Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu haberleri sayfasında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4131 Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#GripSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bakanlığı'n açıkladığı haftalık COVID-19 tablosundaki rakamlara göre günlük vaka sayısının ortalama 50 bin civarında olduğunu, günlük 22 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.İlhan, "Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka maskemizi kalabalık olan yerlerde takmalıyız" dedi.
#Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhanSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. İlhan, "Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar" dedi. Günlük vaka sayıları ile ilgili de açıklama yapan İlhan, "Neden halen 20-25 bin bandında diye baktığımızda ise burada mevsim değişikliği ve toplumsal hareketliliği birlikte değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, "Aşı vücudumuza yararlı ve bizim çocukluk çağından itibaren kullandığımız koruma stratejisidir. Türkiye, ağustos ortasına kadar aşıda yüzde 70'e ulaşırsa biz bu hastalığı yeneceğiz" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kademeli normalleşme planı ve okullarda yüz yüze eğitime ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akın, yüz yüze eğitimin ancak mayıs ayının sonlarına doğru mümkün olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Akın, 'Okullarda yeni vaka tespiti ile ilgili hızlı testler kullanılabilir. Hızlı antijen testleri var. Bunları haftada bir hiç olmazsa yaparak, okullardaki yeni vaka durumuna göre okulun tehdit altında olup, olmadığını daha kolay ortaya koyabiliriz' dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Hastalık alışık olduğumuz seyirde devam etmiyor' diyerek hastalığı atlatanların 6 aya kadar bazı semptomlarını sürdürdüğünü açıkladı. Özlü, "Baktığımız zaman akciğer grafiklerinde kalıcı bazı değişikliklerin oluşmaya başladığını görüyoruz ya da oluşan bazı değişikliklerin tamamen düzelmediğini görüyoruz" dedi.
#Tevfik ÖzlüABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Prof. Dr. ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Strep ASağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep ASağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#GripSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kış ayları ile solunum yolları enfeksiyonuna sebep olan bakteri ve virüslerin artış gösterdiğini, bunların birbiri ile karışabilen hastalıklar olduğunu söyledi. Kayıpmaz, "Bu noktada nezleye sebep olan rinovirüs, RSV (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) gibi virüsler, gribe sebep olan influenza A, B gibi virüsler ve son 2 yıldır ülkemizin, dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19'a sebep olan Sarscov 2 virüsü aynı anda çok sayıda vakaya yol açan bir solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Şu an için gripte önceki senelerden farklı anormal bir yükseliş söz konusu değil" dedi.
#Doç. Dr. Afşin Emre KayıpmazSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kış ayları ile solunum yolları enfeksiyonuna sebep olan bakteri ve virüslerin artış gösterdiğini, bunların birbiri ile karışabilen hastalıklar olduğunu söyledi. Kayıpmaz, "Bu noktada nezleye sebep olan rinovirüs, RSV (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) gibi virüsler, gribe sebep olan influenza A, B gibi virüsler ve son 2 yıldır ülkemizin, dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19'a sebep olan Sarscov 2 virüsü aynı anda çok sayıda vakaya yol açan bir solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Şu an için gripte önceki senelerden farklı anormal bir yükseliş söz konusu değil" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunların sadece akciğerle ilgili olmadığına dikkat çekerek "Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var” dedi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da “Koronavirüs sonrası hastalarımızın yüzde 20’sine ulaşan oranlarda unutkanlık görülüyor” diye konuştu.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#İzmirSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bakanlığı'n açıkladığı haftalık COVID-19 tablosundaki rakamlara göre günlük vaka sayısının ortalama 50 bin civarında olduğunu, günlük 22 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.İlhan, "Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka maskemizi kalabalık olan yerlerde takmalıyız" dedi.
#Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhanSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bakanlığın açıkladığı haftalık Covid-19 tablosundaki rakamlara göre günlük vaka sayısının ortalama 50 bin civarında olduğunu, günlük 22 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İlhan, "Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka maskemizi kalabalık olan yerlerde takmalıyız" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sonbaharda beklenen dalganın biraz erken geldiğini belirterek, "Yeni varyantlara karşı geliştirilecek aşıyı beklemek bu aşamada akılcı değil. Ulaşılabilir en iyi aşı, bağışıklığı en iyi sağlayacak aşıdır. Lütfen hatırlatma dozlarımızı yaptıralım" dedi.
#Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sonbaharda beklenen dalganın biraz erken geldiğini belirterek, "Yeni varyantlara karşı geliştirilecek aşıyı beklemek bu aşamada akılcı değil. Ulaşılabilir en iyi aşı, bağışıklığı en iyi sağlayacak aşıdır. Lütfen hatırlatma dozlarımızı yaptıralım" dedi.
#İzmirAçık cezaevi izinleri son dakika Kabine Toplantısı kararları ile gündeme geldi. Mahkum ve mahkum yakınlarını ilgilendiren covid-19 denetimli serbestlik açık cezaevi izinleri için yeni karar alındı. Salgın hastalığın seyri, vaka sayılarındaki düşüş ve aşılama oranı dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyesi doğrultusunda, Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü açıklaması ile 31 Mayıs'ta sona ereceği duyurulan açık cezaevi izinleri yeniden uzatıldı. Konunun ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası duyurdu. Öte yandan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'dan da açıklama geldi. Peki, açık cezaevi izinleri uzatıldı mı, ne zamana kadar uzatıldı? İşte, o konuyla ilgili merak edilenler.
