Tarihi çok eskilere dayanan salep, kış mevsiminde her zamankinden çok daha fazla rağbet görüyor. Evde yapılan salebin yerini ise hiçbir şey tutmuyor. Peki, salep hangi bitkiden, nasıl yapılıyor? İşte, salebin nereden geldiğini merak edenler için detaylı bilgi…
#Salep Hangi BitkiSamsun'da bu yıl 70 çiftçinin 50 dönüm arazide 35 ton yumru elde ettiği salep orkidesi, içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinden talep görüyor. Salep orkidesinin kurutulmuşunun kilogram fiyatı 1000 lirayı buluyor.
#SalepAntalya'nın Kemer İlçesi’nde, Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yer alan Kesme Boğazı’nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı. ÇED dosyası için 24 Temmuz’da halk katılım toplantısı yapılacak olan HES’in yapımı halinde, bölgede Kemer orkidesi ve safranı gibi nadir bulunan 32’si endemik (çok ender bulunan bitki türü) 111 bitki türünün yok olacağı uyarısında bulunuluyor.
Uluslararası yük gemilerinin boğazlardan geçmesini bile denetleyemezken, bu da nereden çıktı dediğinizi duyar gibiyim. Ama kirlettikleri hava bizim havamız ve onu denetleme yetkimiz var. İTÜ’de hava kirliliğiyle ilgili çalışan iki akademisyenin önerisi; Avrupa’nın kuzeyinde yapıldığı gibi boğazlara giren gemilere düşük kükürtlü yakıt yakma şartı getirilmesi
Türkiye’de 175 tür doğal orkide yaşıyor, sadece bu topraklara özgü tür sayısıysa 30. Ancak pek çok orkide türünün soyları tükenmek üzere. Bunun en büyük nedeni orkide yumrularından elde edilen salep. Yazın dondurma yapımında kullanılan, kışınsa sıcak sıcak tüketilen salep. Bu uğurda her yıl yaklaşık 120 milyon orkidenin yumrusu toplanarak kökü kurutuluyor
Türkiye’nin 561 noktasında yaşayan 561 canlı türünün dünyanın bir başka coğrafyasında eşi benzeri yok. Bu türler, yalnızca Türkiye’de ve Türkiye’nin de yalnızca o bölgesinde yaşıyor. Ne yazık ki bu türler, büyük bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye’nin bu doğal ve genetik zenginliği, düşüncesizce ve kısa vadeli kazançlar uğruna yok ediliyor.