TRABZON’un Şalpazarı İlçesi’nde düzenlenen 195’inci Sis Dağı Yayla Şenliği’nde konuşan Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, kadınlı- erkekli horon oynamanın İslam’a göre haram olduğunu belirterek, "Eğlencelerimizi yapalım ama kadınlı- erkekli karışık yapmayalım" dedi.
Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde düzenlenen 195'inci Sis Dağı Yayla Şenliği'nde konuşan Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ün sözleri, şenlikte horon oynayanları şok etti. Öztürk, kadınlı, erkekli horon oynamanın İslam'a göre haram olduğunu belirterek, "Eğlencelerimizi yapalım ama kadınlı -erkekli karışık yapmayalım" dedi.Ömür AVCI/TRABZON-DHA
#KadınSAMSUN Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, cenaze namazında imamın cemaate "Hakkınızı helal ediyor musunuz?" diyerek sormasının sünnet olduğunu belirterek, bu sorunun merhumdan hakkı olanların hakkını alması ve ölenin ahrete temiz bir şekilde kul hakkı olmadan gitmesi için sorulduğunu söyledi.
Samsun’da bir süre önce Kuran’dan isim seçerken dikkatli olunması gerektiğini ve ''Kuran’da geçen her kelime isim olur'' mantığının yanlış olduğuna ilişkin açıklamasıyla gündeme gelen Müftü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, futbol turnuvasında maça çıkan din görevlilerini uyardı. Final maçı yapan iki takıma başarı dileyen Müftü Öztürk, "Kardeşlik ortamı içinde birbirinizi kırmadan, üzmeden, fazla kemik sesleri dışarı yansımadan oynayın. Çünkü gazeteciler ağzınızdan çıkacak en ufak bir şeyi kaydeder. Ben bir cümle yazdım, bırakın Türkiye’yi dünyaya ulaştı" dedi.
Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk’ün, “Aileler çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir” şeklindeki açıklamasına bir tepki de eski Türk Dil Kurumu Başkanı dilbilimci Şükrü Haluk Akalın’dan geldi.
Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, “Aileler çocuklarına Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir” demişti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in cevabı gecikmedi. Görmez “Doğrusu kastını aşan ciddi bir yanlış anlama ile karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenen ve Samsun’da Ensar Vakfı’nın desteğiyle sürdürülen ‘Samsun Osmanlı Sanatları Tasarım ve Gençlik Merkezi’ projesinde gerçekleştirilen kurslara katılan gençler, ürettikleri eserleri sergiledi.
Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Müftülük’te kurdukları bir ekibin boşanma aşamasına gelen veya boşanmış çiftlerle görüşüp aile birliğinin devam etmesi için çalıştığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, kendisinin de zaman zaman katıldığı görüşmeler sonucunda 2.5 yılda 41 çiften 29’unu barıştırdıklarını belirtti.
İZMİR’teki Alaybey Askeri Tersanesi’nde pazartesi günü yan yatan römorkörde şehit düşen 20 yaşındaki Er Rıdvan Çöpçü, memleketi Samsun’un Ladik İlçesi’nde son yolculuğuna uğurlandı. Şehit annesi Sevim Çöpçü, "Esmer oğlum Rıdvanım niye bana böyle geldin" diyerek ağıt yaktı.
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen ’Ekmeğini ve Geleceğini İsraf Etme’ başlıklı panelde konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi Yetkilisi Ziraat Mühendisi Derya Şahinler, "Ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5.9’u israf edilmektedir. Günde israf edilen ekmek sayısı 6 milyondur. Yıllık ekonomik kaybımız 1.546 milyar TL’dir. Bu rakam dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir" dedi.
Samsun İl Müftülüğü yurt genelinde evli çiftlerin boşanması ve aile içi şiddet olaylarının artması üzerine harekete geçti. Müftülük bünyesinde oluşturulan ekip, ayrılma noktasına gelen ya da sorunlar yaşayan ailelerle görüşerek, evliliklerinin devamına ikna ediyor. Görüşmelere zaman zaman kendisinin de katıldığını belirten İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, boşanmak üzere olan 19 çifti barıştırdığını söyledi.
SAMSUN İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, İlkadım Belediyesi çalışanlarına ’İslam ve çalışma ahlakı’ konulu konferans verdi. Müftü Öztürk, "Ahlaki davranışların dayanağı İslam dinidir. İslam dinine tam manada dayanmayan ahlak, sadece etik manada iyi bir davranış olarak gelişir ama ahlak olmaz" dedi.
Samsun'da müftülükler arası halı saha futbol turnuvası finalinde konuşan İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Öztürk, "Kardeşlik ortamı içinde birbirinizi kırmadan, üzmeden, fazla kemik sesleri dışarı yansımadan oynayın. Bir model oluşturalım. Çünkü gazeteler yarın yazacaklar. Ağzınızdan çıkacak en ufak birşey kaydeder bunlar. Ben bir cümle yazdım, dünyaya ulaştı" dedi. Turnuvayı Bafra İlçe Müftülüğü kazandı.Murat SANDIKÇI/SAMSUN/DHA
#HtvhaberSamsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, “Aileler çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir” dedi. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğuna işaret etti. Pek çok ailenin Kur'an-ı Kerim'de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Öztürk, Kur'an'da geçen her kelimenin ise isim olarak konulamayacağını hatırlattı. Günümüzde yaygın olan ve Kur'an'da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, gerçek anlamlarının ise isim olarak verilemeyeceğini ifade eden Öztürk, çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isteyen aileleri seçici davranmaları konusunda uyardı. Haber-Kamera: Yaprak KOÇER SAMSUN DHA
#Htvhaber