Siber suç, herhangi bir bilişim, sisteminin güvenliğini tehlikeye sokacak bazı faaliyetlerde bulunmak ve kişi ya da kişilerin haklarına karşı bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirildiği suçların tamamıdır. Yasalarla cezası sabit olan siber suçların, normal bir suçtan hiçbir farkı bulunmuyor. Aynı zamanda pek çoğu para ya da hapis cezası olarak infaz edilebilir. Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir sizler için derledik.
Android ve iOS işletim sistemlerindeki gelişmeler ile birlikte telefonlar arama ve metin özelliklerinin çok ötesinde özellikler kazanarak dizüstü bilgisayarlara ve pc'lerin görevlerini yapabilen taşınabilir akıllı cihazlara dönüştüler. Telefonlarımızı fotoğraf çekmek, e-posta göndermek ve almak, sosyal medya platformları aracılığıyla iletişim kurmak, cüzdanlar ve bankacılık uygulamaları için kullanıyoruz.
#EsetKendimizi ve dijital cihazlarımızı korumanın ilk adımı mevcut tehdit türlerini hakkında bilgi sahibi olmak. İkinci önemli adım ise bu tehditlerin bilgisayarlarımıza, akıllı telefonlarımıza ve tabletlerimize hangi yollara sızdığını bilmek. Bu kapsamda siber güvenlik uzmanları, en yaygın sızma yollarını ve zararlı kodların taktiklerini paylaşıyor.
#HackerGoogle, Facebook giriş bilgilerini çalan 25 kötü amaçlı uygulamayı Google Play’den kaldırdı. Siber güvenlik uzmanları profesyonel görünümlü uygulamaların çoğunun aslında başka bir amaç için geliştirilmiş olabileceğine dikkat çekerken, bu uygulamaların hemen silinmesi ve Facebook şifrelerinin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.
#GüvenlikBazı ülkeler, kendi kanunlarına aykırılık taşıyan içerik ve paylaşımların kaldırılmasından sosyal medya platformlarını sorumlu tutan ve gerekli adımların atılmaması halinde de şirketlere cezai yaptırım öngören düzenlemelere sahip. Peki hangi ülke, internette nasıl denetimler uyguluyor?
#Sosyal MedyaOldukça yoğun siber güvenlik olaylarıyla geçen 2019’un ardından 2020’de de siber saldırıların artacağını ve özellikle yapay zeka destekli siber savunma araçlarının kullanılacağını vurgulayan uzmanlar, 2020 yılına yönelik 10 siber güvenlik tahminini paylaşıyor.
#Siber TehditBitcoin’in son dönemde yeniden değer kazanması, fırsat peşindeki siber suçluların dikkatinden kaçmadı. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in araştırmalarına göre, kripto para kullanıcılarını hedef alan siber hırsızlar, Google Play’de bazı kripto para cüzdanlarını taklit ederek kullanıcıları aldatmaya çalıştı.
#EsetÖğrenciler için 2 haftalık yarıyıl tatilinin başlamasına çok az kaldı. Tatilde zamanlarının büyük bir kısmını internete bağlı cihazlar ile geçirmek isteyen çocukların maruz kalabileceği siber tehlikelere karşı anne babaları uyaran Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ebeveynlere 6 önemli tavsiyede bulundu.
#GüvenlikESET, kredi kartı bilgilerine ulaşmak için mobil bankacılık müşterilerini sahte sayfalara yönlendiren yeni bir zararlı yazılım tespit etti. “Android/Spy.Banker.AHR” olarak etiketlenen bu zararlı yazılım, kredi kartı limitlerini arttırmayı vaat ederken düzmece formlarla kartı ayrıntılarını ve internet bankacılığı bilgilerini ele geçirmeye odaklanıyor.
#EsetSosyal mecraların yaygınlaşıp benimsenmesi, beraberinde yeni hizmet ve servislerin yolunu açtı. Kaynağı belli olmayan “Kime Benzediğini Gör” ya da “Seni Kim Aramış” gibi kullanıcıların da büyük ilgi gösterdiği uygulamalar, her ne kadar zararsız gibi dursalar da kişisel verilerin farklı amaçlarla kullanılması hatta siber dolandırıcılığa kadar uzanan riskleri de beraberinde getiriyor.
#Trend MicroSağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "MHRS taklidi yapan siteler içerisinden Bakanlığımıza ait MHRS uygulamasının açılması/gösterilmesi teknik olarak mümkün değildir. MHRS verilerine ulaşılması ve yazılımın kopyalanması kesinlikle söz konusu değildir" bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşların mağdur olmasını engellemek için sahte uygulamalar tespit edildikçe ilgili makamlarla irtibata geçilerek kapatılmasının sağlandığı vurgulanan açıklamada, "Habere konu olan uygulamalarla ilgili de mobil marketlerden kapatma süreci başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
#MhrsBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip 40 civarında uygulamanın analizi sonucu 32 uygulamanın sahte çıktığını ve bunların mobil uygulamalarından bir kısmının zararlı aktivite içerdiğinin tespit edildiğini bildirdi.
#BTKAntivirüs yazılım kuruluşu ESET, akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının kripto para merakını fırsata dönüştürüp, kimlik bilgilerini çalmaya odaklanan yeni bir zararlı yazılım tespit etti. Siber suçlular, koz olarak bu kez dünyanın önde gelen kripto alışveriş alanlarından biri olan Poloniex’in sahte uygulamalarını kullandılar. Google Play mağazasında yayınlanan sahte uygulamalar en az 5 bin kişi tarafından indirildi.
#EsetAntivirüs yazılım kuruluşu ESET’ten araştırmacılar, oldukça popüler bir oyun olan Minecraft’ın eklentilerine yönelik tam 87 zararlı uygulama tespit ettiler. Akıllı telefon ve tabletlere yönelik bu uygulamalar global çapta neredeyse bir milyon defa indirilmiş görünüyor.
#MinecraftKaspersky Lab ve B2B International tarafından yapılan ve Türkiye’yi de kapsayan araştırmaya göre, en sık karşılaştığımız online tehlikeyi zararlı yazılımlar oluşturuyor: Kullanıcıların yarısı (%51) zararlı yazılımların hedefi olurken, beşte biri (%22) ise bunun sonucunda mağdur durumuna düşüyor. Ülkemizde zararlı yazılımlardan etkilenenlerin %14’ü, yazılımların cihazlarına nasıl bulaştığını bilmiyor. Sonuçlar gösteriyor ki günümüzdeki zararlı yazılım saldırılarının doğası gereği, kullanıcıların korunabilmesinin tek yolu güvenilir güvenlik çözümleri kullanmaktan geçiyor.
#VirüsDünyada büyük ilgi gören fotoğraf düzenleme uygulaması Prisma, kısa süre içinde Türkiye’de de popüler uygulamalar arasına girdi. İlk olarak iOS işletim sistemi için yayınlanan ve indirilme oranı milyonlara ulaşan Prisma gördüğü ilgi üzerine Android kullanıcıları için Google Play Store’da da yer aldı. Ama sahte Prisma uygulamaları da mağazada kol geziyor!
#Prisma