Yalova'nın Armutlu ilçesinde 15 yıldır yanmayan ormanlarda, 8 günde 3 kez art arda yangın çıktı. Kapaklı'daki yangında 1 hektarlık alan, Keçikayalıkları'nda 2,5 hektar, Hayriye köyündeki son yangında ise 25 hektarlık çam ağacından oluşan orman yandı. İnsan kaynaklı olabileceği tahmin edilen yangınlarla ilgili soruşturma sürerken, Yalova Valisi Hülya Kaya, "Armutlu bölgesinde 3 çok ciddi yangın tehlikesi atlattık. Sebeplerini araştırıyoruz" dedi.
#YalovaDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’da düzenlenen Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’nda, “Hepimizi İsrail ve müttefikleri üzerinde baskı kurmak için elimizdeki tüm imkanları kullanmaya çağırıyorum” dedi.
#Hakan FidanİBB Meclisi Mart ayı ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, "Elbette 06 Şubat depreminden çıkartacağımız çok önemli dersler var. Çok önemli ibretler var. Konutunu dönüştürmek isteyen her vatandaşa en az 1 milyon olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0.69 faizle para verilecek" dedi. CNN Türk'te de Ahmet Hakan'ın konuğu olan Göksu, İstanbul'da 1.5 milyon riskli binanın olduğunun altını çizerek tablo üzerinde ilçe ilçe İstanbul'daki rezerv ve riskli alanları değerlendirdi.
#Mehmet Tevfik GöksuDemirören Haber Ajansı'na (DHA) 2020 yılında verdiği röportajda Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal verdiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, şimdi de Ölü Deniz fay zonunun geçtiği ülkeler için uyarıda bulundu. Bu fay hattının, Akabe Körfezi’nden başlayıp Hatay'a ulaştığını ve Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu fayı ile birleştiğini ifade eden Köse, Ölü Deniz fay zonunun geçtiği İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de de 5- 10 yıl içerisinde büyük depremlerin olabileceğini söyledi.
#Ölüdeniz FayıBeklenen İstanbul depreme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemini kötü. Anadolu yakası genel olarak sağlam" diye konuştu.
#Prof. Dr. Şükrü ErsoyBeklenen İstanbul depreme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemini kötü. Anadolu yakası genel olarak sağlam" diye konuştu.
#İstanbulİZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kahramanmaraş depremleri 7.5 üstü büyüklüğündeydi. Fakat bu depremler 11 şiddeti düzeyinde hasar yaptı. Binlerce bina yıkıldı. Altyapı sistemi çöktü. Köprüler yıkılıp, demir yolu rayları hasar gördü. Bölgede büyük ölçekli heyelanlar oluştu. Bu hasarlar deprem şiddetinin 11'e ulaştığını göstermektedir" dedi.
#İzmirGeçen cumartesi günü yayımlanan yazımda Türkiye’deki imar mevzuatını gözden geçirerek, bir inşaatın tamamlanabilmesi için geçilmesi gereken bütün aşamaları ve her aşamada karşılanması gereken temel koşulları, kriterleri özetlemeye çalışmıştım. İşte bütün bu süreçte her bir aşamada meydana gelebilen kural dışına çıkma olayları binaların çökmesinde rol oynayan etmenler olarak ortaya çıkıyordu.
#DepremAvcılar’daki Denizköşkler Mahallesi’nin sahil kesimi 14 yıl önce ‘riskli bölge’ olarak belirlenip imara kapatıldı. Bu nedenle bölgedeki yaklaşık 2 bin konut ve işyerine ‘yenileme izni’ verilmiyor. Hasarlı binalarda yaşamak zorunda kalan vatandaşlar ise her gün ‘deprem’ korkusuyla uyanıyor.
#İstanbulBirkaç gündür eş, dost; Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndaki (SEDDK), değişimi soruyor. Malum, 7 Temmuz’da, Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile SEDDK’nın yönetimi değişti. Peşin peşin söyleyeyim, değişikliğin altında başka başka gerekçeler aramaya, farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı, süreci baştan sona yürütmüştür.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıYazacaklarımı, 17 Mayıs’ta, Mersin’de düzenlenen Deniz Taşımacılığı Zirvesi’nde de anlattım, sizlerle de paylaşayım. Son birkaç yıldır deniz ticaretini etkileyen iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan biri Covid-19 pandemisi nedeniyle gemi navlunlarında ve konteyner taşıma fiyatlarındaki artış; bir diğeri ise Rusya, Ukrayna savaşı. Savaşın başladığı ilk günlerde özellikle Karadeniz’de ve Azak Denizi’ndeki Rus ve Ukrayna karasularının yüksek riskli bölge ilan edilmesiyle bölgedeki gemiler limanlardan hareket edemedi ki, kriz halen bitmiş değil devam ediyor.
#Mersinİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Denizi ile kıyısı olan ilçelerde sahillere levhaların ardından 'Tsunami Eylem Planı' kapsamında bilgilendirme panoları yerleştiriyor. Panolarda tsunami tehlikesinde izlenecek yol gösteriliyor. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, "Şu an 17 ilçede 131 noktada bilgi panolarımızın montajını gerçekleştirdik. 500'e yakın tahliye yollarına yönlendirici tabelalarımız ve güvenli bölgeye ulaştıklarına dair tabelalarımızın da montajı devam ediyor" dedi.
#TsunamiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu "Ukrayna’nın Karadeniz’deki sahilinde bekleyen 22 tane gemimiz var. Ukrayna Büyükelçisi ile istişare yaptık. O gemileri oradan almamız gerekiyor. Başlarda 200’ün üzerinde mürettebat vardı. Bunların bir kısmını tahliye ettik. Şimdi 90 tane daha mürettebat var ama onlar tahliye talebinde bulunmadılar" dedi.
#Adil KaraismailoğluAlmanya’da nisan ayında yine bir dizi yenilikler yürürlüğe girdi. Koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında iki yıldır günlük hayatımızı farklı şekillerde kısıtlayan önlemlerin çok büyük bir bölümü ‘şimdilik’ kalkarken Alman posta işletmesinin bir kolu olan paket ve ekspres gönderi hizmeti sunan DHL şirketine ait paket teslimat istasyonlarından bundan böyle ancak özel bir uygulama (App) ile yararlanmak mümkün olacak. Öte yandan vergiden düşülebilen taşınma harcamaları bu ay itibariyle artarken kısa çalışma faslında olanlar, sosyal güvenlik prim kesintilerini kendileri ödemeleri gerekecek. Bu ve buna benzer yenilikleri sizler için derledik.
#AlmanyaRusya, Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’ye ayçiçek yağı ve hububat getirecek gemiler savaş bölgesinde kaldı. Devreye Özel Riskler Yönetim Merkezi girerek, TMO’nun parasını ödeyerek ithal ettiği gıda ürünlerini sigortaladı ve gemiler yola çıktı. Sigorta işlemi için de Hazine ve Maliye Bakanlığı fon ayırdı.
#GemiRusya, Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’ye ayçiçek yağı ve hububat getirecek gemiler savaş bölgesinde kaldı. Devreye Özel Riskler Yönetim Merkezi girerek, TMO’nun parasını ödeyerek ithal ettiği gıda ürünlerini sigortaladı ve gemiler yola çıktı. Sigorta işlemi için de Hazine ve Maliye Bakanlığı fon ayırdı.
#RUSYANereden çıktı bu konu demeyin! Rusya’nın Ukrayna’daki taarruzu ikinci haftasında son sürat devam ederken Almanya’da ordunun teyakkuza geçmesi de an meselesi olabilir. Dolaysıyla Alman Ordusu’na ait askeri konvoy veya askeri taşıtlara otoyollarda daha sık rastlamamız önümüzdeki gün ve haftalarda olağan gözüküyor.
#Askeri Konvoyu SollamakAlmanya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 62 ülkeyi salgında yüksek riskli ülke statüsünden çıkardı. Yarından itibaren geçerli olacak kurallar özellikle seyahate çıkmak isteyen çocuklu aileleri rahatlatacak. Aşı olmayan 12 yaş altı çocuklar karantinaya girmeyecek.
#Yüksek RiskliAlmanya’da hükümet, 40 ülkeyi daha yüksek riskli bölge statüsünden çıkardı. Robert Koch Enstitüsü’nün değerlendirmeleri doğrultusunda yaklaşan tatil sezonu öncesinde riskli bölge statüsünden çıkarılan ülkeler arasında İtalya, Polonya, İsveç ve Belçika gibi AB ülkeleri de yer alıyor. Ayrıca AB üyesi olmayan Arnavutluk, Arjantin, Irak, Bolivya, Ukrayna, Sırbistan gibi ülkeler de listeden çıkarıldı.
#Robert Koch