İSTANBUL Beyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuş ancak bu yıllardan sonra tamamen profesyonelleşerek kitap alım satımıyla uğraşan bir sahafa dönüşmüş.
#Emin Nedret İşliBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlSelçuk Altun’un ‘Kitap İçin’leri esas olarak günlük görünümünde. Ama tarihlerden değil Cemal Süreya’dan ilhamla numaralı bölümlerden oluşuyor. Bir bibliyofil yazarın günlükleri olarak okuyorum o maddeleri. Yeni çıkan ‘Kitap İçin 5’ de önceki ciltlerde olduğu gibi ‘Herkes kitap sevsin’ diye yazılmış. Hayli keyifli ve bilgilendirici.
#Selçuk Altunİstiklal Caddesi, İstanbul kenti kitapçılık tarihinde mümtaz bir yere sahiptir. Yabancı ülkelerdeki gibi modern kitapçılar ilk kez bu yerde kurulmuştur. Bunlardan biri de Türk yayıncılık tarihinde pek çok ilki gerçekleştiren Sander Kitabevi’ydi.
#Sander YayıneviKitap konusu açıldığında hemen bir önyargı çıkar ortaya. Biz okumuyoruz. Oysa Türkiye Yayıncılar Birliği’nin istatistikleri bunu doğrulamıyor. Benim gözlemlediğim, genelde kitap okumayanlar bu sözü kullanırlar. Okumamanın gerekçesidir. Evde kalma günleri başlarken birçok yayıncı kitap satışları için karamsar bir ruh halindeydi. Oysa okur ilgisi bu görüşü yanılttı.
#YazarKrepen Pasajı’nın tarihi, ‘Krepen Pasajı Nerededir?’ adıyla birçoğu ilk kez yayımlanan belge ve görseller eşliğinde yayımlandı. Kitapta, bugün adını Aslıhan Pasajı olarak bilinen Krepen Pasajı’nı lokantaları, esnafları, sahafları, müdavimleri, içinde geçen sosyal olayları ile Beyoğlu edebiyat ve kültürüne katkılarını bir kâğıt arkeoloğu gibi detaylarıyla anlatılıyor.
#BeyoğluFulya İbanoğlu, Filiz Dığıroğlu ve İsmail Kara’nın hazırladığı ‘Sahaflar Kitabı-Son İstanbullu Sahaflarla Konuşmalar’, Sahaflar Çarşısı dışında mekân tutan yeni nesil sahafların hikâyelerini kayıt altına alıyor. Kitap, bu dükkânlardaki atmosferi ustaca bize aktarıyor.
#Fulya İbanoğluKitaplar, haritalar, kartpostallar, fotoğraflar, hatta antikalar... Kitap meraklısı, koleksiyoneri, araştırmacısıyla sahaflarda bambaşka bir sosyal hayat var. Kitap satışına dükkânından devam edenlerin yanı sıra artık birçoğu nadirkitap.com üzerinden de satış yapıyor. Böylece işletmelerini ayakta tutmaya çalışıyorlar.
#GazetehaberleriHavalimanı’ndaki kitapçıdan bir broşür aldım... “Okuma arkadaşınız” diye anlatılıyor; ünlü bir “e-Okuyucu” markası. “Dokunmatik ekranı, yüksek çözünürlüğü, haftalarca süren pil ömrü, göz yormayan ışığı, eKitap mağazasına 7/24 erişim olanağı, ve 6.000 kitabı yanınızda taşıyor olmanıza rağmen, hafif tasarımı ile vazgeçemeyeceğiniz, harika bir seyahat yoldaşı...” diye devam ediyor tanıtım...
#İzmi