#Açık Cezaevi İzinleri15 gün önce ilk kez İngiltere’de görülen, sonrasında 13 ülkeye yayılan maymun çiçeği Türkiye’ye geldi mi? Sağlık Bakanlığı Türkiye’de henüz bir vaka görülmediğini açıkladı. Peki, gelir mi? Orası tartışmaya açık. Çünkü konuştuğum bazı uzmanlar ‘Türkiye’ye gelmez’, bazıları da turizm sezonunun yeniden canlandığı, uçak seyahatlerinin arttığı böylesi bir dönemde ‘Gelmemesi için bir neden yok!’ diyor. Ancak hepsi yüreklere su serpen şu noktada birleşiyor: “Bu virüsü 50 yıldır tanıyoruz. Havadan bulaşmadığı ve belirtisiz hastalık yapmadığı için COVID-19 kadar yayılmasını beklemiyoruz.”
#Maymun ÇiçeğiKabine Toplantısı kararları için tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı açıklamalara çevrildi. Maske yasağı hastane ve toplu taşımalarda devam ederken, beklentiler Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılacak Kabine Toplantısı'nda yeni kararların alınması yönünde arttı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı kararlarına göre vakaların binin altına inmesinin ardından maske zorunluluğunun bu yerlerde tamamen kaldırılacağı bildirilmişti. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman? İşte, Kabine Toplantısı'nın tarihi ve maske zorunluluğu hakkında ayrıntılar.
#Kabine ToplantısıAçık cezaevi izinleri uzatıldı mı, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Mahkum ve mahkum yakınlarını ilgilendiren açık cezaevi izinlerinin ne zaman biteceği en çok merak edilen konulardan biri. Mayıs ayının son günleri yaklaşırken açık cezaevi izinleri hakkında aramalarda yoğunlaştı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden (CTE) yapılan yazılı açıklamada koronavirüs pandemisi nedeniyle denetimli serbestlik tedbiriyle evlerinde olan binlerce açık cezaevi mahkumu için Covid-19 izinlerinin sona ereceği tarih belli oldu. Peki Açık cezaevi izinleri ne zaman, hangi gün bitiyor? Açık cezaevi izinleri uzayacak mı? CTE'den açık cezaevi izinleri ilgili son açıklamalar...
#Açık Cezaevi İzinleri Ne Zaman BitiyorAçık cezaevi izinleri hakkında yapılan açıklamalar araştırılıyor. Açık cezaevi izinleri ile ilgili karar açıklandı ve tarih belli oldu. Koronavirüste vaka sayısının düşmesi ile beraber Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü açık cezaevi izinlerinin, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiye kararları doğrultusunda, sona ereceğini bildirdi. Belirlenen tarihe kadar cezaevine dönmeyenler firari sayılacak. Peki, açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek, uzatıldı mı? İşte, ayrıntılar...
#Açık CezaeviAçık cezaevi izinleri ne zaman bitecek, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Mahkum ve mahkum yakınlarını ilgilendiren açık cezaevlerinde covid-19 izinlerinde sona gelindi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle 15 Nisan 2020’den beri denetimli serbestlik tedbiriyle evlerinde olan mahkumların izinlerinin ne zaman biteceği belli oldu. Adalet Bakanlığı CTE'den yapılan açıklamada açık cezaevi izinlerinin mayıs ayının sonunda biteceği duyuruldu. Peki, açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? İşte, 2022 açık cezaevi izinleri hakkında bilgiler.
#Açık Cezaevi İzinleriAçık cezaevi izinleri son dakika gelişmeleri ile mahkum ve mahkum yakınları tarafından takip ediliyor. Koronavirüs nedeniyle uzun süredir uygulanan açık cezaevi izinleri için yeni karar alındı. Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, açık cezaevlerindeki hükümlülerin koronavirüs kapsamındaki izinlerinin belirlenen tarihte sona ereceğini duyurdu. Bu gelişmenin ardından Açık cezaevi izinlerinin ne zaman biteceği gündeme geldi. Peki, açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek? İşte, açık cezaevi izinleri son dakika gelişmeleri.
#Açıkcezaevi İzinleriAçık cezaevi izinleri 2022 ile ilgili gözler Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü açıklamasına çevrildi. Cezaevinde tutuklu bulunanları ve yakınlarını ilgilendiren 31 Mart 2022 tarihinden itibaren 2 (iki) ay süreyle uzatılan açık cezaevi Covid-19 izinleri için yeni karar alındı. Salgın hastalığın seyri, vaka sayılarındaki düşüş ve aşılama oranı dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiye kararları doğrultusunda açık cezaevi izinlerinin biteceği belirtildi. Peki, açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek? açık cezaevi izinleri tekrar uzatılacak mi? İşte, açık cezaevi izinleri 2022 ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Açık CezaeviAçık cezaevi izinleri ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Koronavirüs önlemleri dolayısıyla bir süredir pandemi iznine tabi tutulan açık cezaevi hükümlüleri için Adalet Bakanlığı'ndan yeni bir karar açıklandı. Peki, açık cezaevi izinleri uzatıldı mı, ne zaman bitecek?
#Açık CezaeviKoronavirüs pandemisi nedeniyle 15 Nisan 2020’den beri denetimli serbestlik tedbiriyle evlerinde olan yaklaşık 80 bin açık cezaevi mahkûmunun COVID-19 izinleri 31 Mayıs’ta sona eriyor. Adalet Bakanlığı izinden dönecek hükümlülere kalan cezalarını çekmek üzere girecekleri cezaevleri konusunda tercih hakkı da tanıyacak.
#Cezaevi