7.8 büyüklüğünde bir deprem. Sonrasında da 9 saat sonra 7.6 Elbistan fayına atladı. O nedenle uzun bir süre, ki oralarda tekrarlanma periyodu 500 bin yıldır, Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz" dedi. Beklenen İstanbul depremine de değinen Özel, "Marmara'da elbette kentsel dönüşüm çok önemli." dedi.
#Kandilli RasathanesiKandilli Rasathanesi Müdürü ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yıl dönümünde 6 Şubat depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, "Kahramanmaraş depreminde çok büyük bir fay parçası kırıldı. Yaklaşık 300 hatta 340 kilometrelik bir fay parçası kırıldı. 2 tane deprem meydana geldi. Doğu Anadolu fay zonunu kırdı. 7.8 büyüklüğünde bir deprem. Sonrasında da 9 saat sonra 7.6 Elbistan fayına atladı. O nedenle uzun bir süre, ki oralarda tekrarlanma periyodu 500 bin yıldır, Doğu Anadolu fay zonunda büyük bir deprem beklemiyoruz" dedi. Beklenen İstanbul depremine de değinen Özel, "Marmara'da elbette kentsel dönüşüm çok önemli." dedi.
#Kandilli RasathanesiYunanistan’ın Santorini Adası’nda son beş gündür meydana gelen yüzlerce deprem nedeniyle ada halkı evlerini terk etmeye başladı. Havalimanı ve liman bölgesinde kuyruklar oluştu. 15 bin 500 nüfusa sahip Santorini Adası’nı, 13 bin kişi terk etti.
#Santorini AdasıProf. Dr. Doğan Yaşar, Ege Denizi'ndeki, uzmanların magmatik nedenlerden kaynaklandığına dikkat çektiği deprem fırtınasıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, Santorini Adası'ndaki volkanın patlaması halinde ciddi bir kuraklık yaşanacağını söyledi. Yaşar, 'Asıl büyük olay, kuraklık yaratması. Volkan patlamaları olağanüstü kuraklığa neden olur. Bu da büyüklüğüne göre değişir. Tsunami ve deprem bölgeseldir ama kuraklık tüm dünyayı aynı anda vurur.' dedi.
#Santorini VolkanıEge'deki Santorini Adası'nda artan sismik hareketlilik Yunanistan'ı alarma geçirdi. 4 adada etkinlikler iptal edildi, eğitime ara verildi.BYunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias teyakkuz halinde olduklarını açıklarken, ada sakinlerinin bölgeyi terk etmeye başladığı, bilet fiyatlarının yükseldiği öğrenildi. Peş peşe meydana gelen depremlerin depremler toprak kaymalarını tetiklediği görüldü. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe karşı "soğukkanlı" olunmasını istedi
#Santorini DepremSmyrna Antik Kenti kazılarında bulunan küllerin, 3 bin 600 yıl önce tarihin en büyük volkanik patlamalarından biri olarak gösterilen Santorini Volkanı'na ait olduğu ortaya çıktı. Kazı başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, "Bu küller incelendiğinde bütün Akdeniz'in kaderini etkileyen bu patlamanın Smyrna'da nasıl değişikliklere neden olduğunu, buradaki insanları ve kültürü nasıl etkilediğini görme olanağını sunacak" dedi.
#Smyrna Antik KentiEge Denizi’ndeki Santorini Adası, son günlerde ardı ardına meydana gelen depremlerle sarsılıyor. Bu sarsıntılar, volkanik hareketlilik konusunda da endişeleri artırmış durumda. Ada, özellikle geçmişte büyük patlamalara sahne olan Kameni yanardağıyla dikkat çekiyor. Yapılan yeni araştırmaların sonucu ise uzmanları oldukça tedirgin etti.
#DepremEge Denizi’nde meydana gelen deprem fırtınası, Yunanistan kadar bizi de tedirgin etti. Komşuda yaşanacak olası bir yanardağ patlaması Türkiye’yi ne kadar etkiler? Ege kıyılarımızda tsunami olur mu, küller bize kadar gelir mi? Tüm bu soruları Prof. Dr. Şükrü Ersoy’a sorduk. İşte cevapları...
#Ege DeniziYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaklıktaki Santorini adası, son 1 haftadır peş peşe depremlerle sallanıyor. Kandilli Rasathanesi, geçmişten bugüne Santorini adası çevresinde gerçekleşen depremlerin analizini çıkardı ve olası bir volkanik patlama sonrası oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.
#DepremBilim Akademisi Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Bölgesi'nde yaşanan deprem fırtınasının olası nedenlerini için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Ege'deki deprem fırtınası nasıl okunmalı?' sorunu yanıtlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Ege deprem fırtınası hem aktif fayların hem de volkanların iç içe olduğu bir bölgede meydana geliyor. Bu tür fırtınaların volkan mı yoksa fay kaynaklı mı olduğunu belirlemek oldukça zordur. Deprem fırtınası bir süre sonra sönümlenebileceği gibi çok daha zayıf bir olasılıkla büyük bir depremle ya da Kolumbo volkanının faaliyete geçmesiyle de sonuçlanabilir.' dedi.
#Ege BölgesiYunanistan'ın Santorini Adası'nda peşpeşe meydana gelen depremlere adadaki volkanların neden olduğu tartışması sürüyor. Bu durum da akıllara Türkiye'deki volkanları akla getirdi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy "Türkiye'deki volkanlar sönmüş değil suskun. Yani aktifler" derken "Türkiye'de bulunan bu volkanlar hangileri?", "En son ne zaman faaliyete geçtiler?, "Yeniden patlama ihtimalleri var mı?" sorularının cevaplarını Hurriyet.com.tr'ye verdi.
#Volkanik HareketlilikYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaktaki adası Santorini, günlerdir depremlerle sarsılıyor. Adanın Güney Ege Volkanik Yayı üzerinde bulunması akıllara depremlerin yanardağ aktivitesi kaynaklı olabileceği ihtimalini getiriyor. Nitekim adanın birkaç kilometre uzağındaki Kolumbo Volkanı, tarihte oldukça korkutucu bir yere sahip. En son 1650 yılında püsküren volkanın yarattığı yıkımın gizemi ancak 373 yıl sonra aydınlatılabildi. Peki Santorini halkının "Kötülüğün Zamanı" adıyla nesilden nesle aktardığı o günlerde neler yaşanmıştı?
#YunanistanSon zamanların turistik açıdan en fazla ziyaret ülkelerinden birisi, Yunanistan'dır. Çünkü diğer Avrupa ülkelerine göre hem daha ucuz hem de doğası ve tarihiyle gerçekten büyüleyici! Üstelik bizim kültürümüze de hiç uzak değil. İşte bu yanı başımızda duran cennet ülkeyi hala ziyaret etmediyseniz; listemizdeki muhteşem yerleri mutlaka görmelisiniz. Yunanistan'da gezilecek yerler, elbette bunlarla sınırlı değil; ancak biz sizler için şimdilik 6 tanesini sıraladık!
#YunanistanHalkla ilişkiler uzmanı Berna Sağlam Naipoğlu için seyahat büyük bir lüks, çünkü zamanı yok. Senede bir, en fazla iki hafta tatil yapabiliyor. Kısıtlı sürelerde tatil yaptığı ve yeni bir şeyler görmeyi istediği için de kumsalda yatıp kalacağı seyahatler yapmıyor.