“Kuzu makinesi” olarak tanımlanan ve Rusya’dan Devlet Başkanı’nın izniyle getirilen Rus Romanov koyunları, Kazan’da insansız hava aracı, kameralar ve silahlı çobanlarla korunuyor. Çimkent Romanov Çiftliği sahibi Osman Nuri Günay, “Bu koyun ırkının tamamen saf hali dünyada sadece Rusya’da ve bizde var” dedi.
Bursa’da bir girişimcininUkrayna’dan ithal ettiği Romanov cinsi koyunlar Türkiye’deki etsıkıntısını çözecek. Senede 8 kuzu doğuran Romanov koyunlarının ağırlığı90 kiloyu buluyor. Bursalı girişimci Mustafa Aydın’ın Ukrayna’dan özel izinle getirttiğiRomanov cinsi koyunlar yılda 2 defa doğumla 5 ile 8 arasında yavruveriyor. Bu yavrular 3,5 ayda yetişkinliğe erişirken, dişiler 75 kiloyakadar çıkıyor. Koçlar ise 90 kilo kadar ulaşıyor.Mustafa Aydın, yüksek verimli bu koyunların ülkemizde yaygınlaşmasıdurumunda Türkiye'de et sıkıntısının sona ereceğini, vatandaşın ucuz etyiyebileceğini söyledi. Ukrayna’dan 5 ay önce 100 tane damızlık Romanovcinsi koyun ithal ettiğini anlatan Aydın, “6 ay süre sonunda koyunlarım400 taneye ulaştı. Bir yılın sonunda 600 taneye ulaşmasını bekliyorum.Ben bu koyunları Ukrayna’dan getirttim. Bu koyunlar çok verimli. Yılda 5ile 8 kuzu doğuruyor. 3,5 ayda erişkin duruma geliyor. Dişilerininağırlıkları 75 kiloya, erkeklerin ise 90 kiloya ulaşıyor"."Ben bu hayvanları et krizini çözmek için getirttim" diyen Aydın, "Bukoyunlar yaygınlaşırsa et ucuzlar. Ülkemizdeki besicilerin bukoyunlardan yetiştirmesini tavsiye ediyorum. Bu koyunlar çok ürüyor veçabuk gelişiyor. Ülkemizdeki besiciler bu koyunlardan bakarsa vatandaşucuz et yer” diye konuştu. İHA
#RomanovKöy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri (KÖY-KOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, bakanlığın Anadolu'da yetiştirilen merinos ırkı koyunlara daha fazla destek vermesini isteyerek, “Bakanlığımız ithal koyun yerine kendi yetiştirdiğimiz koyunlara destek versin. Ondan sonra bizden üretim beklesin. Görecekler ki bir yılda bunun en az 2-3 katını üreteceğiz” dedi.