Sizin memlekette eskiden içki kültürü nasıldı, hiç merak ettiniz mi? Sofranızdaki o leziz mi leziz mezeyi ilk kim yapmış, içine ne katmış? 47 araştırmacı, sizin için bu soruların peşine düştü, ‘Rakı Gastronomisi: Türkiye’nin Çilingir Sofrası’ kitabını yazdı. Eski meyhane geleneğimizde peynirin hem en başta hem de en sonda sofraya geldiğini biliyor muydunuz? Peki ya 18. yüzyıl başında Erzurumluların sade kahve, havyar ve tütünden oluşan kahvaltıya şeytan kahvaltısı dediklerini? Daha fazlası kitapta ama öncesinde biraz tadımlık...
#Rakı Gastronomisi: Türkiye'nin Çilingir SofrasıSıcaklar bastırınca insanın canı ne sıcak yemek yemek ne de bunun için uzun uzun hazırlık yapmak istiyor. Eh diziler de bitti, akşamları sofrada muhabbet etmekten güzeli yok. İster içkiyle, ister çayla; mezeler bence güneş, deniz, ıhlamur kokulu hava kadar lazım, onlar kadar bizi biz yapıyor. Abim geçen gün çat kapı misafirim olduğunda hazırladığım sofraya bakıp, “Valla insanlar böyle bir sofra hazırlamak için bir hafta önceden çalışmaya başlıyor” dedi. Yanılıyor. Mezenin de pratiği olur. Bakın sizin için hazırlığı kısa sürenleri seçtim...
#Meze