Propolis, arılar tarafından bitkilerden toplanan reçinemsi maddelerin işlenmesiyle üretilen bir arı ürünüdür. Arılar tarafından bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden alınan reçinelerle yapılmaktadır. Arılar çoğunlukla çamgiller ve kavak reçinelerini tercih etmektedir. Propolis içerisinde yer alan kumarin nedeniyle ise tüketilmesi durumunda sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Arı ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler tarafından da tüketilmemesi gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PropolisArıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları propolis, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip bir doğal arı ürünü. Diyetisyen Ezgi Mısırlı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisin faydalarını açıkladı.
#Arı SütüProf. Dr. Nalan Karabayır, “Proteinden fakir, muhallebi gibi karbonhidrattan zengin beslenme bebeğin gelişiminde soruna neden olabilir. Günümüzde yulaf, kinoa gibi besin maddeleri dışında propolis, keçiboynuzu gibi katkıların çocuk beslenmesinde ön plana çıktığı görülüyor ancak bunların hali hazırda bilinmeyen olumsuz etkileri yıllar sonra ortaya çıkabilir” dedi.
#BebekBesin takviyelerinin Kovid-19 üzerindeki etkileri ve birçok takviyenin yüksek dozajda kullanımının potansiyel yan etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, gıda takviyelerinin, vitamin ve minerallerin, yüksek miktarda alımından kaçınmak gerekir. Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, takviyelerin besinlerden alınan vitaminlerin yerini tutmayacağını belirterek uyarılarda bulundu.
#Besin Takviyeleri