Dünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkElinde gitarıyla sokaklarında dolaştığı şehrin hikâyelerini anlatıyor. New York’ta yaşıyor ama kelimeleri dizelere dönüşürken en çok İstanbul’dan ilham alıyor. Son dönemde adını sık duyduğumuz Sera Savaş’la mayısta çıkacak ikinci albümü ‘Tesadüf Noktası’ öncesi konuştuk.
#Sera Savaşİklim değişikliği kaynaklı felaketler denince akla öncelikle seller, orman yangınları ve kasırgalar gibi büyük olaylar geliyor. Isınmanın yarattığı tehlike ise sinsi sinsi yaklaşıyor ve şimdiden dünyada yüz binlerce insanın hayatını etkiliyor. Peki önümüzdeki yıllarda bizi neler bekliyor? İşte ayrıntılar...
#Yaş Hazne Küre SıcaklığıÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) devlet bursu ile ABD'deki Purdue Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalışan kimya yüksek mühendisi Dr. Çağrı Ün, hazırladığı proje ile poliolefin atıkları geri dönüştürüp, yakıta çevirmek istediğini belirtti. Dünya Ekonomik Forumu verilerini de paylaşan Ün, "Herhangi bir önlem alınmazsa 2050'de okyanuslarda balıklardan daha fazla plastik atık olacak" dedi.
#TÜBİTAK4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle 70 yaşın üzerindeki kişilere hayvanla yaşamayı sorduk; ve gördük ki hayvan dostlarımızı koruyup kolladığımızda aslında onlar da bize iyi geliyor. Prof. Kulaksızoğlu da “Hayvan beslemek hayata neşe katmanın en güzel yöntemlerdendir” diyor.
#4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'Türkiye'nin Maldivleri' olarak da anılan Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) radarından çıkmıyor. Sık sık Salda'dan bahseden kurum bir kez daha resmi Instagram hesabından paylaşım yaparak flaş açıklamalarda bulundu.
#Salda GölüAy'a ilk ayak basan astranot zaman zaman gündeme gelen konular biri. Ay'a ilk insanlı uçuş 20 Temmuz 1969’da yapıldı. Apollo 11, Ay'a inerek önemli bir görevi yerine getirdi. Neil Louis Armstrong da Ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti. İşte Ay'a ilk ayak basan Neil Louis Armstrong hakkında bazı bilgiler...
#Neil Louis ArmstrongCOVID-19 pandemi döneminde bir yılıgeride bırakırken, yüz yüze örgün eğitimden uzaktan eğitime geçilmesi ve halk sağlığını koruma amacıyla uygulanan çeşitli kısıtlamalarla Z kuşağının hayatı azımsanmayacak derecede değişti. Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan araştırmalar pandemi döneminde 12-18 yaş arasındaki çocuklar ve gençlerin stres, kaygı, depresyon seviyelerinin arttığına işaret ediyor. En sık dile getirilen şikayetlerin başında ise odaklanmada zorluk, can sıkıntısı, yalnızlıklık hissi, huzursuzluk, kaygı ve COVID-19 virüsünün bulaşmasına yönelik hissedilen endişeler bulunuyor.
#COVID-19Mars'a araştırma için indirilen son iki uzay aracı Curiosity ve Perseverance'ta çalışan Türk bilim insanı Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe, Elon Musk'ı reddettiğini açıkladı. Açıkmeşe SpaceX'te çalışan bir arkadaşının kendisini Musk'la tanıştırmak istediğini söyleyip, "Arkadaşım, 'Seni şu anda Elon'la tanıştırayım ama tanıştırırsam sana direkt iş teklif eder' dedi. Ben hazır değildim, bu sebeple görüşmek istemedim" ifadelerini kullandı. Açıkmeşe ayrıca Türkiye'nin uzay çalışmalarında yer almak istediğini belirterek, "Henüz bana bir talep ya da teklif gelmedi. Beni orada bilen insanlar var, Türkiye'de aktif değilim belki o yüzden ama henüz hiçkimse benimle iletişime geçmedi. Teklif gelirse tabii düşünürüm, yardımcı olabilirsem çok iyi olur" dedi
#Behçet AçıkmeşeABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'taki Jezero Krateri'nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance'ı göndermeye hazırlanıyor. Geri sayım başlarken NASA, Twitter hesabından benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. 'Mars'a geri sayım başladı' başlığıyla yayımlanan duyuruda “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var" ifadelerine yer verildi.
#AntalyaAya ilk ayak basan astronot, gündemde yer alan konuların başında geliyor. Uzay Çağı'nda yaşanan gelişmeler ile tarihe adını yazdıran bu kişi günümüzde halen adından söz ettiriyor. 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı Ay yolculuğunda Ay'a ilk ayak basan insan olan Neil Alden Armstrong, Gemini 8 uçuşuyla ilk kez uzaya gitti. ABD uzay programına astronot olarak katılmak için başvurup, denemelerden başarıyla geçen Armstrong'un Ay üzerinde yaptığı yürüyüşte ilk söylediği söz tarihe geçti. İşte, Ay'a ilk çıkan insan ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Ay'a İlk Çıkan İnsan KimAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Mars’taki Jezero krateri ile Salda Gölü’nün benzer mineral oluşum ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamasının ardından gözler yine Burdur’a çevrildi. Vali “Çıkın çıkın gelin” dedi. Salda Koruma Derneği ise gölün yok olmasından korkuyor.
#GazetehaberleriGünümüzde bir arama yapmaktan çok daha fazlasını yapabilen akıllı telefonlar, yakında anemi tespitini de kendi başlarına yapabilecek. Purdue Üniversitesi'nde bir grup bilim insanının geliştirdiği yeni bir yazılım, telefonlarla çekilen fotoğrafları işliyor ve bu işlemden yola çıkarak anemi ve türevi hastalıkların teşhis edilmesinde önemli bir yol oynuyor.
#AnemiAya ilk ayak basan astranot zaman zaman bilgi yarışmalarıyla gündeme geliyor. Ay görevi kapsamında Apollo 11 uzay gemisi ile yola çıkan Neil Louis Armstrong , 20 Temmuz 1969’da Ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti. Ay'a ayak basmanın 50. yıldönümüne denk gelecek şekilde 2019 yılında Armstrong adlı belgesel vizyona girdi. İşte aya ilk ayak basan kişi olarak tanınan Neil Louis Armstrong hakkında bazı bilgiler...
#Aya İlk Ayak Basan Astranot Kimdir?TÜBİTAK’ın ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. 127 bilim insanı daha bu bahar ülkeye dönüyor. Göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek. Türkiye'te dönüp ülkenin önde gelen üniversitelerinde göreve başlayan akademisyenlerle görüştük; gurbetin fayda ve zorluklarını ve en çok neleri özlediklerini sorduk.
#TÜBİTAKÖğrencilerin son sınavları yaklaştıkça kaygı ve stres düzeylerinde artış olabildiği gibi motivasyonları da düşebiliyor. Bu nedenle sınavlara çalışmak için stres düzeyinizin fazlasıyla arttığı son günü beklemektense hazırlık sürecinde motivasyonunuzu artırmak ve verimli çalışmak için yapabilecekleriniz olduğunu unutmayın.
#Sınav11 uzay gemisiyle Ay görevi kapsamında yolan çıkan kişi 20 Temmuz 1969 yılında Ay'a ilk çıkan insan olarak bilinmektedir.Tarihe adını yazdıran bu kişi günümüzde hala merak edilmekte. Peki 2012 yılında hayatını kaybeden ve 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay'a ilk çıkan insan kimdir?
#Ay'a Ayak Basan İlk İnsan Kimdir